ПОСЛЕДНИ

Браво! Румен Радев връща „Газпром“ и спира всякаква помощ за Украйна!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оставката на Кирил Петков се оказа добре дошла за Румен Радев. Сега президентът ще поеме отново изпълнителната власт в държавата, както беше през почти цялата минала година.

Държавният глава ще има възможност да поправи грешките на правителството от последните 6 месеца. Според него най-голямата грешка е спирането на руския газ.

Самият Кирил Петков разкри в интервю за британското издание „Гардиън“, че Румен Радев възнамерява да сключи нов договор с „Газпром“. Това ще се случи след съставянето на служебно правителство след около месец, писа Svobodnaevropa.bg.

Темата с „Газпром“ е основната причина за разрива в отношенията между Радев и Петков. Президентът беше против спирането на руския газ, но премиерът не го послуша и „скъса“ договора с Русия.

Причината Румен Радев да не иска да се прекрати този договор не е в огромната му любов и лоялност към Кремъл, както го упрекват неговите критици, а това, че американският газ, който се твърди, че ще замести руския, ще идва на много по-високи цени.

Кирил Петков и Асен Василев обаче отказаха да работят в рубли и в резултат Владимир Путин спря доставките за България. Това сериозно смути Румен Радев, който тогава за първи път нападна остро правителството.

Премиерът в оставка обаче твърди пред англичаните, че има и други съществени въпроси, по които позициите им са се разминавали и които са довели до влошаването на техните взаимоотношения. Такъв въпрос например е темата за помощта към Украйна.

Просто Киро, както стана известен лидерът на ПП, твърди, че президентът ще използва момента, че кабинетът падна, за да спре всякаква помощ към украинската държава. Радев не искал да се ремонтират украинските оръжия у нас, нито да се съхранява житото им във Варна, както лидерът на ПП обеща пред Зеленски.

„Личните виждания на президента съвпадат с популистките и затова той не усеща нуждата да се заеме позиция в тон с ЕС и НАТО, не иска да бъдем силни съюзници с тях“, казва премиерът в оставка пред „Гардиън“.

Критиките на Петков към Радев не стихват, откакто правителството му бе свалено от власт. Първо в Брюксел го обяви за „президент, който не е на място“, а сега го обвинява, че ще върне България към руската зависимост.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button