Микроблейдинг
ЗДРАВЕ

13 неочевидни симптома на рак, които всеки трябва да знае

Чувството за силна умора и появата на необичайни подутини по тялото са симптоми на рак, за които всеки знае.

Експерти от медицинското издание Healthline обаче идентифицираха други неочевидни признаци на смъртоносна болест, заслужаващи внимание.

12 признака, които могат да показват рак

1. Необяснима болка

Нормално е да изпитвате болка от време на време, докато тялото преминава през фази на стареене.

Но необяснимата болка може да показва сериозно заболяване.

2. Внезапна загуба на тегло

Струва си да алармирате, ако внезапно сте загубили много килограми, без да правите нищо за това. Бързата загуба на тегло често е първият забележим симптом на рак на хранопровода, панкреаса, стомаха и белия дроб, според Американското онкологично дружество.

3. Подутина или подуване

Подутини или отоци по която и да е част от тялото трябва винаги да се проверяват от лекар. Това важи особено за всякакви тумори на врата, подмишниците, корема, слабините, гърдите, млечните жлези или тестисите, обясниха от Благотворителната фондация за изследване на рака.

4. Умора

Чувството за умора е съвсем нормално и може да бъде причинено от стрес, лошо хранене или липса на сън, припомнят от организацията.

Умората без обективна причина обаче може да показва здравословни проблеми. Например, заболявания като левкемия, лимфом и мултиплен миелом са отбелязани от Фондацията за изследване на рака. Това се дължи на факта, че тези видове рак първоначално се развиват в костния мозък, който произвежда червени кръвни клетки и пренася кислород в тялото.

5. Кожни промени

Забелязали ли сте петънце, брадавица или язва по кожата си, които не изчезват? Трябва да ги прегледате от лекар. Също така си струва да следите появата на нови бенки, като наблюдавате дали старите са променили размера, цвета, формата, образували са се корички, започнали са да сърбят, болят, кървят или се отделят.

Всяка необичайна промяна в кожата или ноктите трябва да се проверява от лекари, призовават изследователите.

6. Затруднено преглъщане

Потърсете медицинска помощ, ако имате необичайни затруднения при преглъщане. Тъй като подобен проблем може да бъде симптом на рак на хранопровода.

7. Храносмилателни проблеми

Болезнени киселини, лош апетит, подуване на корема също трябва да предупреждават. Повръщането може да означава рак на стомаха.

8. Дрезгав глас, кашлица, задух

Внезапно дрезгав глас, продължителна кашлица, задух са опасни маркери. Ако тези симптоми продължават, важно е да се прегледате.

9. Промени в изпражненията или урината

Промени в навиците на червата, запек, по-редки или по-чести изпражнения и проблеми с уринирането също могат да показват развитие на рак.

10. Кървене

Необичайно кървене, включително кръв в изпражненията или урината, както и повръщане или кашляне на кръв, вагинално кървене между менструациите, след полов акт или след менопауза, е причина незабавно да отидете в болницата.

11. Язви в устата

Случва се да се появят язви в устата с леко изчерпване на имунитета. Организацията за изследване на рака добави, че те обикновено изчезват след две седмици. Но язва, червено или бяло петно, което не заздравява в рамките на три седмици, трябва да се докладва на общопрактикуващ лекар или зъболекар.

12. Промени в гърдите

Кондензации, промени в размера, формата на гърдите, болка, както и всякакви аномалии на кожата – всичко това е предупредителен сигнал. Зачервяването на зърната, отделянето от тях също са признаци, на които трябва да обърнете внимание./Zdrave.to

Още новини

Back to top button