СВЯТ

Нивото на водата във ВЕЦ „Байхътан“ достигна нормалните нива

/NovinarBG.com/ Водата във ВЕЦ „Байхътан“ във вторник за първи път достигна нормалното ниво от 825 метра. Разположена на р. Дзинша в горното течение на р.Яндзъ, хидроелектрическата централа, която в момента е в процес на изграждане, е най-големият и сложен водноелектрически проект в света.

Със своите 16 генератора язовирът разполага с капацитет от 16 милиона киловатчаса. Той е с ултрависок свод на язовирната стена с максимална височина на двойната кривина от 289 м и дължина на дъгата от 709 м. Общият капацитет на резервоара е около 20,6 милиарда куб.м, което предоставя 16,5 милиона тона водно налягане.

В изграждането на „Байхътан“ се използва специален цимент, който освобождава минимално количество топлина и намалява риска от термично напукване. Язовирът е оборудван и с множество сензори за температурата, налягането, околната среда, бетонната конструкция, които предоставят информация в реално време.

Очаква се „Байхътан“ да намали въглеродните емисии с 51,6 милиона тона и да допринесе за постигане на целите на Китай за достигане на пик на въглеродните емисии до 2030 г. и на въглероден неутралитет до 2060 г.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button