Русия

Армения отива към НАТО. На помощ ще изпратят ген. Суровикин

/NovinarBG.com/ Русия бързо губи влияние в Закавказието. Това може да се види в нарастването на русофобските настроения в държавите от региона и идването на власт на неутрални или прозападни сили. Политиците, ориентирани към Русия, си отиват, а новите сили са маргинални. Всъщност Русия има реално присъствие само в Абхазия и Южна Осетия. Ние сме заобиколени от НАТО. Нагло и предателски.

За да се разбере влиянието на Русия в страните от ОНД, е необходимо да се знае повече за самото руско присъствие в тези региони. Бившите републики на СССР са обект на специално внимание на нашите въоръжени сили. Винаги е било така. Освен това в много от тях руски военни съоръжения са били разположени като мироопазващи контингенти в периода на междуетнически конфликти.

Беларус: „Кинжали“ и ЧВК

Тук всичко е ясно. Ние сме най-добри приятели. Какво ли нямаме там: средства за комуникация, противовъздушна отбрана. Създадена е обща групировка войски, руският контингент се оценява на 9 хиляди души. Разгърнати са руски бойни самолети: МиГ-31, който може да носи хиперзвукови ракети „Кинжал“. Е, целият свят знае за ЧВК “Вагнер” Въпреки че това е нередовна армия, там са доста бойни руски офицери и войници.

Нашите военни контингенти, включително изпълняващи мироопазваща мисия, са разположени в Приднестровската молдовска република, Абхазия и Южна Осетия. Всяка от тези бази има население от повече от четири хиляди души.

Следват страните, в които напоследък са организирани активни провокации срещу руснаците: както срещу цивилни, така и срещу военни.

Казахстан: мощна противовъздушна отбрана

Тук има съоръжения, които са свързани с осигуряването на противоракетната отбрана и редица съоръжения, пряко свързани с дейността на космодрума “Байконур” и ракетно-космическата индустрия. Те включват тестови площадки и радиотехнически единици. В град Костанай е дислоциран транспортен авиационен полк с необходимата въоръжена защита.

Армения: С-300 под носа на НАТО

Тук се намира пълноценен военен обект – 102-ра база в Гюмри. Отговорностите на руските военни включват и мироопазваща мисия за предотвратяване на арменско-азербайджанския конфликт. На нея служат около пет хиляди наши военнослужещи и са разположени зенитно-ракетни системи С-300. Като се има предвид, че страната е на път да се присъедини към НАТО, С-300 изобщо не е излишна тук.

Киргизстан: изпитания на торпеда

Тук има съвместна военна база. Включва авиобаза в Кант, както и база за изпитания на противоподводни оръжия в Каракол. На полигона се изпитват торпеда с електрически задвижващи системи, без бойни глави и гориво. Има комуникационен център „Марево“.

Таджикистан: нови БПЛА

Една от най-големите руски военни бази в чужбина е 201-ва. Там са най-новите безпилотни авиационни системи, системи за радиоелектронна борба срещу дронове и комплекс С-300. Общият контингент е над седем хиляди души. Основната функция е мироопазване и защита на границата с Афганистан.

Трябва да засилим присъствието си“

Разговаряме с политолога Юрий Якор, политолога, журналист Антон Бредихин и военния експерт, анализатор Сергей Простаков за сложната ситуация с Армения и състоянието на нещата със загубата на нашето влияние в страните от ОНД.

Колко още ни трябва, за да изпратим нашите войници в страните от ОНД? Имаме ли изобщо свободни сили?

Юрий Якор: Трябва да вкараме своите миротворци точно в обемите, посочени в международните споразумения. Нито един войник повече. Нашата задача там не е да контролираме местния политически режим, а да гарантираме мира.

Антон Бредихин: Разбира се, Русия трябва да засили военното си присъствие в страните от ОНД. Преди всичко в страните от ОДКБ. Изтеглянето на нашите войски от Казахстан миналата година все още ми беше крайно неразбираемо. Напротив, трябва да засилим присъствието си. Киргизстан и Таджикистан имат руски бази, но взаимодействието трябва да се разшири.

Суровикин и бизнес: кой печели?

Сергей Суровикин очевидно е бил сменен на длъжност, свързана с ОНД. Може би защото трябва да се засилим там?

Сергей Простаков: Трудно е да се каже дали Суровикин ще успее да промени нещо в отношенията с ОНД. Има сирийски опит в международните отношения в много трудни условия. Но в отношенията с ОНД всеки наш представител ще бъде ограничен в действията си от интересите на бизнес групите, които, честно казано, не винаги съвпадат с националните. И на първо място е необходимо да се промени основата на отношенията, икономиката, а след това и политическите отношения, преминавайки от лични връзки към фундаментални институционални отношения.

Казахстан в НАТО е по-зле от Армения

Армения влиза ли в НАТО? А какво да кажем за самите арменци? Наистина ли ще позволят страната им да бъде „продадена” на американците?

Антон Бредихин: Ние в Армения в никакъв случай не трябва да се поддаваме на провокациите на Никол Пашинян. Той оказва натиск върху местното население, оказва натиск върху блогъри, журналисти и активисти, които подкрепят Русия. Той се готви да води политически формат, подобен на Зеленски. Пашинян разчиства почвата за постепенно навлизане на американци в Армения. Идването на власт на Пашинян е фатална грешка на арменците.

Юрий Якор: Ако Армения иска да влезе в НАТО, това определено не е тема за разговор между Москва и Ереван. Просто трябва да поискаме цялата енергия да се плаща на международни цени и да поставите въпроса за въвеждане на визи. Режимът на Пашинян живее икономически за сметка на Русия и затова не трябва да има право на самостоятелна външна политика.

Колко ще се страхуваме от Армения и други потенциални дезертьори в НАТО, когато те се слеят с Алианса?

Юрий Якор: Ние няма да се страхуваме от Армения в НАТО, както сега не се страхуваме от Румъния в НАТО. Няма общи граници. Единствената държава, чието влизане в НАТО би било катастрофа за Русия, е Казахстан. Той е практически икономически независим от Русия, но има стандарт на живот, сравним с руския, и бързо нарастващо население. А самият „руски въпрос“ в региона на практика е решен. В резултат на това имаме почти монолитна държава с по-висок стандарт на живот, отколкото в съседните региони на Русия. Ако те изберат антируска ориентация, конфликтът ще бъде изключително неприятен за нас.

Антон Бредихин: Не страхът ни движи. Ако Армения се присъедини към НАТО, е необходимо да засили военната си групировка в Северен Кавказ, както и в Абхазия и Южна Осетия. Нека се приготвят. С влизането си в НАТО Армения се обрича на статут на враг на Русия.

Сергей Простаков: Появата на НАТО в тази страна ще доведе до засилване на натиска върху Иран и други страни от Близкия изток и най-опасното желание за разширяване за сметка на Азербайджан. А НАТО на брега на Каспийско море вече ще бъде смъртна заплаха за логистичния коридор Север-Юг и изключително опасна военна заплаха за Русия. На фона на подобни предизвикателства дори окончателното преминаване на Грузия в зоната на влияние на НАТО, което става почти неизбежно след заминаването на Армения на Запад, няма да изглежда толкова опасно.

Иран ще ни помогне

Коментирайте мнението: „Русия не трябва да проявява толерантност, опитвайки се да решава проблемите изключително чрез мека сила. Необходимо е да се действа умерено твърдо, без страх да нарани гордостта на „независимите“ държави. Взаимодействие с Иран, който има свои интереси в Закавказието, може да се превърне в ефективен инструмент за противодействие на нарастването на западното и турското влияние“.

Юрий Якор: Русия не дължи нищо на никоя друга държава, дори на Иран и Китай, които ни помогнаха в даден момент. Имахме обща история в рамките на СССР, но сега тя не е нищо повече от история. Самите бивши съветски републики трябва да стигнат дотам, че никой освен Русия да не се нуждае от тях. В Грузия след много години на ограничения започнаха да се сещат за това. В Молдова изборите трябва да бъдат на практика фалшифицирани, за да може режимът на Санду да остане на власт. Нека това се окаже урок за опозиционните движения, които водят до игнориране на съветите на Москва. Въпреки че наистина се надявам Приднестровието да оцелее.

Антон Бредихин: Трябва да се ограничите не само до Иран. С Турция по същия начин е необходимо да се изгради система на паритетни отношения в Южен Кавказ. Залагайки само на един от регионалните лидери, ние губим ситуацията. Тук Русия трябва да бъде максимално активна, да защитава своите интереси. В мек или твърд формат, но да се стреми да задържи Южен Кавказ в орбитата на своето геополитическо влияние.

Заключение

Днес много политолози твърдят, че оттеглянето на Русия от Закавказието ще нанесе значителен удар върху репутацията на страната ни. И подобна стъпка ще се разглежда като слабост на Русия и неспособност на страната ни да се противопостави на Запада и да защити своите интереси.

Според Юрий Якор Русия никъде не си тръгва и не може да си тръгне: “Интересите на Русия от трите закавказки страни не се вземат предвид само от властите на Армения. Много по-малко приятелските Тбилиси и Баку се опитват да не развалят отношенията с Русия. Именно защото Русия уж се изтегли оттам, а всъщност просто прекъсна порочния кръг на „семейните отношения“.

И нашите комплекси С-300, базирани в Гюмри, са по-добри от всякакви спорове по време на срещите на политиците на срещите на високо равнище. „Отбранителният“ блок на НАТО отдавна се опитва да се промъкне и да установи собствен протекторат в Кавказ. И сега Москва трябва да действа обмислено, но бързо, за да не се стигне до нова спецоперация, но вече на територията на Кавказ. И с общите усилия на всички заинтересовани страни (а това са Русия, Иран и дори Китай) все още е възможно да се предотврати преминаването на цялото Закавказие под контрола на НАТО.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button