ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете

Сочният, пресен ананас със своя сладък вкус е третият най-популярен плод на световния пазар, отстъпвайки само на бананите и цитрусовите плодове. Този тропически плод, въпреки че ботанически е билка, се използва пресен, консервиран, добавя се към салати, месни ястия, десерти и коктейли. Ще разгледаме ползите от ананаса, колко от него може да се консумира наведнъж и как да изберем най-сочния екземпляр.

Химичен състав на ананаса

Ананасът е нискокалоричен, но много хранителен тропически плод. В 100 грама ананас се съдържат 50 кал, както и:

Advertisement

  • мазнини – 0,3 g;
  • 1,5 г протеин;
  • 24 г въглехидрати;
  • 3 грама фибри.

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 1

Също така много витамини и микроелементи:

Вещество Съдържание, mg Дневна доза, %
калий 100 mg 3,5%
витамин С 45 mg 50%
магнезий 10 mg 3%
манган 1 mg 50%
ниацин 0,4 mg 3%
желязо 0,3 mg 2%
витамин В6 0,1 mg 7%
мед 0,1 mg 11%
тиамин 0,07 mg 6%
рибофлавин 0,03 mg 2%

Освен това ананасът съдържа малки количества фолат, пантотенова киселина, фосфор, цинк, калций и витамини А и К. Плодът е особено полезен благодарение на флавоноидите, фенолните съединения и бромелаина – ензим, който помага за разграждането на протеините.

Шест ползи за здравето от ананаса

Насърчава правилното храносмилане

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 2

В някои страни, като Бразилия, ананасът често се добавя към месни ястия. Тази традиция се дължи на факта, че ензимите в плода улесняват храносмилането на месото и птиците. Те разграждат протеиновите молекули и тънките черва ги смилат по-лесно. Италианско проучване от 2022 г. установява, че ензимът бромелаин намалява възпалителните маркери в хранопровода. А ананасите са и добър източник на фибри, които подпомагат правилното храносмилане.

Помага за отслабването

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 3

Ананасът е нискокалоричен, така че се вписва идеално в балансирана диета. Смята се, че бромелаинът в състава му насърчава изгарянето на мазнините. Той може да разгражда белтъчините до аминокиселини и помага на организма да получи енергия от мазнините. Въпреки това не трябва да ядете само ананас: не забравяйте, че никоя монодиета не е полезна за организма.

Потиска възпаленията и повишава устойчивостта на организма към вируси

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 4

През 2014 г. филипински учени провеждат проучване на противовъзпалителните свойства на ананаса, в което участват 98 деца на възраст под осем години. Едната група деца изяли около 140 г или 280 г ананас, докато втората група не яла никакъв ананас. В края на деветдневния експеримент учените стигат до заключението, че при първата група рискът от заразяване с вирусни и бактериални инфекции е значително по-малък, отколкото при втората група. Освен това учениците, които са яли плодовете, са имали почти четири пъти повече бели кръвни телца в кръвта си, които се борят с инфекциите.

Учените твърдят, че противовъзпалителните свойства на ананаса се дължат на отличния му състав (витамини, минерали, ензими), но подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

Може да облекчи симптомите на артрит

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 5

Бромелаинът намалява интензивността на възпалението, свързано с артрита, и най-вече облекчава болката. Например, пакистанско проучване от 2020 г. показва, че добавките с бромелаин са също толкова ефективни за облекчаване на остеоартрит в долната част на гърба, колкото и обикновеното обезболяване. Учените твърдят, че този ефект се дължи на факта, че това вещество влияе директно върху химическите медиатори, които участват във възприемането на болката.

Подпомага сърдечно-съдовата система

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 6

Съдържащите се в ананаса фибри, калий и витамин С са полезни за сърцето и помагат за поддържане на нормални нива на кръвната захар. Бромелаинът участва в разграждането на холестероловите плаки, подобрява кръвотока и предпазва от атеросклероза. Учените съобщават, че ананасът има липидопонижаващо действие и е функционална храна за сърдечносъдовата система.

Помага ви да се възстановите след тренировка

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 7

Много треньори препоръчват да се яде ананас след тренировка. Витамин С, бромелаин и антиоксиданти, на които е богат плодът, намаляват мускулната болка, премахват възпалението, подпомагат възстановяването на тъканите и обновяването на клетките. Освен това ананасът съдържа много вода (около 85%), което означава, че хидратира тялото.

Колко ананас може да се консумира на ден и кой трябва да го яде с повишено внимание

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 8

Един здрав възрастен човек може да консумира до 200 г на ден. По този начин ще си осигурите дневна доза витамин С. Трябва обаче да се има предвид, че плодът е опасен за алергични хора. При преяждане с ананас е възможно да се появи гадене или стомашно разстройство. Също така бромелаинът може да повлияе на съсирването на кръвта. Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да ядат ананас в умерени количества.

Пет съвета как да изберете идеалния ананас

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 9

  • Обърнете внимание на цветовете. Търсете ананаси със сочни зелени листа и яркожълта или леко оранжева кора.
  • Леко изстискайте плодовете. Зрелият ананас трябва да има твърда кора, но да се поддава леко при стискане. Твърдата кора показва, че плодът не е узрял.
  • Помиришете ананаса. Зрелият плод има лек, сладък аромат. Острата миризма с горчивина често показва, че ананасът е презрял.
  • Приблизително тегло. Потърсете ананас, който е тежък за размера си. Вероятно е да е сочен и сладък.
  • Леко издърпайте най-големите листа. Ако плодовете са узрели, те ще се извадят без усилие

Как да съхраняваме ананаса

Борба с настинките, отслабване и други ползи за здравето от ананаса, които трябва да знаете 10

Когато донесете плодовете вкъщи, поставете ги в отделението за зеленчуци в хладилника. Целият ананас ще издържи две седмици, а нарязаният ананас, покрит с фолио, – три дни. Увийте целия ананас в торбичка или хартия с дупки, за да може плодът да диша. Сменяйте торбичката, когато в нея се натрупа влага. Ананасът се нуждае от индивидуална торбичка, тъй като плодът лесно абсорбира миризми от други храни. За да не изгуби аромата си, поддържайте температурата в хладилника на 7-8 °C. Ако оставите ананаса на стайна температура, изяжте го след ден или два.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button