Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Целта на скока на пенсиите – по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12,5 %. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3 %, а социалната с 14,3 %.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, обясни Донев.

Той уточни, че всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел. „Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефициент за тежест за осигурителния стаж – 1,35 %“, поясни социалният министър.

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното:

„Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ.“

ФрогНюз.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button