ОБЩЕСТВО

Акция на баретите и затвор в Дубай взеха живота на Малката Бирма

Издирваният от Интеропол Георги Станоев издъхнал от Алцхаймер – първо загубил памет, после жизнени функции

Невродегеративно заболяване, отключено от силен стрес след акция на родните барети в дома му през есента на 2019 г. и последвал кошмарен затвор в Дубай година по-късно, е отнело живота на Георги Станоев – Малката Бирма. През уикенда 32-годишният мъж, срещу когото се води дело за нелегално производство и трафик на цигари, почина в София след продължително и мъчително боледуване. Вестта за кончината му бе широко медийно отразена заради светската популярност на Малката Бирма покрай връзките му с фолкзвездите Преслава и Алисия.

Опечалени близки на Станоев-младши разказаха пред „Уикенд“, че последните месеци от живота си Малката Бирма е прекарал прикован към леглото без дори да има сила да помръдне. За него са се грижили двама санитари и майка му Лидия, която се пренесла в къщата на сина си в „Бояна“. Въпреки усилията на бизнес дамата, популярна с прозвището Лидка Скалата, да спаси живота на сина си, продължителното лечение и медицински терапии не са дали каквито и да било резултат.
„Георги първо загуби паметта си, а после и жизнените си функции. Беше диагностициран преди около 3 години като болен от

невродегератино състояние – остра форма на Алцхаймер.

Заболяването се дължи на загиването на голям брой неврони, които са прекъснали подаването на сигнали до главния мозък и гръбначния мозък“, разкрива запознат с преждевременната смърт на 32-годишния мъж.
Близки до Малката Бирма разказват, че според семейството му Георги е отключил страшната болест вследствие на силен и продължителен стрес, породен от разбитите от ГДБОП през септември 2018 г. 4 нелегални фабрики за производсто на цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен.
По тази афера, оценена от родната прокуратура като престъпен бизнес, генерирал над 50 млн. лв., Малката Бирма беше обвинен заедно с баща си Евлоги, по-големия си брат Антон и бившия полицейски шеф Любомир Иванов. Тази пролет наемен убиец ликвидира показно Любо Ченгето, причаквайки го пред дома му. След смъртта на втори подсъдим се очаква цигареното дело да бъде прекратено в съда.
„Малката Бирма беше принуден да се спасява с бягство посред нощите от дома си, за да не бъде арестуван. При

акцията на баретите от „Кобра“ в къщата му

той се скрил в тайник, изграден от самия него на двора и не могли да го открият, но пък му иззели личните документи и международния паспорт. Впоследствие успял да стигне до Дубай през Турция, снабден с нов набор документи, уредени му от Любо Ченгето“, описват криминалната сага на Малката Бирма посветени в историята.
Георги Станоев бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол в края на 2018 г., а през лятото на следващата година родните власти обявиха, че той е арестуван в Дубай и се очаква екстрадицията му. Малката Бирма се прибра в България на 18 октомври 2019 г., но само денонощие по-късно беше пуснат под домашен арест, като тогава не бе обявена публично причината за изваждането му от тъмницата. Сега негови близки признават, че още при завръщането си от Емирствата Георги вече е бил „много зле“.
Твърди се, че състоянието на Малката Бирма рязко се влошило

в злокобния затвор „Ал Ахбар“ в Дубай,

където той е бил натикан след залавянето му в Обединените арабски емирста. Дубайският затвор „Ал Ахбар“ има мрачната репутация на едно от най-ужасяващите места в света. Според свидетелства на пандизчии в разследвания на международни медии, лишените от свобода в „Ал Ахбар“ са третирани като животни от надзирателите и са лишавани от елементарни битови удобства.
„Малката Бирма е бил натикан в тъмница с 15 тъмнокожи, нямало е дори тоалетна – всички са се облекчавали и изхождали в килията. Там състоянието му се влошило дотолкова, че от самата затворническа администрация дали препоръка Георги да бъде екстрадиран бързо в България – знаели са, че състоянието му е нелечимо“, споделя запознат с драматичния обрат в живота на Георги Станоев. Той разказва, че при екстрадирането му от Дубай Малката Бирма вече бил в толкова лоша форма, че

конвоиращите дори не му поставили белезници

на краката, каквато е стандартната процедура.
Близките на издъхналия само на 32-годишна възраст Георги Станоев винят и съдебните власти в България за преждевременната му смърт. Според думите им, от съда на няколко пъти отказвали да пуснат Малката Бирма за лечение в чужбина в първите месеци след диагностирането му като болен от невродегеративно заболяване. Разрешили му да напусне България за лечение в Швейцария едва миналата пролет, когато състоянието му вече било невъзможно да бъде овладяно. През последната година от живота си Георги изгубил паметта си и трайно се инвалидизирал, като накрая дори не можел да се надигне от леглото без чужда помощ.
След смъртта на Малката Бирма пък в ъндърграунда се понесе

слух, че сам е посегнал на живота си,

самоубивайки се с хапчета. Не искал да живее по този начин и да се превръща в труп. Негови близки категорично отрекоха мълвата и я квалифицираха като „нелепа и безумна“.
Макар да живя кратко, Георги Станоев – Малката Бирма често дефилираше в криминалните и светските хроники основно с дискотечните скандали, които твореше покрай бурните си любовни връзки с фолкзвездите Преслава и Алисия. Георги произхожда от богато семейство – син е на популярния в ъндърграунда Евлоги Станоев – Бирмата, смятан за един от пионерите в контрабандата на цигари и цветни метали в България. Майка му Лидия също развива бизнес дейност, беше за кратко президент и на футболния клуб „Миньор“ (Перник). Преди да се прочуе с лъскавите си спортни коли за милиони и с панаирите покрай любовните си авантюри с Преслава и Алисия, Малката Бирма беше обещаващ футболен талант от школата на ЦСКА.
Неговата карира обаче приключи на 17-годишна възраст в дерби мач с „Левски“ в старшата юношеска възраст. Тогава Малката Бирма беше изгонен с червен картон за груб фаул срещу съперников играч, преби съдията на излизане от терена, после размаха пистолет на трибуните, а БФС го изхвърли от футбола за срок от 2 години. Казват, че от този злополучен мач до края на живота си Малката Бирма повече не поискал да рита топка дори и с приятели.

Статията Акция на баретите и затвор в Дубай взеха живота на Малката Бирма е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button