Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Ако до тази вечер няма мнозинство, Василев утре ще върне неизпълнен мандат

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова е съобщила пред членовете на Националния съвет, който се провежда тази вечер на „Позитано“ 20,  за свой разговор с кандидата за премиер на ПП Асен Василев.

Той я е уведомил, че ако до довечера има гарантирано мнозинство, в петък ще внесе проект на кабинет със структура и министри.

„Ако няма, утре ще върне неизпълнен мандат. Ако се гарантира мнозинство, разговорите са, че БСП запазва четирите министерства, които имаме досега“, обявила Нинова пред членовете на пленума.

 

Относно министерските места на ИТН и тяхното преразпределение, според нея, това е тема на допълнителен разговор и към момента не може да каже как ще бъдат разпределени.

По информация на Епицентър. бг БСП може да се сдобие с още едно министерско кресло при това преразпределение.

 

Епицентър. бг припомня, че само преди два часа кандидатът за премиер Асен Василев заяви в парламента пред журналисти: „Все още не сме събрали 121 гласа. Ако не сме събрали 121 гласа – няма да внесем предложението за проектокабинета“. 


По думите на Василев в момента продължават разговорите между парламентарната група и депутати. „Не мога да кажа, че имаме някакъв особен напредък. Ние сме длъжни да пробваме до край. Всеки един депутат има глава на раменете, има съвест и трябва да прецени дали иска да подкрепи програмата, която представихме“, посочи той.

Василев подчерта категорично, че когато се съберат нужните 121 депутати за подкрепа, тогава ще има и готовност да се говори за структура и за състав на кабинета. Според него на този етап подобен разговор е безсмислен. 

 

На пленума на БСП Корнелия Нинова е представила информация за хода на преговорите за нов кабинет.

„Проведохме пет кръга на разговори по краткосрочните приоритети. Това, което записахме по наше настояване, е следното: продължаване на политиката за компенсиране на бизнеса за цена на електроенергията на 250 лева на мегават час“, докладвала още Нинова.

 

Нинова обявила пред членовета на Националния съвет, че в програмата на бъдещия кабинет „Василев“ е записано още промяна в закона за местните данъци и такси и въвеждане на патентен данък за малките и микро фирми. “Това, което е наша политика от много време и го нямаше в проекто програмите, но сега е гарантирано, е 50% от средствата от всички европейски програми да се инвестират в Северна България“, обявила председателят на БСП.

 

И това по думите й е съгласувано с Европейската комисия и Световната банка и това трябва да стане до 31 юли 2022 година. „Знаете, че ние имаме решение на Конгреса, че сме за приемане на еврото, но настояваме това да стане след анализ и ефектите от тази мярка. Тук си позволихме да предложим нещо, което не сме обсъждали помежду си, но ни посъветваха професионалисти и затова записахме: въвеждане на преходен период за плащания в лева и евро по избор на хората, като това трябва да се приеме до 30 септември“, допълни Корнелия Нинова.

 

В сектор „труд и социална политика“ Нинова съобщила, че се увеличава процентът на така наречената вдовишка добавка – от 26 на 30%. По думите й се предвижда и увеличаване на добавката от учителския пенсионен фонд, изплащана на пенсионирани учители от 0,33 на 0,5 %, което да бъде прието в бюджета за 2023 година. Тя разяснила и промените при закупуването на лекарства за деца до 14 години, където 95 % ще се поемат от стойността ще се поеме от НЗК. 

 

„Ние държим на преизчисляване на пенсиите от януари 2023 година със средно осигурителен доход от 2021 г.“, каза Нинова.

 

По думите й, обаче, Асен Василев приел принципно предложението за пенсиите, но „поради липса на висок процент сигурност за изпълнение на бюджета, поради инфлация и какво ще се случи, е предложен текст, който дава достатъчно свобода.“

 

По време на дискусията срещу участието на БСП в един бъдещ кабинет се изказала дъщерята на Румен Овчаров, Теодора:

 

“Смятам, че направихме каквото можахме в това правителство, нашите министри се справиха добре, но оттук нататък ние трябва да преценим дали си струва да продължим участието си в тази коалиция, защото очакванията към ПП бяха, че те са по-балансирани и че наистина ще свършат работа. На фона на това, което ние постигнахме като социалисти и нашите изисквания за социална политика, имаме отказа на доставките от Газпром, изгонване на руски дипломати, приетият договор за Северна Македония”, казала Теодора Овчарова.

По думите й оттук нататък се върви към избори. “Не смятам, че продължаване на участието на БСП в тази коалиция ще е от полза за партията, нито за българския народ”, било мнението на Овчарова.

 

В началото на заседанието Корнелия Нинова поздравила Румен Овчаров по повод 70-годишния му юбилей.

Членовете на пленума са получили по електронните си пощи и проекта на програма за следващото управление.

 

102- ма членове на Националния съвет на БСП заседават в момента на спешно заседание, свикано от Изпълнителното бюро във връзка с участието на левицата в кабинет с мандат на ПП.

 

Очаква се Нинова да получи мандат БСП да остане в кабинета „Василев“, ако той се реализира.

 

Очаквайте подробности

Още новини

Back to top button