ПОСЛЕДНИ

СДЕЛКА С ДЯВОЛА: Украйна ни дава Брендо срещу трима наши командоси

Арестът на кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо е не просто криминалната новина на годината, но и потенциален правен прецедент и ябълка на раздора между три държави. Нашата прокуратура вече поиска екстрадицията му в България, за да излежи 6-годишната си присъда за пране на пари от наркотрафик. Други две държави обаче го издирват заради влезли в сила присъди за дрога – Италия и Румъния. Източници на Lupa.bg твърдят, че решението къде да бъде изпратен Банев ще се реши със сделка „на 4 очи“ с украинското правителство.

 

За ареста на Банев край Киев бе съобщено в петък и той ще остане в ареста там за 20 дни – до 25 септември, а местните власти се размърдаха да оползотворят оптимално този срок. В Италия Банев е осъден на 20 години затвор, а в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда. Правният казус е сложен и не е ясно кой е с предимство.

 

Според наши източници украински представители вече са се свързали с нашата прокуратура с предложение за сделка – Брендо ще бъде изпратен в България, но в замяна на трима наши граждани. Това са Георги Б., Красимир С. и Сотир С., които са се били с руските специални части в Донбас.

 

Според украинците има доказателства, че въпросните български граждани са участвали във военни престъпления и малтретитране на цивилно население. По настоящем и тримата излежават различни дребни присъди за измами, изнудвания и побои в родни затвори, за което в Киев също са наясно. Ако заминат за Украйна, нашенците ги заплашва доживотен затвор.

 

„Съвсем няма да е прецедент подобна размяна на престъпници да бъде извършена между две държави. Само че предаването на български военни в ръцете на враждебно настроена страна ще бъде крайно непопулярен ход, особено в предизборно време. Едва ли в момента у нас има институция, която ще се съгласи да санкционира подобни действия“, коментира известен юрист, пожелал анонимност.

https://novinite-dnes.eu/.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button