Русия

Без Путин и Си: Защо е нужна “Голямата 20-ца”

/NovinarBG.com/ Годишната среща на Г-20 ще се проведе за първи път без лидерите на Русия и Китай. И двете страни не са представени на срещата на върха в Делхи на най-високо ниво – и само това повдига въпроса за жизнеспособността на основната международна среща на върха. Нужна ли е изобщо, особено на Русия, след като Владимир Путин за последно присъства на среща на Г-20 преди четири години, в Осака, Япония – не само в света преди Ковид, а в един съвсем различен свят. Именно тази среща на върха беше последната, на която присъстваха лидери и на трите основни (не в икономически, а в геополитически смисъл) държави в света – САЩ, Русия и Китай. Сега в Делхи ще пристигне единствено американският президент – нима Г-20 просто е изживяла времето си?

Не, защото, въпреки че този формат беше създаден по западна инициатива, самият факт на появата на „Двайсетте“ стана знак за кризата на западния модел на глобализация. В края на краищата, първата среща на високо равнище се състоя през ноември 2008 г. – по време на разгръщането на световната финансова криза, причината за която беше „лошото храносмилане“ на световната финансова система, изградена от англосаксонците (чийто център беше американската финансова и банкова система, която надува балони). Тоест, самият Запад поиска помощ от „световната зала“ – и защото не можа да се справи, и защото осъзна, че доверието може да бъде катастрофално подкопано. И защото искаше да спаси системата и да запази контрола над нея, споделяйки отговорността с останалия свят. Но в замяна на това Западът не беше готов да сподели лостовете за контрол – никой не трябваше да реформира сериозно модела на управление на световната финансова система, изграден от англосаксонците. Щяха да споделят рисковете между всички и да запазят вземането на решения и печалбите за себе си – това беше подходът на елитите на страните от „златния милиард“, при такива условия те всъщност искаха да привлекат незападния свят да продължи глобализацията . Наивност или арогантност? Нито едното, нито другото – те просто вярваха, че във всеки случай ще останат господари на положението: незападният свят е твърде разделен и разнороден, а механизмите за консолидация на Запада и уменията за управление на световния ред сред Англосаксонците и западните елити са изпипани до блясък.

Десетилетие и половина по-късно може да се каже, че Западът е сгрешил: незападният свят не се е хванал на англосаксонския трик и преустройството на световния ред протича с ускорени темпове. Да, Русия е много по-слаба от СССР, който имаше глобални амбиции, Глобалният юг е разединен (и не само между различни части, но и в рамките на големи елементи – например ислямският свят оцеля след „арабската пролет“ разпокъсан от противоречия), а Западът все още е майстор на разделяй и владей. Но с всичко това настъпи голяма промяна: в съзнанието на елитите на повечето ключови страни от незападния свят се роди и затвърди идеята, че векът на Запада е към края си. Половината хилядолетие господството на западната цивилизация приключва. На думи, някои западни елити признават това и се опитват да защитят нов формат за поддържане на господство чрез тезата за „лидерството на западния свят“. Един вид, след като Западът е най-развитата и напреднала част от човечеството, тогава кой, ако не той, трябва да бъде световен лидер? Не е потисник или хегемон, просто лидер, който води другите със себе си. Накъде? Разбира се, към световната хармония и щастие – а там води само един път, пътят на глобализацията.

Уловката тук е, че пътната карта на глобализацията е написана на Запад и в интерес на Запада – по-точно на наднационалната част от западните елити. Но именно те доведоха ситуацията до криза, така че останалите незападни елити в света просто не им вярват. Никой не иска да играе по правилата на някой друг. Но как да се създадат свои собствени?

Би било оптимално да ги напишем заедно със Запада – в крайна сметка той остава най-силната част от света и е невъзможно да се изградят нови правила на световния ред без него. Но Западът се инати и не иска, като настоява, че всичко вече е измислено и трябва само да се изпълни грамотно и се надява, че без това, а дори и срещу него, пак няма да се договорят. Всички световни тенденции обаче показват, че процесът на изграждане на алтернативни, паралелни структури (финанси, сигурност и др.), който всъщност започна след 2008 г., набира скорост.

Неотдавнашното разширяване на БРИКС в шест държави едновременно – и още няколко десетки в процес на подготовка – е проява именно на този процес. Светът не просто е разделен на лагери – около лидерите на антизападното (макар че е по-правилно да го наречем постзападно) движение Русия и Китай изкристализира нова конфигурация на световните сили. Турция и Бразилия, Иран и Саудитска Арабия – тези страни не стават съюзници на Русия и Китай, но искат да участват в изграждането на нов световен ред, нова световна архитектура. Горещата фаза на конфронтацията между Русия и Запада е най-яркото проявление на края на западната хегемония (макар и да се случва на територията на Руския свят), но не може да скрие основния процес на нашето време – освобождаването от незападния свят от идеята, че няма алтернатива на западния модел на глобализация. Този процес протича в най-различни сфери и равнини – и дори във формата Г-20, където Западът се среща с незапада.

Отсъствието на Путин и Си Дзинпин на срещата не означава желанието на Русия и Китай да предадат този формат на англосаксонците – процесът на осъзнаване на способността на незападния свят за самоорганизация вече е в разгара си, и вече не е необходим публичен натиск от Русия и Китай. Русия и Китай изпълняват своята роля за разрушаването на западната система на глобализация – и останалият незападен свят вижда резултатите. И срещите на Г-20, които започнаха като формат за Запада, който признава, че не е всемогъщ, постепенно ще се превърнат в конгрес на световните лидери, на който Западът ще трябва да се съгласи да разработи нови, незападни глобални правила на играта.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button