Русия

ЦРУ тръгва на лов за нови агенти в Русия. Целта е елитът

/NovinarBG.com/ Американските разузнавателни служби търсят нови информатори сред руските граждани. След началото на СВО нашите врагове загубиха значителна част от своите „уши“ и „очи“. И сега започна голямата работа по вербуването на нови информатори.

ЦРУ започна кампания за вербуване на руски граждани . Залогът е върху предателството и продажността на онези, които са недоволни от живота в Русия. Нашите врагове публикуваха видео в социалните медии, съдържащо директни инструкции как да се свържете анонимно с ЦРУ. Вашингтон открито се надява на предателството на руските граждани. В интервю за CNN служители на американското разузнаване казаха, че настоящата ситуация е историческа възможност „за руснаците да дойдат при нас и да предоставят информацията, от която Съединените щати се нуждаят“.

По-рано западните разузнавателни служби засилиха работата си сред така наречения руски елит. А във Великобритания през 2022 г. беше публикуван доклад, чиито автори открито заявиха, че предателите ще получат политическо убежище във всяка страна по техен избор в замяна на смислена информация.

Западните правителства трябва да насърчават дезертирането на руски държавни служители, които ще получат убежище в страна по техен избор в замяна на вътрешна информация“, се казва в доклада .

Онзи ден руският президент Владимир Путин направи няколко изявления за онези, които бягат и имат различни интереси извън страната. Той също така се изказа доста остро за бившите ни партньори, като ги нарече „полуумници“.

И нашите противници, които споменах, хора с неоколониално мислене, всъщност идиоти, не разбират, че именно това разнообразие ни прави по-силни. И напразно разчитат на ефекта, за който се стремят. Е, вече казах, че хората, които се ръководят от своите неоколониални идеи, са малоумни и в конкурс за малоумни биха заели второ място. Защо само второто? Ами, защото са малоумни”, каза той на заседание на Съвета по междуетнически отношения.

Водещият на „Първи руски“ Юрий Пронко обсъди тази тема с първия заместник-председател на думската комисия по сигурност и борба с корупцията Андрей Луговой в предаването „Царьград. Главное“ .

По принципа на „меката сила“

? Юрий Пронко: Андрей, държавният глава има страхотно чувство за хумор. „Полуумници. Ще заемат второ място. Защо второ място? Защото са полуумници.“ Е, тези „полуумници“ пуснаха видео. И канят недоволните от живота в Русия да я предадат и продадат. Явно са готови да платят. Какво мислиш? Това неочаквано ли е за вас?

Андрей Луговой. Е, тайните служби винаги са били готови да плащат… Но първо, това не е неочаквано за мен. И второ, избраната форма е, разбира се, много оригинална. Мисля, че това е свързано не само с факта, че вече директно показват враждебност към Русия, като това призоваване на потенциални агенти към предателство.

Факт е, че по време на СВО нашите специални служби извършиха доста сериозна работа за ограничаване на дейността на разузнавателните служби на територията на Русия. Странно е, че все още държим британското посолство на наша територия. Отдавна призовавам за закриването му. Сега там работят 55 дипломати… Така че възможностите на британското и американското разузнаване вече са малко ограничени. Защото нашите специални служби в периода на военните действия се активизираха.

И все пак, обърнете внимание, американците и англичаните, англосаксонците, за разлика от Съветския съюз и нас от Русия, се занимават не само с търсене на предатели в областта на някакви секретни технологии, но и сред елита. И то отдавна. И в Европа, и при нас, и в много други страни.

– Тоест такава систематична работа?

— Да, това е систематична работа на „меката сила“. Тоест, когато не се опитват да намерят човек, който да им помогне в даден нужен момент, а когато такъв човек бъде набелязан и „отглеждан“. И след това те се придвижват по подходящата кариерна стълбица, като се използват различни методи.

Чакай, значи те също и му помагат да върви нагоре?

„ Разбира се, че помагат. И през последните 20-30 години не го правят директно, защо ще рискуват служителите си? Хванахме агенти тук с перуки (става дума за американеца Райън Фогъл, той наистина се разхождаше по нашите улици с некачествена перука и конспиративни очила, което беше, меко казано, странно. – Ред.) … журналист наскоро беше заловен в Екатеринбург, от Wall Street Journal, ама това са изключения.

В нарушение на всички виенски конвенции, както Великобритания, така и Съединените щати наемат граждани на страната, в която се намира посолството им, за различни второстепенни позиции. Например готвачи или градинари, секретарки и преводачи… Но всъщност те имат различни функции. Това са граждани на Руската федерация, много образовани и подготвени. Те се подготвят и в Англия, обучават се, както и в Москва, вътре в посолствата. Тези хора са необходими за комуникация с така наречената пета колона .

Това стана особено очевидно по време на СВО, когато за две седмици значителна част от руските граждани, работещи за британското посолство отлетяха за Лондон за сметка на британците. Те просто се страхуваха. И сега те са ограничени във възможностите си да контактуват с хора , които евентуално биха могли да им бъдат полезни.

– Значи това масово напускане може да се характеризира като това, че тези хора са били свързани с определени учреждения?

— Съвсем правилно. В британското посолство имаше например една такава известна фигура – руски гражданин, някой си Михаил Меншиков. Той, според мен, излетя от Русия най-много две седмици по-късно и сега е в Лондон. И публикува всякакви гадости в социалните си мрежи. Така той беше заместник прессекретар на британското посолство. И се срещаше с представители на медиите, с чуждестранни агенти. И се смята за враг на народа. Разбираш ли? Разбира се, такива хора се опитват да установят някакви други контакти.

Затова е избрана тази форма. Виж, изведнъж може да се е появил някой. Но може да има и такива, които просто искат да мошеничат, да заработят някакви пари.

– Андрей, искам да разгледам – с твоя помощ – този въпрос. Бедността. Може ли и тя да бъде мотиватор?

— Разбира се. Затова не е случайно, че британското разузнаване навремето се формира почти изцяло от децата на елита.

Вече знаете накъде водя, нали? Петербургската история. Срещу 15 хил. се опитаха да подпалят ел. шкаф на местните ж.п. линии. Тийнейджърът е на 18 или 19 години. Можете, разбира се, да го отдадете на младежкия максимализъм. Мисля, че сте срещали различни случаи и прецеденти във вашата практика. Но възможно ли е, възползвайки се от ниските доходи на гражданите, да се опитате да ги вербувате, да ги привлечете в своята орбита?

– Включително. Но опитът и практиката все пак показват, че се вербуват преди всичко представители на елита. Тези, които са допуснати, на които е разрешено…

– Тоест фокусът пак е на върха?

– Е, разбира се. Какво да вземеш от тийнейджър? Тук за 10-15 хиляди ще запали някаква кутия или нещо друго. Ще причини ли много щети? Не. Но знаем масови случаи, когато СБУ се опитваше да вербува тийнейджъри на територията на Херсонска, Запорожка, Луганска, Донецка области, за да съобщават координатите на нашите части срещу дребни суми. Наистина има такива случаи и би било глупаво да го отричаме. Но това е оправдано по време на военна ситуация. Но в гражданска няма особен смисъл.

Следователно, по един или друг начин, обектът на въжделенията винаги ще бъде човек, принадлежащ към елита. Дипломатически, военен, икономически… Тези хора, които имат някаква информация, която може да бъде използвана от разузнаването, където можете да направите някакъв анализ.

Това, което отличава разузнавателната дейност на американците и британците е, че след Втората световна война, с помощта на ръководството на страната, те започват да провеждат неоколониална политика . Често използваме тази фраза, без да мислим за разликата между колониализма и неоколониализма. Според моите разбирания, колониализъм е когато има директно нахлуване в страната и установяване в нея на вашите собствени правила. А неоколониализмът е, когато просто елитът е купен.

Наскоро си спомних една известна фраза на Борис Березовски . В началото на 90-те години с какво той се различаваше от другите олигарси? Той не винаги е купувал активите с пари. Той просто е „приватизирал“ административния апарат, управлението. Същото беше и в Аерофлот, и в Руската обществена телевизия (ОРТ).

И вече близо до тези купени администрации той създаде свои собствени офиси, които овладяваха парите. Тоест ОРТ купуваше чужди филми, но не директно от Холивуд, а от така наречената компания ORT International, която беше в Париж. И основният марж просто се спираше, оставаше там. По същия начин и с рекламата.

Британците и американците правят същото. Чудим се защо лидерите на водещите западни държави са толкова безгръбначни? Те не просто са вербувани, те вече имат такъв манталитет, че гледат в устата по-големия си брат. Явно едно време са работили с тях. Може би от студентската скамейка. Неслучайно има програма, която са провеждали и при нас, която са завършили около 300 души. При това те са от най-добрите студенти на водещи университети.

Това е добре позната програма, която се осъществява под егидата на Британски съвет с подкрепата на Форийн офис. След като завършваха нашето учебно заведение, те бяха поканени да учат в Лондон за две години. И те бяха изцяло на тяхна, напълно прилична издръжка там, даде им се възможност да живеят. Имаха пари за разходи, за образование. И две години по-късно те се върнаха в Русия. Със задължението кой две, кой три, кой пет години да работи точно в направлението, която интересува британците. Някои са отказали, някои са били вербувани. Къде са те сега? В държавни компании, депутати, може би в общински райони или областни градски думи, изпълнителни комитети …

– Значи смятате, че този октопод вече се е продал добре?

— Разбира се. Между другото, ние идентифицирахме този октопод през последните години. Изпратих много запитвания до различни фирми и институции с молба да проверят, да обърнат внимание…

Можете ли честно да ми отговорите на един въпрос? Ето го Анатолий Чубайс – вербуван човек ли е или е такъв, идеен?

– Идеен е. Не ви се вярва! Когато служих в 9-то управление на КГБ, а след това във Федералната служба за сигурност, две години работих с Егор Гайдар като прикрепен към него.

Ето това да! Еха…

– Случайно попаднах на един стар филм „Портрет на фона“ на Леонид Парфенов за Гайдар и неговия екип. Значи, те бяха идейни хора . Тоест те вярваха, че така трябва да се развива руското общество. Но много от нас също мислеха така. Дори президентът в неотдавнашната си реч се съгласи, че много от решенията, които сме взели тук, в Русия, са грешни. Например, образованието. Бакалавър, магистър, Болонската система е объркваща. Или фактът, че все още сме членове на МВФ. А финансовият министър Антон Силуанов продължава да ръководи МВФ в страната. Въпреки че вече сме с тях някак, как да го кажа, в специални отношения …

– И в СТО, и в СЗО… В много служби, да.

— Да, и ние все още сме в СТО. Връщайки се към това, за което говорех, за „меката сила“ и за елита. От страна на разузнавателната общност, тоест англосаксонските държави излязоха с такава добре позната система като незаконното споразумение или „Вашингтонския консенсус“. Правителството на САЩ, МВФ, Международната банка и Уолстрийт сключиха споразумение помежду си, определиха 10 точки и те трябваше да помогнат на развиващите се страни.

Ако погледнете обаче тези точки, тогава ще видите, че това си е чист неоколониализъм. За да получите заем (а много страни имаха нужда от тях), трябва да отговаряте на условията. И едно от тях е да не пречите по никакъв начин на преките западни инвестиции и да отворите границите за външната търговия.

Ще дам пример с Русия през 90-те години. Тогава нямаше пари, нищо. Те се предадоха на когото трябва, после с тях купиха каквото трябва, приватизираха, даваха подкупи и т.н. Когато отвориха границите ни, всичко се втурна към нас. Което унищожи много от собствените ни предприятия. Така се осъществява завземането на властта в държавата чрез непряка инвазия . Когато използват финансовите, икономическите лостове и елита. Защото така или иначе всичко ще се определя от елита.

Но те не спряха, тези западни разузнавателни служби. И президентът Владимир Путин каза това, чухме фрагмент. Президентът даде много тежка характеристика на онези, които не просто избягаха. Има хора, които се страхуваха от частична мобилизация или по други причини. Не става дума за тях. Става дума за онези, които, както казахте, за „курабийки“, за много сериозни финансови интереси, предадоха и продадоха Родината си .

– Е, колко можеш да се церемоним с тях? Ние и без това много се церемоним! Вижте какво правят поляците!.. Трябва да затворим посолството! Затворете и балтийските посолства… Просто няма никакъв смисъл да ги държим.

Не винаги ми харесва как представителите на Министерството на външните работи понякога се изразяват неофициално: добре, ама имаме толкова много хора, завършили са университети, институти, ще идат в посолствата, не трябва да ги затваряме .. , Чакай, добре, нека изпратим всички тези хора в Югоизточна Азия, в Африка, там, където загубихме всичко.

В съветско време имахме същата тази „мека сила“. Не забравяйте, че военните завършваха военни училища и академии у нас. И военният елит в Африка и Югоизточна Азия говореше руски. И тези, които завършиха граждански университети, някой стана президент, друг министър-председател, някой икономист, друг професор и т.н.

Но сега там руски говори само върхушката. И това е, върху което трябва да се съсредоточим, да прехвърляме дипломати там. Нищо страшно няма да се случи, ако останем без балтийските държави 10-15 години. Имаше ли 15 години без Грузия?

– И днес въздушното движение е възстановено .

– Ами авиацията, да. Аз за Грузия специално съм „за“. Живял съм в Грузия много години и винаги съм бил за Грузия. Но в същото време подкрепих идеята за прекратяване на отношенията с тях по това време. Поддържаха се някакви отношения, но през Швейцария. Добре, нека общуваме с балтите през Баку или чрез някой друг? Нищо няма да се случи. А поляците днес директно издевателстват над нас! Ние все гледаме, траем, а трябва само да ги закрием.

Просто да закрием?

– Точно така, да прекратим всички дипломатически отношения с тях. Вземете и ги спрете, напълно и докрай ги закрийте.

– Ако слушате неотдавнашното изявление на срещата на върха на Г -7, лидерите на тези държави казват, че вече е край всичко свърши, ние сме изолирани, ние сме станали „изгнаниците на този свят“.

Е , какво друго могат да кажат? Като цяло имам чувството, че живеят в малко по-различен свят от техните народи.

Е, американският президент Джо Байдън, очевидно, да. Но там има и други? И изглеждат като че ли са с ума си….

– Може би са, може и да не са…

Добре, виждали ли сте британския премиер Риши Сунак? Гледах интервюта с него. Предпочитам да не го гледам. Мисля, че беше в Sky News . Толкова трепереше, че ми се стори, че взима нещо.

— Напълно възможно.

– Това е мое оценъчно съждение, по никакъв начин не искам да обидя и засегна настоящия премиер на Великобритания. Но ето го… Много прилича на украинския президент Володимир Зеленски.

– Те са марионетки. Виждате ли, след Втората световна война хората бяха някак по-мащабни, по-отговорни. И те се отнасяха един към друг с уважение, разбирайки кой е силен противник, кой е слаб.

– Да

Тези хора бяха уважавани. Да вземем например германския политик Конрад Аденауер или Вили Бранд, Шарл дьо Гол , френския военачалник, министър-председателя… Е, нормални ли са били отношенията между нашите лидери?

Вярвам, че след разпадането на СССР те твърдо решиха за себе си, че ние сме нищо и никога няма да станем от колене. И че дори и не с военни средства, не с ядрени оръжия, Бог да ги благослови, но с всички други средства ще ги вкараме и задържим в нашата орбита.

Липсата на такава тежка конфронтация в продължение на 30 години изигра своята роля. Това, знаете, е като при спортистите: ако не тренирате, малко ще позагубите хватката си. Е, изгубили са хватката си. Затова всички тези транснационални корпорации и финансово-икономическият елит на Запада и САЩ бяха принудени да изведат такива безгръбначни хора на върха. Не е много зряло и сериозно. Е, смешно е да гледаш френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц !

– Ще стане ли по-лошо? Няма да има диалог, нали? Ще се влоши ли ситуацията?

– Ами така мисля. Разчитаме, разбира се, на нашата Победа. Сигурен съм, че ще я постигнем. И нашата Победа със сигурност ще доведе до крах на тяхната идеология.

– Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза: никакви мирни преговори.

Да , тя така казва. Казва каквото се иска от нея.

– И тогава, смятате ли, че това влошаване ще има някаква крайна черта? Когато страните, грубо казано, започват диалог.

– Както показа световната история: чертата в крайна сметка се появява, когато се включи здравият разум. Когато едната страна безусловно победи, унищожава лидерите на тези държави с военни средства, което в нашата ситуация може да засяга само Украйна.

Или има промени в определени държави, които карат здравия разум да се включва и се появяват други лидери. Или съществуващите са принудени да преговарят, защото няма друг начин. Надяваме се, че няма да сложим край на този конфликт с използването на ядрени оръжия.

– Надявате ли се?

– Не съм сигурен, но се надявам… Освен това се надявам, че икономическата ситуация, която се развива в Америка, която не е много добра, леко ще отвлече вниманието на Байдън и цялата тази общественост от тези действия. Ще отвлече вниманието…

Андрей, благодаря ти, че отдели време да дойдеш в предаването.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button