Микроблейдинг
Русия

Антируската коалиция на САЩ достигна предела си

/NovinarBG.com/ „Тези страни не искат Западът да спечели. С тези думи политолозите описват група държави, които не отстъпиха под натиска на САЩ и не започнаха да налагат антируски санкции. Както се оказа повече от година след началото на спецоперацията, в света има много повече такива държави, отколкото твърди Вашингтон. Кои са тези държави, защо вървят срещу САЩ и всъщност подкрепят Русия?

Онзи ден САЩ изглежда успяха да спечелят санкционната война срещу Русия. Редица медии писаха, че Бангладеш е застанал на страната на американците – властите на тази страна се присъединиха към антируските санкции, като забраниха на 69 руски кораба да влизат в техните пристанища.

Всъщност преход изобщо няма. „Бангладеш не се присъедини изцяло към санкциите, той само забрани на 69 кораба от списъка със санкции на САЩ да влизат в своите пристанища. Причината е очевидна: Бангладеш е беден на природни ресурси, за него получаването на валута от износа е от голямо значение. Цялата десетка на страните, в които Бангладеш изнася своите стоки, са държави, наложили санкции срещу Русия (в същото време само САЩ представляват до 80% от националния износ). Ясно е, че при най-малкия намек за въвеждане на вторични санкции властите на Бангладеш побързаха да осигурят икономиката си”, обяснява Алексей Куприянов, ръководител на Центъра за региона на Индийския океан на ИМЕМО на РАН.

В същото време и Дака, и Москва побързаха да дадат да се разбере, че тези демонстративни санкции няма да засегнат двустранните отношения. Говорителят на външното министерство на Бангладеш Сехели Сабрин каза, че американците, а не нейното министерство, са взели решението да забранят влизането на корабите. И че „според нас двустранните отношения са в толкова добро състояние, че единичен инцидент едва ли ще повлияе на приятелските отношения между страните“.

„Знаем, че неприятелската стъпка е предприета от властите на страната в никакъв случай не по тяхна инициатива. Това беше предприето под заплахата от вторични санкции от страна на САЩ“, каза руският ѝ колега Мария Захарова. Изразявайки съжалението си, че „това не е първият път, когато Дака се поддава на безцеремонния натиск на Вашингтон, поддавайки се на явно изнудване“, Захарова добави: „Надяваме се, че ръководството на Бангладеш ще намери сили да защити по-решително своите национални интереси. ”

Търговията между страните не е спряна (властите на Бангладеш дадоха да се разбере, че товари не могат да се транспортират само на тези 69 кораба). В резултат на това на 7 март в Бангладеш пристигна поредната партида оборудване за националната атомна електроцентрала „Роопур“, която се изгражда с помощта на руски специалисти.

Всъщност за САЩ историята със „санкциите на Бангладеш“ в никакъв случай не е победа, а по-скоро излагане. В края на краищата Вашингтон не можа нито да убеди, нито да принуди дори една бедна азиатска страна, която до голяма степен зависи от него, да въведе пълномащабни антируски санкции. И значението на тази задача не трябва да се подценява.

Да, около две трети от държавите по света подкрепят антируските резолюции в Общото събрание на ООН. Всичко това обаче са само думи. В списъка на страните, които действително наложиха санкции срещу Руската федерация, има само западни държави. Европа, Северна Америка, Австралия с Нова Зеландия, западна Япония с Южна Корея, няколко малки островни или латиноамерикански държави – и това е всичко. Следователно американците наистина се нуждаеха от разреждане на участниците в санкционната коалиция с азиатски държави. Да докажат, че санкциите срещу Русия не са местен западен, а глобален проект.

И до днес това не е доказано. „Фактът, че Съединените щати не успяха да мобилизират никого освен колективния Запад срещу Руската федерация, не успяха да сформират глобална коалиция (огромният брой страни в Азия, Африка и Латинска Америка запазиха или дори увеличиха икономическите си отношения с Русия) е един от най-важните резултати за годината, изминала от началото на руската СВО.

Това е най-важният индикатор за ограниченото глобално влияние и края на глобалната хегемония на Запада. Западът не успя да принуди световното мнозинство да се присъедини към антируската коалиция“, коментира Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания на ВШИ.

Има няколко причини за този неуспех. Така използваните от Вашингтон методи съдържат в по-голямата си част тояга, а не морков. САЩ (както показа скорошното посещение на Антъни Блинкен в Централна Азия) не изкушават трети страни да се присъединят към коалицията. Това е невъзможно – Вашингтон физически няма да може да компенсира на всички държави всички загубени приходи от прекратяването на взаимодействието с Русия. Така че те се опитват да ги принудят чрез сила или заплаха със сила.

„Американците работят „в краткосрочен план“. Техните методи на принуда включват насилие или заплаха от насилие срещу ръководството на определени държави. Следователно с течение на времето броят на съюзниците не се увеличава – невъзможно е да се контролира всичко. В опита си да създадат глобална антируска коалиция, САЩ прекалиха с принудата, пречупвайки съюзниците си. И както правилно каза Еманюел Макрон, „така не се прави със съюзници“, може да потвърди Олаф Шолц“, обяснява Алексей Мухин, директор на Центъра за политическа информация.

И ако европейските съюзници няма къде да ходят (те са твърде тясно свързани със САЩ), то неевропейските страни са раздразнени от този подход на Вашингтон.

„Напоследък се наблюдава рязко засилване на субективността на страните от мнозинството в света. В по-голямата си част те започват да се фокусират върху собствените си интереси, да водят собствена политика. И с това виждат, че влошаването на отношенията им с Руската федерация не отговаря на техните интереси. Дори тези незападни експерти, които не подкрепят руската СВО, се дразнят от опитите на САЩ да включат техните страни“, обяснява Дмитрий Суслов.

И не става въпрос само за търговията, а и за световния ред. „Все по-голям брой държави в света разбират, че западната хегемония означава несправедлив икономически и политически ред. Възраждането на западната хегемония (възможно в случай на стратегическа победа на Запада над Русия) ще направи света по-лош, по-малко благоприятен за страните от Изтока и Юга. Съответно тези страни не искат Западът да спечели. Те се нуждаят от нов, по-справедлив световен ред, който би отразявал по-добре техните интереси и би им дал по-силен глас“, продължава Дмитрий Суслов.

Така че, когато Съединените щати се опитват да мобилизират глобалния Юг, за да защити настоящия световен ред, няма мобилизация.

Желаещите вече се включиха. По-специално Япония, която смята действията на Руската федерация в Украйна за пряка заплаха за системата за сигурност в Източна Азия. Други азиатски страни, от друга страна, гледат на конфликта в Украйна или като на вътрешноевропейски (което означава, че не ги засяга), или като борба на Москва за справедлив свят (което означава, че те подкрепят Русия).

Москва, разбира се, е заинтересована от увеличаване на броя на феновете, както и от материалните въплъщения на тази болка – затова тя активно позиционира конфликта в Украйна като част от глобалното антиколониално движение. Като принос на Русия към нов, по-справедлив световен ред.

Резултатът е уникална ситуация. Русия предлага на света глобална идея за развитие, а Западът, с всичките си традиции на мека сила, е в състояние да предложи само процес на наказание на онези, които не се подчиняват на волята му. И днес максимумът, който САЩ получават от тази заплаха, е готовността на страните от глобалния Юг да не противоречат публично на санкциите. В същото време процесите на „сива“ търговия с Русия са в разгара си.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button