Русия

Безпилотната технологична революция се подхранва от патриотизъм

/NovinarBG.com/ Руският президент Владимир Путин проведе среща за развитието на безпилотни самолети. От резултатите следва, че първостепенното значение на дроновете за бъдещето на страната е най-накрая признато и вън от съмнение. Президентът определи капацитета на пазара на дронове на един трилион рубли. Тази сума е невероятна. Но най-важното е, че тази програма надхвърля моментните нужди и е ориентирана към спокойния живот.

При моментна нужда всичко е ясно. В ход е специална военна операция и всяко безпилотно превозно средство, от известния „Геран“ до евтиния китайски „Мавик“, спасява живота на войник. Имаме нужда от много такива устройства, десетки хиляди, въпреки факта, че на фронта са консумативи, чиито запаси трябва постоянно да се попълват.

Но не се страхувайте, че след края на CBO пазарът на дронове ще се свие. Когато тези устройства не са необходими за хвърляне на гранати върху главите на враговете, те ще бъдат полезни за други цели: за доставка на стоки до отдалечени райони, за контрол на тръбопроводи и други индустриални съоръжения.

И в същото време трябва да се признае, че именно масовият патриотичен импулс стана движещата сила на безпилотната революция. БПЛА, дроновете, коптерите днес са не само технологичен феномен, но и социален. Както би казал Бруно Латур, това е неодушевен актьор, който заедно с хората участва в социални процеси.

Около темата за дроновете се зараждат много хоризонтални връзки, които обединяват широк кръг от хора – от интернет блогъри до бойци на фронта. Неформалните динамични мрежи, които се формират около тази тема включват и тези, които събират и превеждат пари за дронове за фронта, и тези, които купуват готови устройства, и тези, които се занимават с адаптирането им за конкретни цели, и тези, които ги доставят на бойните единици, и тези, които организират обучението на оператори на дронове, и тези, които създават собствено производство на дронове и компоненти за тях, и тези, които използват тази техника в бойни условия.

Освен това не става въпрос само за средата, през която преминават материалните потоци. В същото време се заражда експертна среда, която осигурява многостранен обмен на знания и опит. Тази среда е много специфична – в крайна сметка животите на хората са заложени – тя оценява резултатите, които този или онзи продукт показва, и разработва техническа задача за бъдещето: какво и в какви количества трябва да се закупи или произведе. Тази среда е обективна и безпристрастна, не може да бъде подведена от никакви доклади, протоколи от тестове и още повече от рекламни брошури. Или продуктът работи, или не. Или подхожда за едни задачи или не подхожда за други. И в тази среда човек може да попадне на безпристрастни отзиви за тези „несравними“ продукти, които се предлагат за отбранителната индустрия, както като качество, така и като цена.

Начинът, по който се използват големите обществени пари в индустрията с дронове, може да бъде различен – съответно и ефектът ще бъде различен.

Един вариант: държавата инжектира пари във вече съществуваща мрежа, помага на гаражните работилници да се превърнат в сериозни технологични предприятия, а курсовете за доброволци за оператори да се превърнат в големи центрове за обучение, създава стимули за растежа на тази мрежа, пристигането на нови мозъци и ръце. Друг вариант: парите се разпределят между големи технологични компании, които казват нещо от сорта: къш, бейби, дойдоха сериозните чичковци.

Първият път е свързан с очевидни проблеми с контролируемостта, тъй като е трудно да се контролират много неформални структури. Но има шанс да се изградят безпилотни летателни апарати като силно конкурентна индустрия, фокусирана върху конкретни потребители и бързо реагираща на променящите се условия и нужди на пазара, а на такъв специфичен пазар като театъра на войната трябва да се реагира много бързо.

Вторият начин, без съмнение, е много по-удобен за длъжностните лица, няма нужда да страдате, избирайки кой от непознатите и нетитулувани хора да подкрепяте с финанси, можете да продължите да работите с онези структури, с които сте свикнали да работите. Надеждните хора ще направят това, което им се каже. Но в същото време съществува риск да получите продукти, които наистина не са необходими на фронта, на космически цени, не когато са необходими и не в правилните обеми.

На практика правителството, разбира се, ще подкрепя както гигантите на отбранителната индустрия, за които държавното финансиране е естествен начин на живот, независимо от задачите, които излизат на фронта, така и създадените от него иновационни центрове, като напр. индустриален парк Рудньово, в който се проведе срещата с участието на Владимир Путин. И няма фундаментални пречки пред синтеза на тези вертикални структури, формирани отгоре, с хоризонтални, низови структури. Например, за да се преместят ентусиасти от сервизи и работилници точно в тези центрове за иновации.

Мисля, че сега никой няма да се осмели да каже кой ще постигне най-голям успех в предстоящата безпилотна надпревара, кой ще стане руският Селджук Байрактар – занаятчия, готов да премести планини в патриотичен порив, или заслужил инженер от научноизследователска отбрана институт. Важно е обаче да се има предвид възникващата социална тъкан, без която нито един успех няма да доведе до дългосрочно развитие.

Никой не отмени старата марксистка истина за взаимовръзката на производителните сили и производствените отношения. За да се премине към друго технологично ниво, е необходима промяна в социалните структури и практики. Общество, което е достигнало социално равновесие в икономика, базирана на ресурси, идеално адаптирана към производството на петрол, дърводобива, топенето на стомана, няма да може да премине към иновативна икономика непроменена. Трябва масов интерес към иновациите, инициативност на хората. В друг момент тази инициатива ще трябва да бъде по някакъв начин изкуствено възбудена. Но днес няма нужда да събуждаме нищо, тази инициатива съществува, трябва само да се подкрепи, да не се оставя да гасне.

През тридесетте години на миналия век имаше такъв лозунг: „Младежта – в самолета!“ Имаше „Осоавиапром“ организация, в която беше съсредоточен ентусиазмът на бъдещите пилоти. Страната искаше да лети и за кратко време излетя в самия космос. Днес преминаваме през подобен период. Можем да предположим, че лозунгът „Младежта – към дрона!“ вече е прозвучал. Такъв е случаят, когато патриотизмът се превръща в гориво за технологично развитие, а това от своя страна служи за социално обновление. Нямаме право да пропуснем този шанс.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button