Микроблейдинг
ЗДРАВЕ

Ако ви се яде сладко, значи имате проблем

Често сме привлечени от храни с определен вкус: солено, сладко, кисело и т.н. В този случай организмът съобщава, че е настъпил вътрешен дисбаланс, пише „Дарик“.

Според диетолога Светлана Перес е важно вкусовете да са балансирани и да няма хранителна зависимост. Според нея желанието за сладко показва, че човек изпитва хроничен стрес или подсъзнателно търси да облекчи умората чрез шоколада.

„Шоколадът съдържа аминокиселината триптофан (помага за преодоляване на умората). Също повишава нивата на серотонин, допамин и окситоцин. По правило искаме сладко не само когато сме стресирани, но и когато имаме остър дефицит на магнезий, хром и фосфор“, казва специалистът.

Сладка е не само захарта, но и поливалентните алкохоли, фруктозата и лактозата. Това може да предизвика „блокаж“ в тялото на ниво кръвообращение, храносмилане, дишане, предупреждава Перес.

Психологът Иля Шабшин обяснява как да се отървем от навика да ядем сладкиши. Той смята, че без осъзнаването на проблема е безполезно да се променят хранителните навици.

Още новини

Back to top button