ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Депутат от ДБ разкри дали Асен Василев отново ще бърка в кацата с меда

„Преди да се мине към персоналните решения, трябва да се уточни какви политики ще следва подобен кабинет. Вчера бях на над 7 часа заседания на ПГ в един или друг формат, не съм чул нито едно име. Говореше се каква да е формулата, времевият хоризонт.

Първо трябва да решим какво ще правим и после кой ще го прави“, коментира депутатът от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Георги Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител беше категоричен, че не е обсъждано името на Асен Василев за финансов министър.

„В моята сфера е най-лесно да се намери експерт, който да е равноотдалечен от партиите. По-важното е фигурата на премиера да е равноотдалечена. Мандат се връчва на кандидат за премиер и той има една седмица за личен състав и структура, които да предложи да бъдат гласувани“, посочи Ганев.

Атанасова с тежък ултиматум към ПП: Ако до неделя не се представи състав на кабинет, ще…

По думите му Борисов е длъжен да пробва и резервните варианти, за които е споменал за опит за съставяне на правителство. Финансистът уточни, че за да бъде приет Бюджет 2023, не е задължително да има редовно правителство и финансов министър.

Депутатът каза пред Bulgaria ON AIR, че с ГЕРБ-СДС са на една позиция, че бюджетният дефицит трябва да бъде в рамките на 3% и това не е невъзможно да се случи на практика.

„Дори и да се отива към нови избори, за нас не е пречка да се гласува разумен бюджет. 6,1% дефицит е неприемливо, напълно възможно е да бъде вкаран в рамките на 3%. Трябва да стане с определена комбинация от по-високи приходи и по-ниски разходи“, предложи Ганев.

Гостът даде пример, че 2,88 млрд. лв., които страната ни трябва да получи по Плана за възстановяване, са планирани като разходи, но не и като приходи, което променя сметките. Очакванията му са бъдат представени проект по проект капиталовите разходи, които набъбват от 5,5 на 10,1 млрд. лв.

„Със сигурност близо до 1 млрд. лв. ще дойдат в бюджета, когато държавата си прибере дивидентите от собствените си предприятия“, убеден е депутатът.

Сценарият без приемането на бюджет до лятото той описа така: Пари ще има, но няма да има право да се харчат. Това важи и за увеличаване на пенсиите от 1 юли.

Още новини

Back to top button