Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

ЦИК: Няма забавяне в обявяване на резултатите от изборите

„За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно установява каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни“, допълни тя.

„Смятам, че се справихме така, както сме се справяли в годините назад и така както са се справяли други колеги от ЦИК, тъй като вчера към 17,50 бяха обработен всички комисии а те са близо 800“, каза още Матева.

„Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване“, обясни говорителят на ЦИК.

„Изборните книжа на всички СИК-ове са обработени 100%, но на сайта на ЦИК числото все още не е 100 %. Причината е, че всички РИК-ове трябва да донесат изборните си книжа на място в ЦИК, за да се премине към т.нар. повторно въвеждане на резултатите. До този момент не са донесени книжата на София област и Шумен. В Шумен е била първата РИК, която е обработила най-бързо книжата си, но явно ще бъде последната, която ще ги донесе в ЦИК“, коментира още тя.

Матева заяви, че не може да коментира искането за оставка.

„Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога до сега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза тя.

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

Припомняме, че Централната избирателна комисия не е обявила окончателните резултати от изборите. На този фон ГЕРБ обявиха, че вотът в чужбина е опорочен и поискаха оставката на ЦИК.

ФрогНюз.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button