Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

България отбелязва 137 години от Съединението

Днес се отбелязват 137 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: „Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано.“

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честването в Пловдив

В Пловдив, т.нар. столица на Съединението, традиционно честванията започват с молебен, който ще бъде отслужен от 10 ч. в катедрален храм „Успение Богородично“. Регионалният исторически музей ще отвори безплатно две от своите експозиции – „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ и експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в стария град.

Кулминацията на честванията ще е тържествената проверка-заря с начало 20.30 часа на пл. „Съединение“.

В нея ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му, като ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. На церемонията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пловдивчани и гостите на града ще могат да паркират в синята зона безплатно, съобщиха от общинското предприятие „Паркиране и репатриране“. Националната служба за охрана (НСО) пък ще се погрижи за сигурността на гражданите.

За тържеството на площада ще бъде осигурен достъп след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на прокуратурата); втори при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ – Пловдив).

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, опасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори и за огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хора с обемисти багажи няма да бъдат допускани до мероприятието, както и хора във видимо неадекватно състояние.

От 16 ч. до 22.30 ч. е забранено и използването на дронове в зоната на събитието.

Празненствата в други градове

С образователната лекция на тема „Съединението и неговата военна защита“ от 11 часа в музея „Свети Никола“ ще бъде отбелязан денят в Черноморец. Музеят ще работи от 10 ч. до 18 ч. с вход свободен.

Честванията във Варна ще започнат в 9.30 ч. с възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“. Следва шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където от 10 ч. ще се положат венци с военен ритуал. От 14 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина ще има фолклорен празник. От 18 часа на пл. „Независимост“ ще започне възстановка на събитията от 1885 г.

От 11 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе ритуал по полагане на цветя.

По традиция честването ще се състои в емблематичния за историческото събитие в района на Казанлък храм „Свети Йоан Предтеча“ (зад пощата) от 10 часа.

Статията България отбелязва 137 години от Съединението е публикуван за пръв път на Temi.bg.

Още новини

Back to top button