Русия

Атаката на Украйна срещу Приднестровието: Как ще стане?

/NovinarBG.com/ Киев неумело се опитва да се оправдае за концентрацията на войски близо до границите на Приднестровието. Според ръководителя на съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана „Юг“ Наталия Гуменюк, украинските сили са съсредоточени на границата с републиката, която в Украйна се счита за територията на Молдова, в численост, адекватна на хипотетичната заплаха.

„Нашите сили, концентрирани по границата, са адекватни на заплахата, която е хипотетично възможна““, подчерта тя.

Според нея „заплахите“ от приднестровското и беларуското направление са по-скоро „хипотетични“. По-специално, Гуменюк изключи десанта на руски войски в Приднестровието, където се намира мироопазващият контингент, тъй като „за това е необходимо да се пресече въздушното пространство или на страни от НАТО, или директно на Украйна“, а „никой няма да позволи това“.

Е, ако заплахите са хипотетични (въпреки че едва ли някой в Украйна изобщо вярва в тях), тогава защо да реагираме? И не се страхуват да изложат фронта без реална нужда?

Или все още говорим за възможността за нападение на Въоръжените сили на Украйна срещу ПМР, за което президентът на Украйна Владимир Зеленски директно говори, отбелязвайки обаче, че това е възможно като отговор. Като претекст може да се използва провокация.

На 23 февруари руското министерство на отбраната обяви предстоящото „поетапно нахлуване“ на украинските сили в Приднестровието в отговор на „предполагаемото настъпление на руски войски“ от територията на републиката.

Съобщава се, че е регистрирано струпване на военни и техника на въоръжените сили на Украйна в близост до украинско-приднестровската граница, разполагане на артилерия там и увеличаване на полетите на дронове над територията на Приднестровието.

От Кремъл заявиха, че са загрижени за ситуацията в републиката, тъй като Киев и Западът са „способни на различни провокации“.

В същото време от Министерството на отбраната на Молдова заявиха, че не виждат заплаха за сигурността.

„Разпространението на невярна информация има за цел да предизвика паника и объркване сред хората от двете страни на Днестър“, казаха от министерството.

Защо я виждат в Киев? Или тази провокация не е съгласувана с никого? Или може би наистина Русия може да започне настъпление от страната на Приднестровието и заплахата за Украйна е реална?

– „Никой не заплашва Украйна от ПМР. Официалният Тираспол, въпреки зависимостта си от Русия в областта на осигуряването на собствената си сигурност, се придържа към нещо повече от неутрална позиция по отношение на СВО“, – Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически анализи и социално-психологически процеси на името на Г.В. Плеханов, е убеден.

– „Но дори се опитва да посочи много прилична дистанция по този въпрос. В щаба на НАТО обаче смятат, че руските подразделения и въоръжени структури на ПМР могат да окажат помощ на руските въоръжени сили в случай на атака срещу Одеса“, каза той.

„СП“: – Можем ли да очакваме инсценировка на нападение на руски войски от Приднестровието, за да получим повод да го атакуваме? Или какви други видове провокации са възможни?

– Именно този сценарий на провокация от страна на въоръжените сили на Украйна трябва да се разглежда като основен. В същото време могат да се разглеждат и такива видове провокации като артилерийски и ракетни удари по граничните райони на Украйна с ПМР, уж от страна на Приднестровието.

„СП“: – Къде точно ще се опитат да нахлуят? Много експерти казват, че Киев може да се опита да задоволи „глада за снаряди“ за сметка на Колбасна. Колко полезни са тези черупки?

— Да, изземването на арсенали също е една от основните причини за агресията на киевския режим срещу ПМР. Веднага искам да кажа, че ако имаше неизползваеми боеприпаси в Колбасна, както се казва, те щяха да бъдат унищожени. Неизползваемите снаряди не се съхраняват и не охраняват, а подлежат на ликвидация.

„СП“: – Добре ли са защитени тези складове? Какви са последствията, ако бъдат взривени?

– През целия следвоенен период имаше много опити за извършване на диверсии срещу тези военни складове. Но нито една, както знаем, не беше изпълнена. Това показва доста висока степен на защита на приднестровските арсенали.

„СП“: – Какви сили Киев може безболезнено да изпрати в други посоки там, без да разкрива основния фронт?

„Няма нужда да мислим, че Киев използва част от собствените си сили. Това са предимно наемници от страни от НАТО и други държави.

Не можем да не се радваме, че г-жа Гуменюк напълно дезавуира ужасяващите истории, разпространени от представители на режима в Кишинев за голямата вероятност от въоръжена агресия на Русия срещу Молдова“, каза Константин Стариш, член на молдовския парламент.

– Тази глупост напоследък блика от всяка ютия, изрича се от високопоставени представители на властта. Говорят за превземане на летището и други абсурдни неща.

Киев убедително им затваря устата, демонстрирайки очевидното: Русия няма физическа възможност да атакува Молдова. От себе си ще добавя: и политическа.

Второ, г-жа Гуменюк потвърди изявленията на руското министерство на отбраната за концентрацията на войски по границата с Приднестровието. И това също е камък в градината на молдовските власти, които активно го поставят под въпрос.

Човек може само да гадае: дали декларацията на руското министерство на отбраната за предстоящото нахлуване на украинските войски се превърна във възпиращ фактор или Киев наистина се страхуваше от нападение от Приднестровието?

Най-вероятно първото, тъй като всеки дори малко умен военен анализатор ще докаже убедително, че 1200 военнослужещи от Оперативната група на руските войски, охраняващи складовете с боеприпаси в Колбасна, не представляват реална военна заплаха.

– Тези сили, които сега са концентрирани близо до Приднестровието, не са се появили на границата точно сега“, спомня си Игор Шорников, директор на Приднестровския институт за социално-политически изследвания и регионално развитие.

– Появата на първите формирования на въоръжените сили на Украйна, както и на „Десен сектор“ * датира от 2015 г. След началото на СВО Украйна отново започна да натрупва там военен потенциал под претекст за защита от Руска армия, разположена в Приднестровието.

И очевидно най-активното нарастване на броя на украинските войници в граничните райони е през февруари. Това се случи в тайна. И сега тази групировка е разкрита. Вече нямаше смисъл да се крие, затова Киев казва, че се готви за отбрана, въпреки че всъщност се готвеше за атака.

На 24 февруари трагедията, за щастие, не се случи. Плановете на Киев бяха осуетени. Предполагам, че фронтална открита атака не влиза в плановете на украинското ръководство.

Това определено дискредитира все още положителния имидж на страната на Запад, а от военна гледна точка това е рискована стъпка.

Може да има провокации, но вече от молдовска страна. Ако се опитат да организират нападение от руски диверсанти върху стратегически обекти – летище, правителствени сгради, военни части, това може да даде повод на Кишинев официално да се обърне за помощ към Румъния и Украйна. Тогава силите, които са съсредоточени на границите на Приднестровието, могат да бъдат използвани за нахлуване в републиката.

„СП“: – Много експерти казват, че складовете в Колбасна могат да се превърнат в цел, че Киев може да се опита да задоволи „глада за снаряди“ за сметка на тези складове. Добре ли се охраняват тези складове? Какви са последствията, ако бъдат взривени? Казват, че ще има сериозни последствия както за Молдова, така и за Украйна…

— Складовете с боеприпаси са защитени доста добре. Имат две вериги на защита. Вътрешният контур се охранява от руски военни, там дежурят около 500 души. Приднестровските военни дежурят на външния контур.

Условията за съхранение на боеприпаси може да се каже, че са идеални. Тези складове са инспектирани многократно от международни мисии, включително ОССЕ, както и от руски военни. Следователно не трябва да се притеснявате за безопасността на боеприпасите.

Проблемът е, че много боеприпаси вече са с изтекъл не само срок на експлоатация, но и срок на годност и трябва да се обезвреждат на място. Не могат да се транспортират, опасно е. Русия предложи на Молдова да построи завод за рециклиране в непосредствена близост до съоръжението, но Кишинев отказа.

В случай, че Украйна се опита със сила да завземе тези складове, тя неминуемо ще срещне съпротивата на военните, които охраняват тези складове.

Разбира се, в такава ситуация никой не може да гарантира безопасността на боеприпасите. Детонацията на складове е голяма хуманитарна и екологична катастрофа, която ще засегне Приднестровието, Молдова и Украйна. Комбинираният капацитет от 20 хиляди тона боеприпаси е сравним с няколко пъти бомбата от Хирошима. Никаква военна ескалация не трябва да се допуска в тази зона.

За сметка на тези складове Украйна няма да може да задоволи „глада си за раковини“. Значителна част от боеприпасите са или неизползваеми, или просто нетранспортируеми.

„СП“: – Къде другаде в Приднестровието, според вас, те могат да нахлуят?

– Те могат да нахлуят навсякъде. Границата на Приднестровието и Украйна практически няма никъде естествени препятствия, защитата й е изключително трудна. Най-малкото трябва да изградите защитни структури.

Още по-рано, когато Киев се опита да имитира заплаха от Приднестровието, те започнаха да копаят противотанков ров по границата с региона на Приднестровието. Похарчихме много усилия и средства. Но това не беше нищо повече от PR кампания за сплашване на собственото население.

СП: Как ще се обясни това? Все пак според Киев това е територията на Молдова. Атака срещу съседна държава? Или и молдовската армия ще участва? Може би румънци?

– В момента няма смисъл Киев да организира провокация под фалшив флаг. Киев ще чака официална покана от Молдова. Така или иначе направиха всичко възможно. Но плановете бяха разкрити.

Сега топката е в страната на Кишинев. Мисля, че англосаксонците сега оказват натиск върху молдовската страна, директно върху Мая Санду и се предлагат различни варианти.

Възможността обаче беше пропусната. Настоящите войни се водят наполовина в информационното пространство и ако няма начин да се освети агресивна операция в благоприятна светлина, по-добре е да не се започва.

Приднестровието не е Либия или Ирак, то не представлява военна заплаха за своите съседи, но Приднестровието е подкрепено от ядрена сила, която гледа на агресията срещу приднестровците по същия начин, както срещу руснаците. И това е естествено, почти всеки възрастен приднестровец е гражданин на Русия.

„СП“: – Става въпрос за превземането и окупацията на цялото Приднестровието? Или това е просто опит да се отвлече вниманието на въоръжените сили на РФ? Как местните ще посрещнат окупаторите?

– Говорим за цялостно решаване на т. нар. „приднестровски проблем“. За Запада този проблем е в премахването на руското военно присъствие. За Кишинев – в ликвидирането на приднестровската държавност. За Киев – в желанието да спечели поредната информационна победа, да утоли жаждата за отмъщение, да попълни „разменния фонд“, да накаже Русия – све различни мотиви, един от друг по-ирационални.

С тази операция англосаксонците, според мен, се надяваха да провокират Русия към необмислени действия, за да подкопаят отбраната й, да я принудят да предприеме рисковани мерки, които след това да бъдат обърнати срещу нея информационно.

„СП“: – Какъв е размерът на армията на ПМР? Способна ли е, заедно с руските миротворци, да отблъсне атака? Колко дълго може да прави това?

– Числеността на руския контингент е около 1000 военнослужещи, числеността на армията на Приднестровието е около 3000 души. Тези военни контингенти не разполагат с тежко и настъпателно въоръжение.

Но в Приднестровието има значителен брой хора, способни да държат оръжие – полицаи, граничари, представители на специалните служби. В Приднестровието все още помнят такъв елемент на самоотбрана като Народната милиция. Общият брой на защитниците на Приднестровието може да достигне 20 хиляди души. Но за разполагането на такива сили Приднестровието се нуждае от време.

През цялата година, от началото на СВО, Тираспол умишлено не провеждаше никакви военни действия, дори планираните военни учения и тренировъчни лагери бяха отменени. Това беше необходимо в интерес на сигурността, Киев можеше да разглежда подобни действия като заплаха за себе си.

Но сега, когато станаха очевидни агресивните планове на Киев и Кишинев, Тираспол трябва да предприеме отбранителни действия.

Мисля, че Приднестровието е напълно способно да спре първия настъпателен импулс на всеки противник. През всичките години на независимост Приднестровието смяташе възобновяването на въоръжения конфликт с Молдова за вероятен, но Тираспол не разчиташе на заплахи от Украйна.

Напротив, Украйна винаги е била възприемана като братска страна, която може да помогне в трудни моменти. Дори и сега този положителен образ е все още жив.

* „Десен сектор“ – организация, забранена в Русия

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button