ПОСЛЕДНИ

Браво! Изчегъртаха ГЕРБ-шефа на “Морска администрация”

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Заради скандалите със заседналия край Камен бряг кораб с поста си се раздели изпълнителният директор на “Морска администрация”. Решението е на транспортния министър Христо Алексиев. На мястото на Живко Петров назначен е Венцислав Иванов.

Това стана ясно по време на брифинг в транспортното министерство.

Няма данни за сериозно изтичане на азотни торове в морето. Горивото на кораба е било източено, за да не се получи разлив.

Диета без глад

“В момента правим две неща – операция по укрепване на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа от там нататък и се търси прозорец с по-добро време, за да може да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви“, обясни транспортният министър.

ФрогНюз припомня, че край местността Яйлата на 20 септември заседна плаващия под панамския флаг кораб “Вера Су”. Плавателният съд превозва азотни торове. Институциите обаче бездействаха по казуса в продължение на 4 дни и така на 24 септември Басейнова дирекция взе проби от водата. Няколко дни по-късно бе съобщено, че има следи от нитритен азот във водата. Същият ден тогавашният шеф на “Морска администрация” обяви, че институциите са отхвърлили плановете на собственика на кораба за изтеглянето на плавателния съд.

През уикенда еколози и местни надигнаха глас, че има замърсяване, а за това свидетелстваха и снимки в социалните мрежи. В неделя транспортният министър разпореди незабавна операция, която започна в понеделник. Идеята бе част от азотните торове да бъдат разтоварени, за да може плавателният съд да бъде изтеглен. Към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата заседна, а машината, която трябваше да опакова торовете се развали. Така се стигна до решението торовете да бъдат преместени с щипката на крана, а видео показа, че голяма част от товара се изсипва директно в морето.

Ден по-късно операцията бе спряна, а от Министерството на околната среда и водите информираха, че не са разрешавали операцията да се проведе по този начин.

Проверка по рама

Работи се по пет сценария за безопасно извеждане на кораба. Установен е контакт с три салвьорски компании. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптери. Третият вариант е да продължи да се разтоварва с кран, съобщи транспортният министър. Алексиев заяви, че нито една технология, която не е одобрена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде използвана. Транспортният министър определи поведението на институциите като неадекватно и коментира, че според него това е саботаж срещу държавата.

Игра на Богове -Възходът на падението

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button