Русия

Блинкен-бей в Астана: Казахите получават повече камшици, отколкото моркови

/NovinarBG.com/ Блинкен преди предлагаше по-сладки моркови, но Украйна взима твърде много…

Да си признаем, Блинкън се очакваше в Казахстан. Не толкова от „многовекторните“ власти на републиката, колкото от тези, които наскоро надигнаха глава, чиито надежди бяха разсеяни от януарската операция на ОДКС. Който вътрешно мрази Русия. Тези, които живеят от подаянията на забранената в Русия USAID, или тези, които довчера доказваха, че са истински каракесек , а днес си въобразяват, че са част от „евроатлантическата общност“. Това обаче, разбира се, е само част от казахстанското общество…

За властите посещението на държавния секретар беше важно от гледна точка на изясняване на собственото им самочувствие: в края на краищата в страните от Централна Азия Америка не се счита за равноправен партньор, в най-добрия случай те очакват да спечелят услуга.

Блинкен-бей беше особено нетърпеливо очакван от някои медии, в които се появиха много материали за близките и топли връзки между Съединените щати и Република Казахстан, за това „как САЩ помогнаха на Казахстан да се отърве от ядрените оръжия“ и разбира се, за това как САЩ ще помогнат на казахите, ако след Украйнау поиска да ги превземе Москва.

Темур Умаров, служител на Фондацията Карнеги за международен мир, в интервю за Соросовото Radio Azattyk (чуждестранен агент в Русия) казва: „Посещението на представител на Държавния департамент на САЩ в Централна Азия трябва да се приема като рутинно, където, между другото ще бъдат обсъдени въпроси на сътрудничеството” ; Блинкен ще се опита да „притисне“ и „натисне страните от Централна Азия да заемат недвусмислено антируска позиция“ по въпроса за конфронтацията между Русия и Украйна.

След гласуването по болезнения въпрос в Общото събрание на ООН, за Блинкен на тази среща въпросът за Русия наистина беше приоритет, поради което американецът се връщаше безкрайно към темата за нейната „агресивност“: в разговор с Токаев и в преговори с Тлеуберди, и на срещата с министрите от формата С5+1 от Жеенбек Кулубаев, Сироджидин Мухриддин, Рашид Мередов и Бахтийор Саидов.

На заключителната пресконференция американският държавен секретар добави още една „вина“ към Русия – уж нарушавайки принципите на Устава на ООН: според тях тези принципи са насочени към поддържане на мира и стабилността, включително в Централна Азия. Ето защо, заключи Блинкен, „много е важно всички страни да се обединят и да се противопоставят на руската агресия, не само за защита на Украйна, но и за защита на тези принципи [на ООН]… трябва да направим всичко, за да спрем руската агресия.“

На среща с президента Токаев, говорейки с дежурните изрази за непоколебимата подкрепа на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Казахстан, Блинкен подчерта, че тези думи в устата му „имат истинско значение. И, разбира се, ние знаем, каза той, че „особено в момента те имат още по-голям резонанс от обикновено . „

Казахстанската страна отговори многовекторно. Ако Токаев заяви за установеното „образцово взаимодействие“ и благодари на най-големия американски инвеститор (62 милиарда долара), забравяйки да добави цифрите на американските инвестиции в „украинизацията“, „демократизацията“ и „отвореното общество“ на Казахстан, то ръководителят на Казахското външно министерство Мухтар Тлеуберди каза: „ Ние в момента не виждаме, не чувстваме никакви рискове или заплахи от Русия.“ Той напомни на Блинкен, че Казахстан, заедно с Русия, е член на ЕАЕС, ОДКБ и ОНД.

Отговаряйки на въпрос за вероятността на китайските военни доставки за Русия, държавният секретар на САЩ каза, че всички подобни опити ще бъдат строго потиснати, като не забрави да спомене вторичните санкции срещу нарушителите.

С една дума, имаше повече камшици, отколкото моркови, въпреки че имаше и от последните. По-точно имаше откровен пазарлък. Блинкен каза, че разбира размера на загубите, които Казахстан понася и ще понесе от спирането на икономическите контакти с Русия, и откровено предложи да компенсира загубите. Търгуваше се като на източен пазар.

Той действаше като продавач на санкции и купувач на лоялност: „Ние издаваме специални лицензи, работим с партньорите и подкрепяме страните C5 + 1, така че те да развиват нови търговски партньорства. Намираме нови пътища, нови експортни пазари. Ние правим всичко възможно, за да създадем нови партньори и нови възможности за страните от Централна Азия“, каза веселият Тони пред репортери, без да уточнява какви „нови партньори“ и какви „нови възможности“ са открили американците за Казахстан.

Казахстанската страна отговори, че се придържа към санкциите, следи нарушителите и напомни на гостите, че казахстанците са ликвидирали търговското си представителство в Русия.

Може би в отделни кратки срещи Блинкен е предлагал меденки от таен характер. Вашингтон, дори с цената на кръв от носа, трябва да възстанови присъствието и авторитета си в Централна Азия, загубен след бягството от Афганистан, да не говорим за желанието да върне прекратеното през 1993 г. споразумение за сътрудничество с Бишкек и още повече за изгубените военни бази в Киргизстан и Узбекистан. На пресконференцията Блинкън дори се изхвърли: твърдеше, че Вашингтон „първи е признал суверенитета на Казахстан“ (Турция е първа).

Да, преди Блинкен предлагаше по-сладки меденки. Но Украйна взема твърде много и няма какво да обещава. Защото Блинкен бърза, размахвайки камшика.

В навечерието на посещението заместник-държавният секретар по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу каза, че страните от региона имат дългосрочни отношения с Русия и не смята, че те ще бъдат прекратени в близко бъдеще, „все пак , ние говорим с тях за ролята, която могат да играят.“

А каква е тук ролята? Трагичната роля на Украйна, която се превръща „в Афганистан“? Срамната роля на изчезващите прибалтийски страни? И защо, ако почти всички страни от Централна Азия, особено Казахстан, вече са избрали многовекторна роля, ту блестят, ту нахълтват в скандали.

С американския държавен секретар не беше възможно да се блесне, но поне и в скандал не се забъркаха.

Превод: ЕС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button