ИКОНОМИКА

Денков с ново предложение към земеделците: Категорично не сме съгласни да … ВИДЕО

Необходимо е да се водят преговори. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който заедно с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев дават изявление за медиите.

Пресконференцията е посветена на исканията на земеделските производители, предложенията на правителството и протестите.

Категорично не сме съгласни да подкрепяме печеливши фирми, обяви министър-председателят.

 

Правителството има готовност с точките по новия меморандум, който очаква да подпише със земеделските производители. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинга в Министерски съвет.

Той покани земеделските производители на разговори утре в 18 часа.

Земеделците имат пълната подкрепа на правителството и това не са само думи. Исканията им са справедливи. По тази причина сме подготвили за изпълнение седем от техните искания. По част от тях Министерство на земеделието и храните вече работи с браншовите организации.

Правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители за облекчаване на новите изисквания.

„Исканията са им справедливи, имаме единомислие и вече се подготвят 7 законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане“, увери Денков. 

По отношение на загубите на земеделските производители за 2023 г., тази информация ни е необходима, за да разпределим по-правилно помощта. Готови сме да предложим опростен механизъм за подпомагане, но не и на печеливши фирми.

„Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна – да подпомогнем зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 г.

Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат.

Единственият начин да се разберем, е като се подпомогнат земеделските производители, които имат нужда от тази помощ, а не на калпак“, посочи той.

„Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от ЕК за новите мерки, които предлагаме“, допълни премиерът. 

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

„За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана“, каза Вътев.

Още новини

Back to top button