Криминални Новини

Арестуваха още един полицай за трафик на мигранти

Мащабна операция на ГДБОП, Гранична полиция, ДАНС и вътрешна сигурност на МВР разби голяма организирана група, занимаваща се с прекарването на мигранти. Това е поредната разбита група.

Усилията са насочени към неутрализирането на престъпна дейност и подсигуряването на границата на България и противодействието към нелегалната миграция. В престъпната си дейност групата е била подпомагана от служител на МВР.

На 1 април е проведена специализирана полицейска операция на територията на София и страната от служители на ГДБОП, ГДГП, ДВС – МВР и ДАНС по линия незаконна миграция. Задържани са 7 лица. Един от тях е служител на МВР.

Проведени са процесуално-следствени действия на 9 адреса, от които 2 по неотложност. Иззети са вещи и предмети, имащи отношение към документиране престъпната дейност на групата. Задържана е и група нелегални мигранти в София. По време на акцията шестима мигранти са задържани в тайна депо в София.

От МВР допълниха, че това е едно от 25 досъдебните производства, за които главният секретар на вътрешното министерство е сигнализирал Инспектората на ВСС за неоправдано забавяне от страна на прокуратурата. Разработката е от 2018 г. и оттогава досега по оперативна информация групата е прекарала хиляди мигранти. Ръководена е от сирийски гражданин.

Според разследващите заради забавянето на реализацията ръководителят на групата, който е сириец, през годините се е укрил в чужбина и ще бъде обвинен задочно. Задържаният служител на МВР е от Жандармерията, оказал е съдействие на разследването и прокуратурата е решила, че може да му смени процесуалното качество и задържането му няма да бъде удължавано.

Има данни, че сириецът е радикализиран, не се изключва версията, че освен с трафик на мигранти се е занимавал с осигуряването на придвижването на терористи. Именно по този причина в разследването на групата е ангажирана и ДАНС.

Още новини

Back to top button