Микроблейдинг
Русия

Андрей Фурсов: Основната тайна на руската история. Какво стои зад завоя на 2022!?

/NovinarBG.com/ Нашата история от социокултурна гледна точка се състои от няколко недовършени етажа. Имаше Ведическа Рус, която сега се нарича езическа. След това имаше 200 години граждански войни. Това означава, че православно-християнската Рус е изградена върху езическата Рус.

При това изясняването на отношенията помежду им беше направено още преди реформата на Никон. Например, до средата на 17 век не е имало такова понятие „Аз съм слуга на Бога“. „Аз съм Божи отрок“, това е от ведическата религия.

По-нататък идва Ордата /монголо-татарите/. Идва друг напълно различен модел. Ординския модел функционира. След това като че ли го изхвърлят, но не е ясно какво се върти 150 години … Изглежда, че са взели нещо от Византия.

Тогава бам! Петър I. Нов модел. След това следващият. Болшевиките идват. След това болшевиките са отстранени … Всеки от тези модели всъщност не е завършен.

Следователно, хората, които спорят за възраждането на нещо, смятат, че то може да бъде завършено тук и сега. Е, имат хората някакви симпатии… Но искам да кажа на всички – всъщност в историята нищо не може да се възстанови.

Нито Съветският съюз, нито Руската империя могат да бъдат възстановени. Можем да се съгласим, че всичко това е наше. Константата на нашата история е силата. Тук няма нужда да ходите никъде. Мощ. При това не политическа, а социално хомогенна власт. И няма значение кой я олицетворява, царят, генералният секретар или президентът.

Често задавах въпроса на моите студенти – в днешна Русия има законодателна власт, изпълнителна власт – министър-председателят, съдебна власт. Е, а каква е властта на президента?

Пестел брилянтно отговори на този въпрос навремето. Когато каза, че „в Русия всичко ще бъде като в Америка“, „ще имаме три власти. Но ще имаме още една сила – бдителна . Бдителната власт – това е руската традиция, която идва от Андрей Боголюбски, след това през Иван Грозни и автокрацията

Тя не си е отишла. Помните ли как започна Путин: „Ние сме пазарна икономика, ние ще влезем в НАТО…“ И с какво завършва? Това е по логиката на тази власт. Защото, щом влезете, вие се вписвате в канала на тази сила, тогава вие вече не я ръководите. И тя вече ви води.

И така, тази сила е константата на нашата история, единственото, което държи историята ни като стожер!

Историците не успяха да решат въпроса за социалната природа на автокрацията. Някои се опитват да го натикат в прокрустовото ложе на „източния деспотизъм“, а други го приравняват със „западния абсолютизъм“. И двете гледни точки ми се струват погрешни.

Всъщност автокрацията е изключително руско явление. Въпреки че „западният абсолютизъм“ (като руското самодържавие) е субективна власт, а „източният деспотизъм“ е системен, не предполага субект, разтваря го в себе си, по линията на ограниченията от закона, подчинение, силно институционализирана природа, те имат повече общо помежду си, отколкото с автокрацията.

В крайна сметка автокрацията предполага, че волята на суверена е единственият източник на власт и закон, вътрешна и външна политика и, разбира се, определяне на наследника, което между другото е записано от Петър I през 1722 г.

Автократичният цар не е крал, император, а и не е падишах. Това е автократичен цар. Няма аналози. По същество това е застинала революционна власт. Неслучайно самодържавието възниква по революционен път (опричнината), чрез и в резултат на свръхсубективен, волунтаристичен акт. Доброволчеството е присъща черта на руската власт.

По този начин свръхзаконността (свръхконституционността) на администрацията на президента на Руската федерация не е нито злонамерен умисъл, нито обрат на историята – това е системно-историческа характеристика, чието възпроизвеждане още веднъж доказва „правилото на А. А. Зиновиев“: „Еволюцията на големите сложни системи е необратима.“

В еволюцията на самата система няма място за инциденти, които променят вектора на развитие. Системите могат да променят структури, да се променят те структурно, но „колкото повече се променят, толкова повече остават себе си“ , поне в своята същност, съгласно основните принципи.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button