ПОЛЕЗНИ

4 вида ножове, които трябва да има във всяка кухня

За да се увеличи ефективността на готвенето, е необходимо да се използват различни кухненски ножове, пригодени за различни видове продукти. Всеки от тях има свои собствени характеристики и приложение. Професионалните готвачи обикновено разполагат с арсенал от няколко ножа, всеки предназначен за специфична задача, което им позволява да увеличат както скоростта на приготвяне, така и качеството на своите ястия.

 Нож на готвача

knifes

Advertisement

Основният инструмент в кухнята се счита за готварски нож, чиято оптимална дължина е 20-25 см. Въпреки че на пръв поглед тази дължина може да изглежда необичайна, колкото по-дълго е острието, толкова по-удобно е да работите с ножа. Голямата площ на острието също помага за минимизиране на деформацията на продукта при рязане. Този нож е подходящ за рязане на повечето храни: плодове, зеленчуци, месо и риба.

Въпреки това, не трябва да се използва за нарязване на месо, белене на зеленчуци или отваряне на консерви. За тези цели е по-добре да използвате по-малки ножове.

Нож за белене

knifes

Този нож е предназначен не само за белене на зеленчуци, но и за работа с малки храни, за които готварският нож е твърде обемист. Със средната си дължина от 9 см, той е идеален за обработка на продукти, които изискват внимание към фините детайли, като чесън, ягоди.

Въпреки това, не е подходящ за твърди зеленчуци поради лекото си тегло, като моркови, целина или пащърнак. Използването му за тези цели може да доведе до изплъзване на ножа.

Назъбен нож

knifes

Този тип нож най-често се използва за рязане на хляб, но е подходящ и за храни с гладка повърхност като домати, цитрусови плодове и диня.

Не трябва да се използва за нарязване на продукти или за малки резници като зеленчуци и горски плодове.

Нож за обезкостяване

Този нож е предназначен за премахване на кости и рязане на месо, риба или птици. Острието му трябва да е достатъчно гъвкаво, за да работи върху ставите, но не трябва да се използва за рязане на кости.

knifes

Точило за ножове

knifes

Точилото за ножове е не по-малко важен инструмент в кухнята от самия нож, тъй като ви позволява да поддържате остротата на острието. Препоръчително е да изберете метални модели и да избягвате заточването на назъбени остриета.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button