ПОСЛЕДНИ

Бомба! Лекари издали д-р Стефан Константинов за фалшивите ТЕЛК решения

Раковата болница в София първа е попаднала в полезрението на разследващите органи за издаването на фалшиви ТЕЛК решения, твърдят пред Lupa.bg източници от полицейските среди.

Лечебното заведение, управлявано от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, е наблюдавано близо година.

 

Службите още по времето на кабинета “Борисов 3” са установили нарушения в болницата, но заради близките отношениея на д-р Стефан Константинов с властта, са били прикрити. Според запознати лекарите от лечебното заведение най-вероятно са подали сигнал в прокуратурата за извършвани далавери със знанието на болничния шеф.

Неведнъж са пускали жалби срещу него, в които твърдят, че сасипва болницата. Масово съкращавал професори и асистенти и ги заменял с ординатори. На всичкото отгоре си взел свой приближен за заместник и му определил висока заплата. С всички тези оплаквания е запознат президентът Румен Радев, тъй като недоволните лекари са се срещали с него.

 

По времето на управлението на Бойко Борисов започна битката с фалшивите ТЕЛК-ове. През 2019 г. над 10 лекари във Варна бяха арестувани заради участие в схеми за издаване на решения на ТЕЛК на хора, които не са били болни. Прокуратурата тогава поиска постоянното задържане на: Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова, както и на братята Райян Шахуд и Уафик Шахуд, които са със сирийски произход, но с българско гражданство. Те са практикували във Варна и са били членове на ТЕЛК към МБАЛ “Св. Анна” и МБАЛ “Света Марина” във Варна, а Петко Ников е председател на една от тях.

 

Лекарите издавали решения за инвалидни пенсии срещу заплащане в размер между 1500 и 2000 лева. Близо 1,7 милиона лева бяха открити при обиски в домовете на обвиняемите.

 

През същата година четирима души бяха осъдени на първа инстанция от Спецсъда на по 3 г. условно за издадени фалшиви ТЕЛК решения. Това са председателят, двама членове и секретарят на ТЕЛК – трети състав, в болница „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. На тримата лекари в комисията съдът наложи и глоби от 4000 до 5000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3000 лева.

 

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност.

 

„Изследванията, които са необходими да се направят, за да се издаде ТЕЛК решение отнемат месеци. Нашите деца се явяват през 3 години. За това време те не могат да се подобрят или пък нещо да се промени. Всички знаем, че ако имаш пари минаваш, ако нямаш, чакаш. Няма контрол върху това, ако се проверят не самите документи, а как се извършват прегледите, ще се види истината. Не съм чула някой да е влязъл в затвора за издаване на фалшиви ТЕЛК решения“, коментира Вера Иванова от организацията „Системата ни убива“.

 

Вчера бяха задържани 7 души при спецакция на ГДБОП за фалшиви ТЕЛК решения. Трима от арестуваните са председатели на експертни лекарски комисии, а останалите са посредници. Разпитани са много свидетели, някои от които – пред съдия. Иззети са документи и парични суми в големи размери.

Схемата е била проста – колкото по-нисък процент инвалидност искаш, толкова по-малко плащаш. Началната тарифа е била 1000 лв. Под този начин държавният бюджет е бил ощетен с милиони левове, уточниха от МВР.

По случая Специализираната прокуратура и антимафиотите са работили няколко месеца.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button