Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Бивш здравен министър с голяма новина!

Някои от нас платиха много висока лична цена. Научихме и много. Сега имаме много повече отговори.

Страхът бе в основата на голяма част от решенията, заяви пред NOVA NEWS бившият здравен министър Костадин Ангелов по повод две години от обявяването на извънредното положение в България – 13 март 2020 г.

, заради пандемията от коронавирус.

Той изтъкна своя спор с една от фармацевтичните компании и обвинението, че те не спазват договореностите за доставяне на ваксини срещу COVID-19.

„В началото бяха определени 35-36 млн. дози ваксини за България. Моят екип направихме всичко възможно, за да намалим това количество до към 12-13 дози”, каза Ангелов и увери, че тогава страната ни е защитила и медицинския, и гражданския интерес на българите.

„Когато имаш 6 млн. население, не ти трябват 36 млн. дози ваксина”, каза бившият здравен министър.

27 декември 2020 г. в страната ни пристигна първата ваксина, припомни той. Ангелов припомни, че негов наследник в здравното министерство е изразил съмнение в качеството на ваксините.

„Първият медицински хеликоптер ще дойде през декември. Има подписани документи”, заяви Костадин Ангелов.

За детската болница той обясни, че политическите му опоненти са подписали договор с фирма, която да търси терени, да ги намери и да прави концепция за детска болница. „Оказа се, че тази фирма нищо не е направила за този период, нямаме крачка напредък”, заяви Ангелов.

„България не може да се управлява през Facebooк, нито с лозунги”, допълни той.

Относно липсата на определен медикамент за диабетици, той заяви, че няма гаранция, че това лекарство ще отиде при диабетици, вместо в центровете за отслабване.

По думите на Ангелов, ако се запазят нивата на разходите, нормативно гласувани в предишния парламент, бюджетният дефицит ще бъде над 6%. Ако трябва дефицитът да е 3%, ще има рязане на разходи в сектор здравеопазване, култура и др. сектори, обясни той и допълни, че със страх очаква да има милиарди нов дълг.

Относно предложението за увеличение на здравната вноска, както и на таксата за посещение при лекар, бившият здравен министър обяви: „Какво като увеличим здравната вноска”.

Той обясни, че предишните управляващи са предоставили 300 млн. лв. за доболничната помощ, но това не се е отразило на здравето на българите. „Проблемът е организационен, да, и финансов”, каза бившият здравен министър.

Още новини

Back to top button