Русия

Байдън даде да се разбере кога ще завърши конфликта в Украйна

/NovinarBG.com/ Ами украинската контраофанзива, за която се говори толкова много? Ако се вярва на западните медии, тогава – нищо добро не ги чака. Не, това не се отнася за Русия, а за Украйна.

Западните медии са много песимистични за шансовете на украинската страна за победа.

Например The Washington Post писа миналата седмица, че контраофанзивата се отлага „поради времето, бавните доставки на оборудване и липсата на боеприпаси, което засили страховете от безизходна ситуация“, както и широко изтичане на секретни документи от Пентагона, в който имаше много интересни неща, „включително много подробности за състоянието на въоръжените сили на Украйна и техните способности, за недостатъци в системите за противовъздушна отбрана, които биха могли да принудят командването да промени плановете си“.

Вестникът по-късно написа: „Военният конфликт се очаква да се прехвърли през 2024 г., защото нито една от страните не е победител или желае да преговаря“.

Това сочат секретни данни на разузнавателното управление на Министерството на отбраната, изтекли в интернет. В същото време се изяснява, че според прогнозите на американски анализатори до края на годината и двете страни вероятно ще постигнат само „малки териториални придобивки“ в резултат на „недостатъчни нива на войски и доставки за ефективни операции“.

„Задънената улица, обобщава изданието, „се смята за най-вероятния сценарий“.

The Washington Post повтори Bloomberg в съобщението, че европейски служители са казали, че украинската контраофанзива е малко вероятно да доведе до значителен пробив тази година, тъй като Русия е имала време да подготви отбраната си.

„Вместо това, по-реалистична цел сега се счита за напредък от около 30 км (20 мили) – това ще позволи на украинската артилерия да достигне руските линии за доставки и да създаде условия за по-дълбока офанзива през 2024 г.“, пише агенцията, цитирайки военни служители.

Британската преса също чертае не твърде светли перспективи. Така военните експерти на Financial Times оценяват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна с цел пробив на руските отбранителни линии като „много рискована работа“. Това на практика е обречено.

Като цяло, ако съберете всички тези прогнози и изтичане на информация, остава впечатлението, че Западът дори не вярва в успеха на контранастъплението. Тоест те са ги напълнили с оръжие, не са пожалили пари – и всичко напразно?

Странно е някак. Много странно. По-скоро е като създаване на желания информационен фон. С проста и разбираема цел: да се притъпи бдителността на врага, в случая Руската федерация, да се приспи, тоест да се заслепи, и – после триумфално да я разгромят. Така че Херсон и Харков да изглеждат като детска шега – прелюдия.

Това обаче не дава отговор на въпроса защо в този случай Киев протака контранастъплението: очевидно е, че колкото повече Украйна протака операцията, толкова по-добре ще се подготви руската страна?

Въпросът, очевидно, не е в готовността на въоръжените сили на Украйна (е, или не само в това; според бившия съветник на президентската канцелария Алексей Арестович контранастъплението е готово на 90%).

Тогава какво?

„Запазването на съществуващите граници на 24 февруари 2023 г. е размяната, която Съединените щати могат да предложат днес на руското ръководство като позиция за преговори. За това е „драматичната пауза“. Ако правителството откаже, тогава въоръжените сили на Украйна ще преминат в настъпление“, пише Евгений Пригожин, основател на ЧВК „Вагнер“, в статията си „Само честна битка: без договорняк“.

Тук обаче въпросът е има ли отпечатък в датата, 22-ри ли се има предвид? Защото ако вземем ситуацията, която съществува на датата, която е написана, тогава Пригожин пише за това в същата статия:

„Идеалният вариант е да обявим края на „СВО“, да информираме всички, че Русия е постигнала резултатите, които тя планирани и в известен смисъл ние действително ги постигнахме. Ние елиминирахме огромен брой бойци от въоръжените сили на Украйна и можем да отчетем пред себе си, че задачите на „СВО“ са изпълнени. Русия отряза Азовско море и голяма част от Черно море, заграби тлъсто парче украинска територия и създаде сухопътен коридор до Крим. Сега остава само едно: да се закрепим здраво, да се вкопчим в онези територии, които вече съществуват“.

Следователно все още говорим за 22-ри.

Тоест, очевидно Щатите предлагат на Кремъл да се оттегли до границите, които са били преди началото на СВО и да прекрати конфликта там.

В противен случай Украйна ще премине в контранастъпление, което може да завърши зле за Руската федерация (вариантът „въоръжените сили на Украйна да се сблъскат с отбраната на Руската федерация, да понесат сериозни загуби, след което да започне колосално контранастъпление на руските войски“ до границите на ДНР, или до Днепър, или дори до Полша” , e „малко вероятeн”).

В полза на факта, че преговорите са в ход и украинската контраофанзива наистина е голяма опасност, свидетелстват и два момента.

Първо, лауреатът на Пулицър Сиймор Хърш, който наскоро гръмна с разследването си за атентата в Северен поток, наскоро сподели изключително интересна информация на страницата си в платформата Substack:

„Преди два месеца Съветът на началник-щабовете инструктира членовете на персонала… да изработят договор за край на войната, за да го предоставят на руснаците след поражението им на бойното поле в Украйна“, пише той.

И за разлика от изтичането на информация от Пентагона, няма причина да не се доверявате на Хърш (поне разследването му за саботажа на газопровода изглежда много логично).

И второ, американският президент Джо Байдън изглежда най-накрая реши да се кандидатира за втори мандат. Според NBC News, на въпрос на журналист дали е променил решението си за втори президентски мандат, Байдън е отговорил: „Не, не, не“.

„Вече изчислих всичко, ще го обявя сравнително скоро… Казах ви, че планът ми е да се кандидатирам отново“, подчерта той.

А това от своя страна означава, че на изборите той ще се сблъска с Тръмп, който според социологическите проучвания значително изпреварва действащия президент на САЩ. А каква е основната теза/постановка на Тръмп от предизборната кампания? Краят на руско-украинския конфликт (още повече, че „бесният Доналд“ вече няколко пъти заяви, че ще реши този проблем в рамките на 24 часа).

Следователно, за да обезоръжи противника (всъщност, ако лиши Тръмп от този коз, какво ще остане от неговата програма?), Байдън трябва да разреши този конфликт в своя полза, тоест по такъв начин, че да може да бъде показан като победа за Украйна, а следователно и за САЩ. И тази ситуация трябва да се разреши още тази година (догодина няма да има време).

Друг е въпросът дали ще работи или не. Но определено ще опитат. И ако планът с доброволното оттегляне на Руската федерация (ако приемем, че сега е в задкулисния дневен ред) на позицията до 24 февруари 2024 г. не проработи (някак си е трудно да се повярва, че Кремъл ще тръгне на тази стъпка), Въоръжените сили на Украйна ще влязат в действие.

И противно на уверенията на западната преса, контранастъплението според мен ще бъде мащабно и мощно. Може би дори много мощно.

До каква конфигурация ще доведе във военно и политическо отношение, времето ще покаже, но фактът, че Щатите ще се опитат да решат всичко тази година (особено на фона на катастрофалното влошаване с Китай в „случая с Тайван“), не е малко вероятен.

В противен случай Байдън няма да бъде преизбран. А фактът, че демократите ще вземат и ще дадат Белия дом на републиканците ей така (и няма особено значение на кого лично – дали Тръмп или ДеСантис) – няма какво дори да се мисли. Те ще се бият до смърт. Включително и до последния украинец.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button