Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Бивш социален министър: Преизчисляването на пенсиите ще доведе до разочарование

кадър: Bulgaria ON AIR

„Преизчисляването на пенсиите, което дойде след дълги политически дебати, ще доведе до разочарование и огорчение на голяма част от пенсионерите. На две трети от тях. 717 хиляди ще имат своите преизчислени пенсии. Има известно повече справедливост между старите и новите пенсии“, посочи бившият социален министър Христина Христова в „Денят ON AIR“.

Тя подчерта, че това преизчисляване от 1 октомври е удар по пенсионната система и по нейната логика. По думите ѝ ще има дефицит в бюджета още в края на тази година. 

„Очевидно, че не сме в състояние да направим такова целенасочване на държавните бюджетни разходи, че те наистина да намаляват бедността и да помогнат там, където хората са с нисък социален статус. Ситуацията е много трудна. Не можем да се справим административно с такова диференциране на подкрепата от държавата. Очаква ни тежка зима“, каза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът коментира, че инфлацията вече изпреварва възможностите да се помогне на хората. Според нея държавата е с много ограничени възможности.

Христова смята, че има потребност от актуализация на бюджета, но няма да е възможно до края на годината. Тя пожела на политиците да се опират на експертиза и да проявяват мъдрост.

Още новини

Back to top button