ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Асен Василев си изми ръцете за инфлацията, плаши с постна пица

Много партии твърдят, че водят България към Европа, но това не е така. Това заяви пред БНТ един от лидерите на коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Асен Василев.   

„Последните 12 години градим една икономика от латиноамерикански тип. При нея парите стигат само до малък брой хора и фирми.

На всички останали хора в държавата доходите изостават и не растат. С правителството „Петков“ доказахме, че всичко това може да се промени. Сега ни обвиняват напълно безпочвено за инфлацията“, каза той.

„При нас инфлацията е напълно привнесена. Ние имаме най-ниската инфлация от държавите в Източна Европа. Причината да е по-висока инфлацията в Източна Европа е, че те са по-бедни“, посочи той.

„Европейските цени са тук. Въпросът е заплатите да станат европейски. И решението е да продължат да се качват доходите. Да се повиши продуктивността“, заяви Василев.

„Данъците просто трябва да се събират – няма нужда да се променят“, добави той.

Според него, таванът на цените е неработеща мярка. Работеща мярка е това, което беше направено от служебното правителство – преглед на ценообразуването по веригата

„Има много ясен избор – дали да вървим към Европа или да се върнем към постната пица и латиноамериканския модел на икономика“, каза бившият финансов министър.

Относно близките резултати, които социолозите дават за ПП-ДБ и ГЕРБ, той каза: „Докато не минат изборите и гражданите не се произнесат, нищо не е свършено“.

„Когато ГЕРБ бяха първи, те не сглобиха правителство“, изтъкна той, правейки сравнение с правителството, което ПП „сглоби“ през 2021 г. „Пак имаме с кого да разговаряме“, каза той по отношение на бъдещи коалиционни партньори.

„ГЕРБ на плаката са си написали, че искат отново да ни върнат към постната пица“, каза Василев.

„Нека всички свободни хора гласуват на 2 април и да решат съдбата на България“, призова той.

Още новини

Back to top button