Криминални Новини

2500 евро рушвет плаща всеки един мигрант, за да мине през България

Сумата за прекарване на нелегален мигрант през България е 2500 евро. Това е установило разследване на ГДБОП и прокуратурата, по което в четвъртък бяха арестувани шестима души, съобщи зам.-шефът на дирекцията Людмил Николов. 1500 евро са оставали за ръководителя на групата, а с останалите пари той се е разплащал с всички надолу по веригата. Заподозреният като лидер на групата е в ареста, но по друго дело – за наркотици.

ГДБОП работи по групата от началото на годината. През септември материалите са докладвани на прокуратурата, а в четвъртък са арестувани заподозрените, обясни прокурорът Христо Кръстев. Петима от задържаните са осъждани за различни престъпление, сред които кражби, грабежи и наркотици.

Докато ГДБОП е наблюдавала групата, са установени 16 опита за прекарване на мигранти. Всичките са били неуспешни, защото са били подавани сигнали до полицията и са арестувани шофьорите. Става дума за 15 души, които са обвинени по други дела. При акцията в четвъртък са арестувани само заподозрените като организатори.

„Ние в момента се коментираме само с организаторите, които се занимават с набиране на шофьори, с набиране на хора, които се грижат за изхранването, с набиране на хора, които евентуално подпомагат да преминат границата“, обясни Николов. При претърсванията са обискирани и домове на близки на задържаните. У тях са открити големи суми пари и се подозира, че роднините също са участвали в схемата.

Нелегалните мигранти са влизали у нас от Турция в района на Бургас. След това са били транспортирани до града или до Пловдив или Пазарджик. Там са прекарвали известно време, като са били осигурени подслон и храна. След това са престоявали още няколко дни в София. После са били извеждани към сръбската граница, която също е минавана нелегално.

Още новини

Back to top button