Криминални Новини

Бабата на Цветозара на косъм от смъртта, още се борят за живота й

53-годишната Цонка, баба на трагично загиналата 2-годишна Цветозара, все още е с опасност за живота. Жената е на командно дишане в пловдивската болница и лекарите правят и невъзможното, за да я извадят от тежкото състояние, в което се намира. Близки на семейството разкриха пред в. „Телеграф“, че се готвят сериозни протести и блокади на пътища.

Причината е в скандалното решение на Пловдивския апелативен съд, което потвърди най-леката мярка „подписка“ за 72-годишния шофьор Данчо Денчев. Оказа се, че освен с висока скорост Денчев е бил и под въздействието на наркотици. Пробата му за марихуана е положителна, въпреки че старецът упорито отрича да е пушил трева.

Родителите на загиналото дете Ивелина и Станимир Станеви са категорични, че искат шофьорът да е в ареста, а не на свобода. „Това няма да ни върне детето, но не може човек с положителна проба за марихуана да бъде на свобода. Дори да е пил хапчета и от тях да се е получил резултат за лечебен канабис, които съдържат, той пак няма право да шофира. Искаме да лежи в затвора!“ – откровени са родителите. „Как е възможно убиец с положителни проби за марихуана да бъде пуснат на свобода?“, „Докога ще продължава беззаконието в нашата страна?“, „Докога държавата ни ще прикрива престъпления?“, недоволстваха жителите на сопотското село Анево.

Денчев е освободен, въпреки че трайно живее в Чехия и е бил само за няколко дни в България точно във времето, когато с лекия си автомобил „Шкода“ помита пресичащата баба с внуче на ръце и куче на повод в село Анево. Шофьорът обаче е с мярка подписка с мотиви за влошеното му здравословно състояние и нулевата възможност да се укрие. Прокуратурата протестира, близките също.

Според съдиите извършеното закононарушение е по несъобразителност. „Денчев не крие обстоятелството, че живее и тук, и зад граница, не крие и адресите и телефонните си номера“, отчетоха магистратите. „Съжалявам за случилото се. Много скърбя. Не съм употребявал опиати. Пия медикаменти и евентуално те са се отразили на теста.“ Това съобщи пред съда Денчев, който така аргументира съдбовната злополука в село Анево.

Преди делото близки и приятели на почерненото семейство се събраха на митинг пред Съдебната палата с цел да упорстват виновникът да бъде арестуван за постоянно. „Денчев има едно-единствено нарушение на пътя и то е от преди 20 години. Съставен му е акт за 20 лева. Всеки от нас има повече нарушения“, аргументира се адвокатът на обвиняемия Владко Мерджиков. Що се отнася до наличието на марихуана при теста, защитникът обясни, че Денчев страда от 3 болести – хронична исхемична болест на сърцето, хипертония и други.

„Той даже цигара не е палил и не можем да разбираем по какъв начин пробата е позитивна за марихуана. На него са му предписани медикаменти и той не може да знае какви са съставките, само че ги употребява. Но категорично не е пушил марихуана“, подчерта Мерджиков. „Аз съм безусловно сигурен, че не съм употребявал марихуана. Обяснявам си го само с използването на медикаментите. Пия „Престанс “ за сърцето. Пия „Беталог “ и „Валфарин “ за разреждане на кръвта, настрана „Прегавалин “ за кръвообращението и още едно за холестерол, само че не помня името. В Чехия обитавам като пенсионер. Там са децата ми и пребивавам с тях. В България имам апартамент в Казанлък. Съжалявам за случая и за жалост не мога да върна времето обратно“, сподели Денчев.

Експерти проверяват фаталния участък в Анево

Директорът на областното пътно управление в Пловдив Петър Попов и пътни експерти направиха оглед на фаталната отсечка в село Анево. Експертите посетиха лобното място на двегодишната Цветозара. Пътните експерти се срещнаха с кмета на община Сопот Деян Дойнов и на Анево Николай Николов. Предложенията са на този участък да бъдат поставени легнали полицаи, за да спират агресивните джигити, които не спазват ограничението от 50 км/ч. Набелязват се и други мерки по Подбалканския път за осигуряване на безопасно движение на пешеходците и автомобилите. Същото поискаха и жителите на Анево Те настояват за поставяне на светофарна уредба и обозначаване на две пешеходни пътеки, с които да се гарантира преминаването на деца и възрастни по опасното трасе. Аневци заявиха своите искания по време на общо събрание, на което присъстваха кметът на община Сопот Деян Дойнов, заместник-кметът Николай Новаков, общински съветници. В хода на обсъжданията жители на селото заявиха, че след ремонта на Подбалканския път в участъка Иганово-село Васил Левски има проблеми на територията на Анево. Необходима е вертикалната и хоризонталната маркировка на трасето в селото да бъде допълнена. Сега не е ясно например каква е допустимата пределна скорост за движение по пътя, заявиха аневци.

Още новини

Back to top button