Русия

Ангелът на Херсонес

/NovinarBG.com/ Чува се грохот от кратера на руската история. Лее се огнен магма. Нажежени камъни се изстрелват към небето. Лазурът чернее от вулканична пепел. От вулкана на руската история в гръм и мълнии, в отровни огнени езици, в дивни ослепителни изригвания се изправя ангелът на Херсонес. Този, който дарява с крила княз Владимир, когато потапя стъпала в кръщелната купел. Този, който води цар Иван Василевич Грозни към Волга, отвъд Урал, разширил царството му до Тихия океан. Този, който като буря е сред руските полкове на Полтавската битка, а след това в слънчевото злато се изправя на кулата на Петропавловската крепост. Този ангел, който се явява на Сталин и му казва: „Ти ще бъдеш победител“. И сега този ангел се изправя сред дим и желязна мъгла, разперва крила като пеперудата, измъкваща се от какавидата на руската история.

Ангелът на Херсонес е знак за раждането на Петата империя на руснаците. Това не е розов Купидон на стената на ампирна ротонда. Не е светлолик като чудо от приказките. Този ангел е с железни пера, в танкова броня, в пламъците на „Солнцепек“, с очи, пълни с оръдейни гърмежи и взривове.

Русия се завръща в историята, откъдето я изгониха след 1991 година. Това е мъчително завръщане, свързано с жестоки страдания, ридания, кръв, с болки в раменните стави, които първо бяха изкривени, вдигайки Русия на ешафода, а сега, като я свалиха от там, я върнаха обратно. Чувството да те свалят от ешафода е също толкова ужасно, колкото да го поставиш.

Загубихме крайцера „Москва“ – символ на Черноморския флот. Враговете взривиха Кримския мост – емблемата на обединението на Крим с Русия. Те превърнаха в руини предградията на Донецк, обстрелват Севастопол, Белград, Брянск. Безнаказано по мостове и железници от Полша към фронта се движат американски и германски танкове, зенитни установки – цялата военна машинария на Запада.

Украинските бойни групи прескачат на територията на Русия, режат линиите за електроподаване, всяват паника в граничните села. Множат се мятането, раздразнението, разприте във военните кръгове, недопустими за воюваща армия. Трупат се въпроси, които нямат отговор. Но всичко това е калта, падаща от разперените крила на божествения ангел. Той става и води със себе си народите на възродената Пета империя.

Всяка руска ера, всяка империя на руснаците има своите велики символи. В първата империя на руснаците това са храмовете на Киевската и Новгородската София със златните мозайки. Във втората империя, Московското царство – това е храмът на Василий Блажени – образът на руския рай. В третата империя това е Пушкин, на комуто се явява шесткрил Сефафим, ангелът на Херсонес. В четвъртата, червена империя – това е Сталинград – битката, където от небесата се спуска ангел и сяда зад щурвала на самолетите, оръдията на танковете и вдига войниците от окопите.

Днешната Пета империя има символи. Това е Безсмъртният полк – това е пасхално шествие. Това е концертът на Гергиев в разрушена Палмира. Това е Кримският мост, съединил Херсонес с изконна Русия. И сега настъпи времето да се създаде четвърти символ.

На планината, разперен към всичките посоки на света, ще бъде издигнат огромен ангел – страшен, великолепен, от съвременни метали и сплави, построен във въоръжените заводи, с естетиката на подводните „Борей“, изтребителите пето поколение, танковете „Армата“. Този могъщ ангел ще поведе след себе си целият народ от създаването на Русия. И приказките влъхви, и монасите със стрелците, богомолците, великите философи и писатели, ковачи и орачи – народът, който днес се сражава, откривайки пътя на победоносния ангел.

Такъв монумент, който не прилича на нищо предишно, ще се издигне на Волоколамското шосе край стените на Новойерусалимския манастир, където през 1941 година се извършва чудото на Пресветата Богородица под Москва и огненият стълб погна от Москва пълчищата на чудовищните машини на озверелите фашистки дивизии. Това бягство на фашистите, чието начало е положено край стените на Новойерусалимския манастир, завършва през 1945 година, където ангелът на Херсонес запечатва бункера на Райхсканцеларията.

Времето, което преживяваме е ужасно, както и времето на разместване на континенталните плочи. И е прекрасно като времето на възкресението на Руската държава.

Ангелът на Бурята, извършил небесното си деяние, ще излети и след това на танковата следа на чернозема ще поникне златна пшеница, а взривовете на бомбите ще станат цвят на слънчоглед и във всеки кратер ще посетим ябълково дърво и ще превърнем вчерашното бойно поле в райска градина.

Така ме увещаваше ангелът на Херсонес, седнал до мен, отърсвайки праха на Артьомовск от седефените си пера.

Превод: ВС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button