Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

„Брюксел за България“ напомнят: Искаме отстраняване на Гешев, съдебна реформа, промяна на изборния закон и лустрация

Ето и цялата позиция на обединението:

„На 15-ти юли 2020 българи в Брюксел за първи път се събрахме на протест в центъра на столицата на Европейския съюз. Недоволството си от управлението в България изразявахме многократно цяла година. Искахме оставка на Борисов и неговия кабинет, оставка на Гешев, реформа в съдебната система… Но най-важното ни искане беше промяна, а не подмяна.

В идните дни, или година по-късно от онзи 15-ти юли, ще бъде конституирано новото Народно събрание и новото правителство.

Ние, от „Брюксел за България“, искаме да напомним своите искания отново, защото те остават валидни и днес. А ние пък оставаме в готовност да подновим нашите протести, в случай, че новата власт в лицето на депутатите от парламентарно представените сили и новото правителство не предприемат незабавни действия относно:

– Отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор и на настоящия Висш съдебен съвет. Съответно кристално чиста и независима процедура по избиране на нов главен прокурор и Висш съдебен съвет, които да работят за установяване на върховенство на закона в България;

– Съдебна реформа, която да изчисти всички съмнения за зависимости и която да е гарант за реална борба с корупцията;

– Промяна на изборния закон с цел гарантиране на честни и свободни избори чрез въвеждане на дистанционно гласуване;

– Законодателни промени, които гарантират независимостта на медиите и контролират тяхното финансиране;

– Лустрация, с цел недопускане на бивши агенти на ДС до висши държавни постове.

Оттам насетне България може да започне да се изправя на крака, а новото правителство да работи ускорено за привличане на инвестиции, пренасочване на средства от нечии джобове към образование и иновации и още много други реформи в отделните сектори. За да може Родината ни да се превърне в пример за модерна и развита държава, а не да продължи да бъде пример за най-бедна и най-корумпирана.

Напомняме на новите избраници, че нашата памет не е къса и че ние протестираме не за да бъде инсталиран някой някъде на някое държавно кресло, а да назначим този някой, за да служи на нас, а не на задкулисието.

Напомняме, че ние, гражданите, не служим само за да дадем гласа си, за да може някой просто да се възползва от него. Ние, гражданите, сме част от гражданското общество, т.е. суверенът, чиято роля е да бъде коректив на властта и от чиито искания тази власт да се ръководи.

Надяваме се да сме ясни и добре разбрани. Особено от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

ФрогНюз.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button