Микроблейдинг
Криминални Новини

БГ вълкът от Уолстрийт ще застане пред Темида за измами за 800 000 лв.

На 6 февруари Софийската районна прокуратура е привлякла като обвиняем бизнесмена Юлиян Цолов, наричан Българския вълк от Уолстрийт, съобщи БНТ. Цолов е привлечен към наказателна отговорност за измами на стойност 800 хиляди лева и му е забранено да напуска страната.

Според публикации, от Търговския регистър става ясно, че обвиняемият е създал фирма „Алтегис“ ЕООД през 2014 г. с капитал от 100 лв., но го е представял за дъщерна фирма на известна компания, занимаваща се с дизайн, създаване на информационни социални мрежи, графичен дизайн и други.

По информация на bTV става дума за дружеството „Сентека“, където отивали част от парите. Чрез „Алгетис“ Цолов сключвал договори с различни фирми, като предлагал предимно поддръжка на сайтове или създаване на такива. Издавал и фактури, но не изпълнявал услугата, за която му е заплащано. Предполагаемата измама е действала от 2019 до 2022 г., като адвокатът му обжалва.

Цолов е наричан Българския вълк от Уолстрийт, след като през 2003 г. е нает от „Леман Брадърс“, по-късно бил поканен и от „Креди суис“, а след това и от „Морган Стенли“, като всички му предлагали високи суми, за да започне работа при тях.

„На „Уолстрийт“ можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби“, разказва Цолов пред NOVA през 2015 г.

В началото на кризата през 2008 г. е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест, но бяга в Испания. „Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор“, спомня си Цолов.

Той е известен и като мъжът на Мис България 2006 Славен Вътова, като през последните години градските клюки не веджъж разделиха и събраха двамата.

Още новини

Back to top button