Русия

Държавата ще научи руснаците да си създават финансова възглавница

/NovinarBG.com/ Правителството подкрепи стартирането на дългосрочна спестовна програма в Русия. Целта ѝ е да даде на гражданите инструмент, с който да се научат как да спестяват пари за дълго време. Основните цели за спестяване са по-високо образование за децата, скъпо лечение или „за старини“. Какъв е този нов механизъм, как работи и какви ползи обещава тази нова програма?

„Правителството разработи поправки в законодателството, които са необходими за стартиране на нова дългосрочна спестовна програма за гражданите“, каза руският премиер Михаил Мишустин на заседание на кабинета в четвъртък. Според него тази програма „ще даде възможност на хората да печелят допълнителни доходи в бъдеще и ще създадат за себе си така наречената финансова възглавница “.

Той възложи на финансовия министър Антон Силуанов да поеме личен контрол по приемането на съответния законопроект в парламента. „Най-важното е новият финансов инструмент да позволява на гражданите да трупат допълнителни средства за пенсиониране, както и при специални житейски ситуации“, подчерта премиерът.

Какъв е този нов инвестиционен инструмент за гражданите?

Министерството на финансите и Централната банка на Руската федерация разработиха нов продукт специално за обикновените граждани, така че без специален опит, с помощта на специалисти, те могат самостоятелно да натрупват средства „за старост“, за образование на деца или за скъпо лечение, ако е необходимо.

Тази система донякъде напомня на доста добре известната система за спестовни сметки в САЩ, която се използва от десетки милиони американци. За обикновените граждани там обаче инвестирането в акции и облигации е дългогодишна и обичайна практика. В Русия тази история е почти нова. И не е толкова лесно да се формира желанието на руснаците да научат този вид „изкуство“ – да създават „възглавници“ за себе си чрез инвестиции в ценни книжа с помощта на специално обучени хора.

За да привлече руснаците към тази програма, държавата обмисли редица бонуси. Следователно руската дългосрочна спестовна програма има редица ясни предимства пред чуждестранните аналози.

И така, в продължение на три години държавата действа като съинвеститор заедно с гражданина и добавя държавни пари към неговите фондове. Този стимул е валиден за тези, които се присъединят към програмата през първите три години от нейното действие. Максимумът, който държавата може да „отчете“, е 36 хиляди рубли годишно, тоест в размер на три години ще бъде максимум 108 хиляди рубли. Сумата зависи от това колко ще внесе самият гражданин за спестявания.

Друг хубав бонус е възможността за данъчно облекчение от 13%. Можете да се получат максимум 52 хиляди рубли годишно под формата на приспадане от 400 хиляди рубли, внесени от гражданин в спестовната програма (тоест, ако спестява33 хиляди рубли на месец).

Важен момент е, че безопасността на средствата е гарантирана от държавата: всички средства ще бъдат застраховани за 2,8 милиона рубли. За сравнение: при банковите депозити застрахователната сума е наполовина по-малка. Да не говорим, че недържавните пенсионни фондове (НПФ), на които ще бъдат поверени средствата, са под строгия контрол на Централната банка.

Много НПФработят на пазара от почти 30 години. Сега има 38 фонда, които обслужват повече от 42 милиона души. От тях около 1,6 милиона вече получават периодични плащания от НПФ.

Трябва да се разбере, че тази спестовна програма не променя пенсионната система. Засяга я само на две места. И в двата случая сметката се открива в недържавни пенсионни фондове. Второ, формираните по-рано спестявания (преди 2014 г.) в НПФ могат да бъдат директно прехвърлени към новата спестовна система.

НПФ ще инвестират спестявания за увеличаване на доходите на гражданите. В сравнение с банковите депозити, които обикновено не покриват инфлацията. Докато доходността на НПФ може да изпревари инфлацията, както беше например през 2019 и 2020 г. Но не винаги се получава така. Както например през 2022 г., когато средната възвръщаемост на НПФ през 2022 г. беше малко над 5%, а инфлацията беше по-висока. Но за дългосрочните инвестиции не е важен годишният доход, а доходът за всички години на инвестиране. Програмата е за спестявания за период от 15 години.

Руският финансов министър Антон Силуанов казва, че доходността на инструментите на дългосрочната спестовна програма на гражданите ще бъде по-висока в средносрочен план, отколкото на банковите депозити. Според него новият инструмент ще позволи на граждани, които нямат специални познания в областта на инвестициите, да формират дългосрочни спестявания с последващо инвестиране във финансови инструменти.

Още две важни предимства на новата програма са, че ако е дошъл моментът за плащане на висше образование за дете или са спешно необходими средства за лечение, тогава парите могат да бъдат изтеглени предсрочно без загуба на доход, за разлика от депозитите, където доходът е така или иначе изгубен. Но трябва да разберем, че е невъзможно да изтеглите спестяванията предсрочно, просто защото сте искали. Само при специални житейски обстоятелства – за обучение или лечение.

И накрая, всички спестявания се наследяват изцяло. Приспада се само частта, която вече е изплатена. Единственото изключение е, когато на дадено лице се определят доживотни периодични плащания, но това е специален случай.

За оптимална възраст за влизане в програмата се смятат 25-30 години, но на тази възраст хората консумират повече, отколкото натрупват, така че по-перспективната категория са хората на възраст 40-45 години, смята Олга Шишлянникова, директор на отдела за инвестиционни финансови посредници на Банката на Русия.

Как да се влезе в тази програма? За да направите това, е необходимо да сключите дългосрочно спестовно споразумение с НПФ. Можете да сключите договор с няколко оператора едновременно. Това може да стане в личния ви профил, ако има такъв, през портала за обществени услуги или в офис на фонда или банка.

Освен това гражданинът внася средства за спестявания: колко и кога точно, той решава сам, тук няма изисквания. Гражданите могат по желание да прехвърлят пенсионни спестявания към програмата. Те се прехвърлят за следващата година след подаване на заявлението. Можете да променяте НПФ на всеки пет години без никакви загуби.

НПФ ще инвестира вашите средства, за да увеличи доходите в Облигации на федералния резерв, инфраструктурни облигации, корпоративни облигации и други ценни книжа. Струва си да се отбележи, че инвестициите в ОФЗ днес са един от най-надеждните финансови инструменти, тъй като се издават от Министерството на финансите, а не от компании. Тоест самата държава носи отговорност за тях.

Първите месечни плащания по договора започват след 15 години от договора и няма значение на колко години сте в този момент. Ако сключите договор на 20 години, тогава плащанията ще започнат още на 35 години. От друга страна, плащанията започват и при навършване на 55-годишна възраст за жените и 60-годишна възраст за мъжете, дори ако все още не са изминали 15 години по договора.

Такива договори за спестявания могат да се сключват колкото човек иска. Освен това можеда се подпише договор за дете. Ако се издаде за дете на две години, тогава може да се натрупат спестявания за висшето му образование, освен ако, разбира се, не се забравят вноските.

Програмата ще започне работа от началото на 2024 г. Първата година, според експертите, руснаците ще се колебаят, но масовото разпространение на програмата се очаква още през 2025 и 2026 г. И ако в нея се включат стотици хиляди хора, това вече може да се счита за успех, смята Шишлянникова. Старшият вицепрезидентът на “Сбербанк” Руслан Вестеровски прогнозира, че до 15 милиона души могат да станат участници в програмата до 2030 г., а управляваните активи може да достигнат 4 трилиона рубли.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button