ОБЩЕСТВО

Бившия директор на РЗОК-Ловеч д-р Антонио Маринов източил 2 милиона се отърва с условна присъда

Бившия директор на РЗОК-Ловеч д-р Антонио Маринов е виновен за огромна злоупотреба с обществени пари, но няма нужда да лежи в затвора

Какво наказание се полага на човек, благодарение на чиито действия от държавата са източени огромни суми? Всеки нормален човек би отговорил по един начин на такъв въпрос – дълги години затвор. Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че има и друг, много по-милостив отговор. Дават го не изпечени бандити, а магистрати, чиито работа е да въздават справедливост, писа „Уикенд“.

Нагледен пример за „високите” стандарти в българското правосъдие е делото срещу бившият шеф на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов. С решение на тамошният съд, Маринов е признат за виновен по обвинението за длъжностно престъпление, с което е ощетил бюджета на касата с близо два милиона лева. До тук добре, ще си каже всеки непредубеден човек. Поне докато не чуе и наказанието. А то е меко казано абсурдно. Според магистратите, за доказаното гигантско източване на НЗОК, е достатъчна 3-годишна условна присъда. Можем само да гадаем дали подобно милостиво наказание ще откаже и други висши чиновници да бъркат в кацата с меда.

Всъщност, макар и скромно, д-р Антонио Маринов все пак е наказан. Хора в града припомнят, че здравният шеф далеч не е единствен участник в гигантската далавера, докарала до фалит ловешката държавна болница „Проф. Параскев Стоянов”. Останалите участници в схемата никога не се изправят пред съда. Днес те са успешни бизнесмени, които легално усвояват нови милиони от НЗОК.
Вината на д-р Антонио Маринов е, че на 18 септември 2017 г. е дал разрешение за откриване в Ловеч на частната болница „Кардиолайф”. До този момент въпросната „Кардиолайф” си работи като медицинска лаборатория и изведнъж, буквално от нищото, се превръща в многопрофилна болница. Без обаче да има всички необходими отделения и персонал за да бъде призната за такава, оплака се през 2018 г. тогавашният шеф на НЗОК проф. Камен Плочев.

Несъответствието не пречи на д-р Антонио Маринов да сключи договор с частната болница. Напук на предписанията, че това може да стане едва на следващата година. С него лечението на пациентите в „Кардиолайф” се плаща от касата, и тя за няколкото останали месеца на 2017 г. набързо усвоява 2 млн. лева, за чието неправомерно източване Маринов е признат за виновен.

При сключването на договора, шефа на Районната здравна каса Антонио Маринов пропуска да уведоми централното ръководство, каквото е законовото изискване. Така месеци наред частната „Кардиолайф” си работи и прибира пари от касата. Скандалът с договора се разгаря едва през пролетта на 2018 г., след като държавната болница „Проф Д-р Параскев Стоянов” е изправена пред фалит. Повод са натрупаните дългове за милиони, а лекари масово напускат заради неизплатени заплати и липса на лекарства. Агонията на държавната болница се точи от години, но властите обръщат внимание едва след като хората в Ловеч са заплашени да останат без лечение.
На място пристига здравния министър Кирил Ананиев, които обещава, че ще направи всичко възможно, за да не се затваря болницата. Ананиев си удържа на думата, но за спасяването на болницата са налети огромни пари от държавния бюджет. Покрай скандала с фалита на УМБАЛ „Проф. Параскев Стоянов”, властите най-после се сещат и за сключения от д-р Антонио Маринов договор с частната „Кардиолйф”. След акция на ДАНС, на 15 март 2018 г. шефа на Районната здравна каса в Ловеч е арестуван и обвинен за престъпление по служба.

Още тогава лекари в града припомниха, че „Кардиолйф” има основна заслуга за източването на държавната болница. Затъването започва през 2006 г. По това време „Кардиолйф” е само лаборатория, а неин собственик е дъщерята на тогавашния шеф на здравната каса в Ловеч Георги Стефанов – Мария. Макар държавната болница да има кардиологично отделение с отлични лекари и сравнително нова апаратура, тя решава да прехвърли огромна част от изследванията и процедурите на постъпващите сърдечно болни пациенти към частната фирма. За целта е сключен 10-годишен договор. Така едни от най-печелившите дейности, свързани с кардиологичните процедури на държавната болница, са прехвърлени към частника, а парите, получавани от НЗОК, били делени „по братски”. В резултат на това държавната болница е силно ощетена и трупа дългове, а лабораторията реализира огромни печалби повече от 10 години, оплака се през 2017 г. здравният министър Николай Петров.

Сигнали за схемата на „Кардиолйф” и роднинските връзки на собственичката и директора на здравната каса са подадени през 2010 г. Назначената тогава от НЗОК проверка за конфликт на интереси установява куп нередности, най-вече във финансовите взаимоотношения по клинични пътеки между касата, болницата и „Кардиолайф”. По същото време в МВР постъпват и сигнали, че рейсове със здрави хора от Разградско са пристигнали в Ловеч, уж за прегледи в частната лаборатория, а лични лекари масово изпращали с повод и без повод свои пациенти за коронарография в „Кардиолайф”. При последвалия обиск в кабинета на шефа на здравната каса в Ловеч Георги Стефанов ченгета и агенти на ДАНС откриват пликове с пари. На гърба на всеки от тях е написано име на лекар, които е изпращал пациентите си в частната лаборатория на дъщеря му.
Въпреки избухналият скандал, случаят набързо е потулен. Според слухове в Ловеч, заслуга за това има и депутат от ГЕРБ, чиито материално състояние рязко се подобрява. Дали това е така, няма как да потвърдим, но е факт, че обвинения срещу Георги Стефанов така и не са повдигнати.
След като напуска ръководството на здравната каса в Ловеч, Стефанов преспокойно става съдружник на дъщеря си в лабораторията „Кардиолайф”. Неизгодният за държавната болница договор продължава да си действа. Развален е едва през 2017 г. от здравния министър Николай Петров. Повод за намесата му е напускането на всички лекари от кардиологичното отделение в държавната болница „Проф Параскев Стоянов”. Излезлите на протест медици се оплакаха, че от месеци не са получавали заплати, а ръководството на болницата с оправда, че в отделението няма приходи, заради договора с частната лаборатория.

„Всички в града знаят, че от години болницата умишлено се тласка към фалит. Знаят се и имената на виновниците за източване на милиони левове. За никого не е тайна, че всичко се правеше в полза на „Кардиолайф” – че нечии джобове се напълниха за сметка на всички нас”, оплака се тогава пред журналисти един от протестиращите лекари.

Междувременно, трупалата цяло десетилетие огромни печалби „Кардиолайф” решава да се разрасне от лаборатория в болница и заеме освободената удобно ниша. За целта е регистрирана и фирма „Многопрофилна болница за активно лечение Кардиолайф”, собственост на бившият здравен шеф Георги Стефанов. За да започне работа с НЗОК обаче се иска сключване на договор. Тук в схемата се намесва наследника на Стефанов. Напук на всякакви правила, д-р Антонио Маринов по бързата процедура дава разрешение за откриване на частната болница и сключва договор за финансиране на работата и. Така цялата дейност по лечението на пациенти със сърдечни проблеми се поема от „Кардиолайф”, а милионите потичат към сметките й. Дали част от тях се отклоняват и към други места, можем само да гадаем.

„Не съм присвоил тези пари – всичко, което правех, е за благото на хората”, проплака при ареста си през 2018 г. д-р Маринов. След наложената му условна присъда, той отново се оплака, че е невинен и ще обжалва.

Статията Бившия директор на РЗОК-Ловеч д-р Антонио Маринов източил 2 милиона се отърва с условна присъда е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button