Русия

Датите за настъпление са обявени: ракетните комплекси „Патриот“ ще покажат къде ще бъде пробивът

/NovinarBG.com/ Ситуацията на украинския фронт продължава да се влошава. Неуспешната атака на въоръжените сили на Украйна в района на Запорожие, доставката на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, постоянните изявления на украински говорители за „контраатака“. И гръмът със сигурност ще удари, само че едва ли когато всички ще го чакат.

Дочакаха ракетите и започнаха да нападат

Близо до град Орехов, Запорожка област, бронирана група от Въоръжените сили на Украйна премина в атака . Но врагът не успя да я осъществи: сблъсквайки се с войници от 291-ви полк, армейски специални части, разузнаване, както и танкове, губейки оборудване и хора, той се върна назад.

Почти едновременно с този удар въоръжените сили на Украйна се опитаха да настъпят в съвсем различен участък от фронта – в района на Кременная. Но резултатът беше подобен: загубил три танка, врагът се оттегли на позициите си.

Фронтът се раздвижи и този факт е повече от очевиден. В същото време първият заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Павлюк съобщи, че в страната са пристигнали зенитно-ракетни системи (ЗРК) Patriot от САЩ, Германия и Холандия.

Спомнете си, че за предстоящата доставка на първата партида от тези системи беше съобщено още в началото на март, но, както се казва, „само приказката бързо се разказва“ … Въпреки това „Патриотите“ все пак бяха докарани в Украйна и по някаква причина руските ракети не са предотвратили това по никакъв начин.

Нашето красиво украинско небе става все по-защитено, защото зенитно-ракетните системи Patriot пристигнаха в Украйна, – избухна в емоции за това украинският министър на отбраната Олексий Резников в своя Twitter.

Може би тези комплекси вече са на място, разгърнати и ако бъдат открити, тогава по тяхното местоположение ще бъде възможно да се определи къде врагът ще извърши общото си настъпление.

– каза военният експерт на Царград Алексей Леонков.

По неговите думи, не трябва да се гадае кога ще започне настъплението на въоръжените сили на Украйна, както и да се вярва на обявените дати (в мрежата се посочват 22 и 30 април) , тъй като основният успех на всяка офанзива е нейната изненада. В същото време, когато сроковете са обявени предварително, отсрещната страна включва режим на повишена тревога, за да елиминира елемента на изненада.

Тук приоритет е готовността на частите и наличието на всички въоръжения, които трябва да осигурят успеха на подобно настъпление. За Украйна това са преди всичко системите за ПВО. Тъй като всичко е много зле с военната авиация в Киев и украинците няма да могат да подкрепят настъпващите си сили с нея, – убеден е експертът.

Алексей Леонков обръща внимание на факта, че украинците разчитат на реактивни артилерийски системи за залпов огън и трябва да бъдат защитени от нашите средства за поразяване, както от дроновете – камикадзе „Ланцет“, така и от много други военни средства, включително изстрелвани от самолети и хеликоптери. Това е решаващият фактор. Ако няма системи за противовъздушна отбрана, тогава офанзивата като цяло ще бъде безсмислена. Затова сега Украйна иска повече зенитни управляеми ракети.

Възпиращите удари на руската армия

На свой ред бившият съветник на министъра на отбраната на Украйна, а сега боеви офицер на ЛНР Алексей Селиванов в разговор с Царград каза, че сега вражеските сили са съсредоточени на три места – в района на Бахмут, Северск и в частта на Запорожка област, окупирана от въоръжените сили на Украйна, където украинците през нощта доставят боеприпаси в училищата и полицейските участъци.

Основните направления на предполагаемия удар са, разбира се, южното направление – в посока Крим, през Мелитопол и Бердянск. И на изток – в посока Луганск. Тук „укропите“ може да ударят под Лисичанско -Северодонецката агломерация, за да я отрежат (и в посока на Сватово) от Луганск, с последващ изход към столицата на ЛНР, автоматично вбивайки клин между ДНР и ЛНР.

– казва офицерът.

В същото време той отбелязва, че тези райони са доста рискови за въоръжените сили на Украйна, тъй като руските войски са създали ешалонирана отбрана, както и запаси от артилерийски боеприпаси в онези места, които са достатъчно покрити от ПВО и които са труднодостъпни за украинците. Следователно по време на „контранастъплението“ противникът ще бъде под фланговите удари на нашите войски.

Украинците се опитват да натрупат сили, които да са достатъчни за удар. Дали ще се осъществи „контранаступът“ на врага и в какъв срок зависи преди всичко дори не от тях, а от нас. За това колко ефективно можем да удряме вражески складове и техните групировки. Тази работа продължава в момента.

Днес разполагаме с всички сили и средства, за да предотвратим украинското настъпление. Въпросът е ефективното използване на тези сили и средства. Фактът, че Владимир Путин посети щаба на войските, отговарящи за южното и луганското направление, показва, че президентът на Русия разбира това много добре.

– заключи Селиванов.

Фактът, че посещението на руския лидер на първа линия не е случайно, е повече от очевиден, както и това, че той разбира сериозността на ситуацията на границата – иначе нямаше да дойде точно сега. Едва ли обаче противникът – в случай че се реши на обявеното широкомащабно „контранастъпление” – ще бъде спрян от нашите атаки срещу неговите складове, техника и жива сила. Защото много желязо е получено от Запада и много хора са били прибрани от ревностните военни комисари от улиците на украинските градове. А че Киев няма да щади пушечното си месо, както не го е правил досега, ясно показва например същият инцидент край Орехово.

Обречени на настъпление

В Запорожие наистина наблюдавахме разузнаване с бой. Те разработиха тайминг за извеждане на доста голяма група, подсилена с бронирани машини, до линията на съприкосновение, тоест до нашите граници. Това, че в същото време е ударена техника и са загинали хора, на никой не му пука за тях. Помним миналата година – август, септември.

Те също прекараха цяло лято в такива настъпателни моменти, оперираха с ротно-тактически групи, сондираха линията на съприкосновение и след това установиха, че нямахме непрекъсната такава. И те успяха да постигнат известен тактически успех близо до Харков.

– припомни Алексей Леонков.

Експертът отбеляза, че украинското командване разбира, че когато има настъпление на голяма групировка от въоръжените сили на Украйна, руската страна трябва да отговори на това с „определена огнева мощ“. В същото време украинското разузнаване, предимно космическото, улавя как Русия свързва различни щабове, контролни пунктове за управление, за да отблъсне подобна атака. Това им дава изключително важна информация за моделиране на ситуацията на бъдеща офанзива.

Командирът на първия фен-отряд със специално предназначение „Еспаньола“, Станислав „Испанецът“ Орлов обърна внимание на Царград върху факта, че преди това украинците са сондирали слабостите на руската армия по цялата фронтова линия .

Датите, посочени в мрежата, от 22 април до 30 април, може да са съвсем реални, защото ще тръгне зеленината, ще бъде удобно да се проведе офанзива. От наша страна трябва да се подготвим максимално, да обърнем внимание на факта, че те сега имат много оборудване, „умно“ оборудване. И да подготвим фронтовата линия за отблъскване на атаките, които те ще предприемат, сондирането на фронта. И може би дори да се поддадат някъде нарочно, за да ги пропуснат, и след това да захлопнат капана. Разбира се, трябва да се действа според ситуацията.

– подчерта военният командир.

„Испанецът“ отбеляза, че Киев няма други възможности, освен да продължи напред. Защото западните покровители напомпаха с каквото могат въоръжените сили на Украйна и сега изискват действия.

„Отново, ако сега загубят Бахмут и не успеят да се покажат в други области, сегашният украински режим може да се разпадне. Следователно те нямат много време и ще се опитат да го използват максимално. И със сигурност за нас е повече от удобно да ги срещнем в отбрана, да смелим оборудването, което им е доставено от целия запад, и едва след това да се съобразим с тези, които са доставили това оборудване“, обобщи командирът на „Еспаньола“.

Какво от това?

Собствени източници на Царград на свой ред съобщиха, че за началото на май се подготвя масирано контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. Освен това врагът се готви да удари няколко чувствителни района наведнъж, включително Авдеевка и Крим.

Какво всъщност ще стане в условията на информационна война, когато умишлено може да се лансира разнообразна информация, не бива дори да се гадае. Просто трябва да вземете предвид всички версии. Но няма съмнение, че офанзива ще има и то в много близко бъдеще. Пред руския свят предстои решителна битка с необандеризма.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button