Русия

Десетият пакет антируски санкции – банките под особен прицел

/NovinarBG.com/ Общият брой на санкциите, наложени на Русия, достигна 14 022

През изминалата година различни страни от колективния Запад въведоха огромен брой санкции срещу Руската федерация. До началото на март 2022 г., само за няколко седмици след началото на СВO, бяха въведени 5,5 хиляди различни ограничения по отношение на Руската федерация.

Според данните на глобалната база данни за наблюдение на санкциите Castellum.ai през годината (след началото на СВО) срещу Русия са въведени 11 327 ограничения. Общият брой на санкциите, наложени на Русия, достигна 14 022. Русия изпревари Иран (4268 различни санкции), Сирия (2643 санкции) и Северна Корея (2133 санкции).

Съединените щати въведоха най-много санкции срещу Руската федерация през годината (1948 г.). Следват Швейцария (1782 санкции), Канада (1590), Великобритания (1429), ЕС (1390), Франция (1324), Австралия (945) и Япония (919).

От началото на СВО са наложени 9117 антируски санкции срещу физически лица, 2090 срещу юридически лица, 96 срещу съдебни институции и 24 в авиационния сектор.

Сега във фокуса на световните медии е десетият пакет от санкции на Европейския съюз, който започна да се подготвя буквално ден след публикуването на деветия пакет (16 декември 2022 г.). Около 120 лица и организации са добавени към санкционния списък на десетия пакет. Това са кредитни организации Tинкофф Банк, Aлфа Банк, Росбанк; също Фонда за национално благосъстояние (ФЗБ), Руската национална презастрахователна компания (дъщерно дружество на Централната банка). Освен това има 96 организации, свързани с отбранителната индустрия.

Въведени са нови ограничения за износ и внос. Според Европейската комисия новите ограничения се отнасят за износ от ЕС в размер на 11,4 млрд. евро. Предишните пакети от санкции се оценяват на 32,5 милиарда евро. Като такъв, ЕС е ограничил почти половината (49%) от своя износ за Русия (оценено въз основа на данни от 2021 г.). Ограниченията върху вноса се оценяват на 1,3 млрд. евро. Като се вземат предвид наложените по-рано санкции в размер на 90 млрд. евро, общо 58% от вноса в ЕС е бил под ограничения (отново оценка, базирана на данни за 2021 г.).

Едновременно с това САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия също обявиха нови порции санкции. Санкционните пакети на тези страни са много сходни: отново списъци на лица и организации (главно свързани с руската отбранителна индустрия), допълнителни ограничения върху износа и вноса. По-специално, Съединените щати въведоха забрана за доставка на оборудване за потребителска електроника, чиято цена надвишава определени граници; също така определиха 200% мито върху вноса на руски алуминий. Канада наложи ограничения върху износа на определени химикали за Русия.

Новото беше включването в черните списъци на физически и юридически лица не само на Руската федерация, но и на други държави. Повече от 30 компании от трети страни, „свързани с опитите на Русия да избегне санкциите, включително трафик на оръжие и незаконно финансиране“, попаднаха под ограниченията в новия пакет от санкции на САЩ. Това са организации от Швейцария, България, Малта и Кипър.

Както вече отбелязах, три руски банки бяха в десетия пакет на ЕС: „Тинькофф банк“, „Альфа банк“, Росбанк. Четири руски кредитни институции фигурират в списъка на санкциите на Обединеното кралство: Банк Санкт-Петербург, Уралсиб, Зенит и МТС-Банк. А Министерството на финансите на САЩ включи цели 11 банки в списъка на „юбилейните“ санкции: Банка на Санкт Петербург, Московска кредитна банка, Ланта-Банк, Металлинвестбанк, МТС Банк, банк „Левобережный“, Приморие, СДМ-Банк, Уралска банка за реконструкция и развитие, Уралсиб, Зенит .

Темата за санкциите не е нова за руските банки. Рискът от санкции възникна преди почти девет години, когато Крим стана част от Руската федерация. През 2014 г. Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк, Россельхозбанк, Банка на Москва и техните дъщерни дружества бяха обект на ограничения на ЕС и САЩ. Санкциите тогава бяха частични. Мерките включваха например забрана за издаване на заеми на банки за период над 30 дни и търговия с новите им облигации.

А преди година вече бяха въведени пълни санкции срещу редица руски банки. Това включва пълна забрана за работа на западните финансови пазари, прекъсване на връзката със системата SWIFT, блокиране на кореспондентски сметки в западни банки и замразяване на активи. Такива банки в Съединените щати са включени в списъка на SDN (SDN, Specially Designated Nationals – „Специално определени лица“) – черен списък на хора и организации, с които на гражданите и постоянно пребиваващите в САЩ е забранено да правят бизнес.

Този списък се поддържа от OFAC, Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ. Още през пролетта на миналата година САЩ наложиха такива санкции на ВТБ, Откритие, Совкомбанк, Промсвязбанк и Новикомбанк. Освен това бяха поставени секторни (частични) ограничения на Газпромбанк, RSHB, Aлфа Банк и MKB, докато Сбербанк имаше ограничени кореспондентски сметки. Още през април Сбербанк и Алфа Банк бяха напълно блокирани. Като част от пакетите от санкции на ЕС през 2022 г. VTB, Sovcombank, Sberbank, MKB и други руски финансови организации бяха изключени от системата SWIFT.

Броят на руските банки, които са под пълни или частични санкции, надхвърли три дузини. Това е около една десета от всички руски банки с валидни лицензи. Изглежда не е толкова критично. Въпреки това почти всички големи и най-големи кредитни организации на Руската федерация попаднаха под санкциите. По мнението на експерти, под ограниченията на колективния Запад са били банки, които представляват най-малко 80% от активите на руската банкова система.

Руските банки се подготвяха и се подготвят за възможни ограничения и забрани. На първо място, от 2014 г. Банката на Русия се подготвя за прехода от SWIFT към алтернативна система, наречена SPFS (Система за прехвърляне на финансови съобщения). Към средата на 2018 г. потребители на SPFS са повече от 400 организации, главно руски банки.

По това време броят на руските потребители на SPFS надхвърли броя на руските участници в SWIFT. Според Банката на Русия трафикът през SPFS се е увеличил с 22% през 2022 г. в сравнение с предходната година. В същото време през миналата година повечето международни сетълменти на руски банки продължиха да се извършват чрез системата SWIFT.

Просто големите и най-големи руски кредитни институции започнаха да извършват такива операции чрез тези руски банки, които все още не са санкционирани. Очевидно поради тази причина Западът в следващите пакети от санкции ще увеличи броя на руските кредитни институции.

„Колективният Запад“ не е готов да въведе 100% блокиране на операциите на руската банкова система чрез SWIFT. Първо , това ще подкопае доверието в системата SWIFT и ще ускори създаването на алтернативни системи в света. Второ, запазването на достъпа на някои руски банки до системата SWIFT е необходимо за извършване на сетълменти по онези транзакции за износ и внос с Русия, които колективният Запад все още не е готов да откаже, въпреки че ще направи всичко възможно да ограничи подобни операции, следователно санкционният списък ще се разшири руски кредитни институции.

Алтернативни системи SWIFT в момента се разработват и вече се използват от някои други страни, които са основни търговски партньори на Русия. А скачването на руската SPFS с подобни системи на страни партньори създава предпоставки за пълен отказ от SWIFT.

Например, на 12 декември 2022 г. руски организации получиха разрешение да открият сметки vostro в Индия в рупии и ги отвориха, а още на 28 декември Русия и Индия проведоха първите транзакции в рупии, използвайки SPFS и подобната индийска система SFMS.

На 31 януари 2023 г. беше пуснат в експлоатация комуникационен канал между SPFS и иранската система SEPAM. Държавите започнаха да търгуват напълно без участието на системата SWIFT и каквито и да било байпасни схеми.

Китайската народна република започна изграждането на алтернатива на SWIFT преди няколко години, наречена CIPS (трансгранична система за междубанкови плащания). В средата на миналата година руски медии съобщиха, че редица руски банки са започнали да работят чрез CIPS. Бяха споменати 23 кредитни институции, включително Газпромбанк, ФК Откритие, Московска кредитна банка (МКБ), Азиатско-тихоокеанска банка, Транскапиталбанк, Солидарна банка, Ак Барс, Абсолют Банк, Банка Санкт Петербург „(БСПБ).

На 14 февруари 2023 г. Банката на Русия обяви, че броят на участниците в SPFS е достигнал 469, от които 115 са нерезиденти. В доклада се казва, че през миналата година към SPFS са се присъединили същият брой държави, колкото през целия предишен период на работа. От началото на 2023 г. броят им нарастна до 14.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button