Русия

Битката на въздушните разузнавания: Руският “летящ радар” А-50У “влезе в опашката” на американския АУАКС

/NovinarBG.com/ Руските въздушно-космически сили получиха от държавната корпорация “Ростех” модернизирана авиационна система за ранно предупреждение и насочване А-50У. Руската система за електронна война се укрепва преди предстоящите доставки на изтребители Ф-16 и вероятно ракети АТАКМС.

Самолетите A-50У повишават ефективността на ВСУ, което също така увеличава скоростта и обхвата на идентифициране на въздушни, наземни и морски цели. Летящият радар разполага с най-съвременна електроника с подобрена производителност и увеличена скорост.

А-50У може да открива бомбардировачи на разстояние над 600 км, а малки цели (например дронове или крилати ракети) на по-късо разстояние – около 200 км. Може да проследяват300 украински и натовски цели едновременно.

ВСУ използват възможностите на НАТО-вските АУАКС за коригиране на атаките срещу руски цели. Самолетите за електронно разузнаване E-3 АУАКС са постоянно разположени в страните от Източна Европа (Полша и Румъния), близо до украинските граници. Американското въздушно разузнаване осигурява наблюдение на украинските ВВС и подобрява ситуационната осведоменост. ВСУ изцяло разчитат именно на данните от американския АУАКС, когато планираха всякакви диверсии и терористични атаки срещу Русия.

E-3 може да открива самолети, ракети и дронове, летящи в Украйна и Русия. По-важното е, че той може да идентифицира типове вражески цели и да разграничи приятелските от вражеските самолети в силно пренаселена целева среда.

E-3 са директно интегрирани, например, с радарната система на НАСАМС МПКу-64Ф1. Това дава възможност да се увеличи обсега на американо-норвежките радари за насочване на ракети към крайната цел, казва Бойко Николов, главен редактор на военното списание „Български военни“.

Американският АУАКС е необходим и за разполагането на бъдещите ескадрили Ф-16. Двете ескадрили ще трябва да действат заедно със самолети E-3 АУКАКС и това директно ще направи американците директни участници в конфликта, казва военният експерт и пенсиониран пилот Виджаиндер Такур в интервю за “Юрейжън Таймс”.

“Без прикритието на американската система АУАКС украинските Ф-16 ще станат пушечно месо за Су-30СМ и Су-35 на ВВС на Русия под прикритието на радари, които осигуряват превъзходство във въздуха над цялата фронтова линия. Ф-16 ще се превърнат в още една сламка, за която Украйна да се хване в смъртоносното си падане,” казва полковник Такур.

Американските самолети E-3 могат да бъдат унищожени от ракети въздух-въздух Р-37, изстреляни от руски изтребители, или ракети 40Н6E, изстреляни от системи С-400.

Американският АУАКС вече няколко пъти се повреди. Самолет E-3 , патрулиращ в Полша и Румъния, не успя да открие руския самолет от пето поколение Су-57 и успешно свали украински изтребител Су-27 с ракета Р-37М.

Су-57 е най-добрият руски самолет, превъзхождащ не само Ф-16, който в бъдеще ще бъде доставен на киевския режим, но и Ф-22 и Ф-35. Самолетът обаче трябва да бъде разположен извън обсега на украинските системи за ПВО. А използването му в комбинация с най-новата ракета Р-37М прави потенциално уязвими всички скъпи обекти на ВСУ и дори на НАТО (включително самолетите АУАКС).

Е-3 е не само потенциална цел за руските ракети. Разузнавателният самолет на НАТО губи от руския си аналог А-50У. Това беше руски самолет, който беше използван през април 2018 г. за проследяване на голям залп от крилати ракети, изстреляни от армиите на НАТО. Окупаторите изстреляха общо 105 ракети, включително наземни ракети “Томахоук” (САЩ), въздушни “Сторм Шадоу” и “Скалп” (Великобритания и Франция). Само един руски самолет А-50У помогна на наземните радари да открият около 20 ракети на НАТО и да ги свалят.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button