ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Денков посече ГЕРБ за кабинета, каза как ще иска подкрепа

Кандидат премиерът на коалицията ПП-ДБ Николай Денков посочи три варианта как България може да се сдобие с правителство и да не ходим на избори. Това той направи в ефира на Нова тв. 

Първият е да подкрепят кабинета на ПП-ДБ, когато му дойде времето с втория мандат. Другият е ГЕРБ да си направят собствен кабинет на малцинството и да търсят подкрепа от другите партии.

И третият вариант е да направят кабинет с БСП и ДПС – хартиена коалиция, уточни Денков. 

„Ние го направихме не заради ГЕРБ. Не приемаме ултиматуми, не приемаме условия. Това, което се опитваме да направим през цялото време, е да се разплете този пъзел, да направим работещо правителство.

Това е, което направихме и с откриването на парламента – нестандартен ход. Имаме председател, имаме законодателна програма. Същото се опитваме да направим и тук.

Ако някой казва „не ни достига информация“ за първия мандат – това е Борисов, ние сваляме картите. Ето това предлагаме. От тук-нататък – решавайте“, заяви номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

„Първо искам да кажа ясно, че предложеният състав не е консултиран с ГЕРБ. Те просто го получиха като списък, след като беше излязъл в медиите, между другото. Ние преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ.

Това трябва да е ясно казано, въпреки всички спекулации. Това, по което преговаряме и което гледаме как да стане добре, това са програмите“, добави Денков.

„Казвам го още веднъж, ако трябва пак ще го повторя, ще го потретя – не преговаряме за министри и заместник-министри с ГЕРБ“, продължи той.

„Нека върнем разговора там, където трябва да бъде. първият мандат се държи от ГЕРБ, така че всички въпроси вече трябва да бъдат към ГЕРБ: „Вие какво ще направите?“

Те имат три избора.

Първият е да подкрепят този кабинет, когато му дойде времето с втория мандат. Другият е да си направят техен кабинет на малцинството и да си търсят подкрепа от другите партии. Или третият вариант е да направят кабинет с БСП и ДПС – хартиена коалиция“, каза Денков.

Денков аргументира избора на състав на кабинета. „От колегите съм натоварен с изключително трудна задача. Представям си се като треньор, който трябва да избере екип и с този екип да спечели мача.

Представете си, че имате 2 екипа с 2 треньора и ги пуснете на терена. Как ще работи тази конструкция? Един МС трябва да е екип.

Ако няма разбирателство в този екип, ще се върнем на ситуацията преди една година. Трябва да има ясен екипен принцип при съставяне на кабинет. Там е и мястото на Асен Василев.

Той е специалистът по финанси, имам му доверие, че може да оправи кашата с финансите, която забърка министерството”, заяви кандидат-премиерът с евентуален мандат на ПП-ДБ.

Още новини

Back to top button