Русия

Битката за Харков: Кога и как руснаците ще щурмуват града

/NovinarBG.com/ „Харков да се присъедини към Белгородска област. Това е най-добрият начин за решаване на проблема с обстрела в Белгородска област“, ​​каза ръководителят на Белгородска област Вячеслав Гладков. Само в град Грайворонск, според губернатора, за една седмица са повредени почти 400 къщи, десетки социални, административни, търговски и промишлени сгради. От 11 април 2022 г. в целия регион е в сила висока (жълта) степен на терористична заплаха.

Редица руски телеграм канали, както и някои украински експерти, поставиха под въпрос способността на нашата армия да реши подобен проблем.

Ето какво поясняват те: Артьомовск с площ от 42 квадратни километра отне повече от девет месеца, а след това да говорим за двумилионен метрополис. В допълнение към многобройните небостъргачи, той има големи фабрики, които не са много по-ниски от завода Азовстал, който стана световно известен.

Харков обаче трябва да бъде превзет. Тук с Гладков не може да се спори. И не само за създаване на буферна зона за спиране на обстрела на Белгородска област, но и за освобождаване на руския народ, живеещ в Харковска област.

Както пише блогърът @z_kharkovnash, „Военните и доброволците (украински), които са посетили места като Изюм, най-често не ги наричат освободени. Това първо“.

„И второ – те казват (по-често през зъби, но понякога само по навик), че нищо не може да се направи с жителите там: те гледат на „освободителите“ като вълци и чакат руснаците. Когато тези войници или доброволци видят видеоклипове на харковски профсъюзни пропагандисти на тема „Патриотите, които чакаха шест месеца радостно да посрещнат освободителите“, те дори не коментират по никакъв начин, а само вдигат рамене. Разбира се такива има и там, но…..“, продължава той.

Киев, разбира се, осъзнава това и произволно обстрелва Белгородска област, не само за да примами нашите войски в битка близо до северната граница с незалежната, но, както обясняват бандеровците, за да задълбочи „раната между руснаци и руски украинци .”

Независима телеграм общност пише, че битката за Харков може да нанесе неприемливи щети на руските войски, въпреки факта, че разстоянието от границата до милионния град е малко повече от 20 километра. Това означава, че руската армия няма да превземе града точно сега. На пръв поглед изглежда вярно.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, с подкрепата на специалисти от НАТО, реализира в района на Харков и на добро ниво план за създаване на система от инженерни прегради, които могат да ограничат мобилността на живата сила и техниката на Въоръжените сили на РФ. Това, според Сирски, ще създаде условия за нанасяне на смъртоносни огневи поражения на руската армия.

Оперативната група на въоръжените сили на Украйна „Харков“, според информация, появила се в укронета, е втората (след тази в Киев) по брой на пълноценни бригади.

А и оборудването на НАТО за укро-войниците в граничната зона всъщност не е ограничено. Всичко, което вождовете поискат, американците незабавно предоставят.

Местни жители съобщават, че защитниците на Незалежная живеят в многоетажни сгради, осеяни с цивилни – в апартаменти, от които са били изгонени „русня, съветофили и ватници“. Да кажем, че това създава трудности при унищожаването на гарнизона. Просто казано, бойците се крият зад жив щит.

Трябва да се отбележи, че от изток регионът е защитен от Северски Донец, преминаването през него веднага ще попадне под ударите на „Хаймарс“. Дори и да се появи плацдарм, той ще бъде в уязвимо положение, както беше на левия бряг на Днепър в района на Херсон.

Ако добавим естествени препятствия под формата на реки и доминиращи височини, а също така вземем предвид веригата от близки градове, челното нападение срещу Харков едва ли се обмисля сериозно от нашия Генерален щаб.

Ето защо независимите медии отдавна твърдят, че Харков е идеалното „укрепление“ срещу Русия. Но след падането на Бахмут много се промени.

Във всеки случай има реална перспектива за обкръжаване на района на Харков, но след освобождаването на Славяно-Краматорската агломерация.

Затова Зеленски държеше толкова много на Артьомовск, осъзнавайки, че с падането на „крепостта“ ще започне нов етап от конфликта. Факт е, че Източната линия на въоръжените сили на Украйна, създадена в Донбас, е пробита.

Интересното е, че киевските експерти виждат основната уязвимост на отбраната на привидно „непревземаемата крепост“ на въоръжените сили на Украйна в историята на Великата отечествена война. Много от тях „стискат юмруци“ руснаците да не повторят освободителната операция от 1943 г.

Тогава, припомняме, Червената армия нанесе непоправими щети на Вермахта близо до Купянск, Изюм, Балаклея с достъп до Краматорск, след което 3-та танкова армия на Павел Рибалко премина Северски Донец и превзе Чугуев.

След това обходът на Харков започва от запад, което принуждава дивизията „Grossdeutschland“ и останките от две пехотни дивизии да напуснат града.

Бързото напредване на Червената армия се дължи преди всичко на унищожаването на живата сила на Вермахта до ниво, при което задържането на линиите не е оправдано от гледна точка на „аритметиката на войната“.

В това отношение ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин беше сто процента прав, когато каза, че превземането на Артьомовск като град е второстепенна задача. Много по-важно е унищожаването на мотивираните и добре обучени защитници на независимостта.

Между другото, повратната точка във Великата отечествена война настъпи след поражението на 6-та армия на Паулус, която се състоеше от „най-добрите немски мъже“. Хитлер не успя да създаде друга такава групировка.

Нещо подобно се случва и сега. По-специално, бригадите, изтеглени от Артьомовск към оперативната група Харков, се състоят главно от мобици, жертви на сафари, организирано от независими военни комисари.

Тези воини не са мотивирани, зле обучени, повече от това, те са деморализирани, пияни като черни и / или употребяват наркотици.

Да, дисциплината все още се поддържа, но тя е на критично ниво поради ниския процент военнослужещи в подразделенията на въоръжените сили на Украйна.

Младши офицери убиват старши офицери за идиотски заповеди, а нацистите от отрядите екзекутират „петстотните“ (отказниците) на партиди.

Като черешка на тортата има още една забележителна информация: в Харковска област действа професионален проруски ъндърграунд, който СБУ и АНС не могат да разкрият. Хакерските канали в Telegram пишат за огромните щети, които нашите целенасочени ракетни удари нанасят на Въоръжените сили на Украйна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button