Русия

БРИКС преминава в разплащания и кредити в собствени валути

/NovinarBG.com/ Новата банка за развитие (НБР), създадена от БРИКС, разширява използването на национални валути. Вече издаде облигации в южноафрикански ранд, през октомври ще има ценни книжа в рупии. Следват Бразилия, Русия, ОАЕ. Те също така ще си дават заеми и ще финансират проекти в свои собствени парични единици. Приятелските операции ще намалят зависимостта от долара и еврото, а значението на валутите на БРИКС в международната финансова система ще се увеличи.

Гъвкавост

Финансовият директор на НБР Лесли Маасдорп поясни на срещата на високо равнище в Йоханесбург, че в рамките на петгодишна програма ще бъдат емитирани облигации в индийски рупии за 2,5 милиарда долара.

Първата серия в южноафрикански ранд вече е отпечатана и се обмисля възможността за емитиране на ценни книжа в националните валути на Бразилия, Русия и ОАЕ.

НБР има за цел да увеличи значително дела на финансирането в местни пари – до 30%.

Докато доларът, според Маасдорп, остава „програмиран“ в ДНК-то на банката, дедоларизацията на световната икономика продължава. И се ускорява, защото от 1 януари към БРИКС ще се присъединят ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия. По предварителни оценки общият БВП ще достигне 37% от световния.

Сметките трябва да бъдат диверсифицирани за по-голяма гъвкавост на БРИКС. Преходът към националните валути ще се засили, е убеден анализаторът Евгений Шатов.

„Издаването на облигации ще намали рисковете от блокиране на активи в случай на политически разногласия със САЩ, както се случи с Русия. Размерът и броят на плащанията в национални валути ще се увеличат – ще стане по-лесно да се договарят условията на транзакциите“, обяснява анализаторът.

Заеми в собствени валути

Облигациите на БРИКС ще увеличат значението на националните валути в международната търговия и финансовите транзакции. Има и други важни последици. По-специално ще се промени структурата на държавния резервен фонд.

„Рупията, реалът и рублата ще станат по-привлекателни за правителствата. Това ще увеличи търсенето им, което от своя страна ще подкрепи стабилността на обменния курс“, казва анализаторът Николай Вавилов.

Следващата стъпка е кредитирането в национални валути като част от план за насърчаване на многополюсна международна финансова система, подчертава ръководителят на НБР Дилма Русеф. В южноафрикански рандове, бразилски реали, индийски рупии – осем до десет милиарда долара

„Това ще намали рисковете, свързани с колебанията на валутата и обменния курс, ще укрепи връзката между държавите и ще подобри икономическата интеграция. Използването на валутата на една държава за финансиране на партньорски проекти е част от стратегията за дедоларизация и диверсификация на търговските операции“, казва Вавилов.

Единна валута

В бъдеще предстои създаването на единна валута на БРИКС.

Според Борис Копейкин, заместник-генерален директор на Центъра за стратегически изследвания (ЦСИ), система за взаимни разплащания, независима от западната инфраструктура, е много необходима за международната търговия.

„В същото време не е толкова критично дали такава парична единица ще бъде обвързана с определена кошница от валути или ще бъдат включени други механизми, например чрез стокови бенчмаркове. Необходимо е да се осигури нейната стабилна стойност и широчина на употреба, което ще избегне дисбаланси в търговията, което (особено) може да бъде проблем предвид големия текущ излишък на Китай и размера на китайската икономика спрямо други страни.

Банката на БРИКС е основана през 2015 г. като алтернатива на Международния валутен фонд и Световната банка. Основната задача е финансиране на инфраструктурни програми и проекти за устойчиво развитие. Сега ще получи допълнителен тласък.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button