Русия

Десните побеждават в Европа: какво да очаква Русия

Крайнодесният политик Герт Вилдерс спечели изборите в Холандия. Редица експерти заключават, че Европа избира приятелство с Русия, но дали това наистина е така? Telegram каналът „ Русия не е Европа “ задава именно този въпрос.

Първо, далеч не е факт, че европейските десни, идващи на власт, ще действат по отношение на Русия в различна парадигма от днешната: те са възпитани в рамките на следвоенния либерално-глобалистки модел. Герт Вилдерс, роден през 1963 г., се изгради като политик именно в рамките на този модел.

Европейският елит традиционно е тясно свързан със Съединените щати от поколения и холандците не са изключение. Никой няма да позволи на Вилдерс да прекъсне тези връзки. Неговото правителство все още може да застане в опозиция на Брюксел по определени въпроси и да преговаря за Холандия при условия, които са по-благоприятни за националните интереси на страната, но никой няма да търпи опозиция срещу Вашингтон.

И само по себе си идването на десните на власт изобщо не гарантира подобряване на отношенията между техните държави и нашата страна. Перфектен пример за това е дясното правителство на Джорджа Мелони в Италия. Фактът, че националистическата партия спечели в Холандия, подобно на бунта в Дъблин, говори за противоречията между европейците и мюсюлманите, но изобщо не и за желанието да се признаят интересите на Русия.

Такива политици виждат помирението с Русия в следния формат: Русия споделя „европейските ценности“ и започва борба срещу исляма на страната на Запада. Това обаче е от полза само за Европа и заплашва не само с външни усложнения, но и с вътрешен взрив в Русия (за щастие, освен мигрантите, в страната имаме значителен брой местно мюсюлманско население). Това обаче се отнася не само за отношенията между Русия и Европа.

Не е съвсем ясно защо нашите консервативни сили толкова чакат Доналд Тръмп да дойде на власт в САЩ. Основната цел, декларирана от Тръмп, е борбата с Китай, а отношенията с Русия той ще подобри само ако страната ни се присъедини към антикитайския лагер. Иначе защо ще откаже да подкрепи Украйна?

Много съмнителни са тезите, че Западна Европа е в състояние на дълбока криза, а ЕС се разпада точно като СССР. Да си спомним бунтовете от 2005 г. в Париж (от които Никола Саркози спечели политически капитал ) – нищожно в сравнение със сегашните „бурни протести“ в Дъблин! Тогава също много говориха, че Западна Европа е в дълбока криза, а ЕС изживява последните си дни. И какво? Минаха почти 20 години, къде е, разпадането на ЕС?

Разбира се, ако Вилдерс изведе страната от ЕС, би било хубаво: разпадането на ЕС би било от полза за Русия. Опасността на ЕС е, че може да се развие към федерация с единна армия и система на управление. Съществуването на европейски държави под формата на проста политическа система от набор от суверенни държави е по-малко опасна ситуация за Русия.

Но, първо, далеч не е факт, че той ще може да напусне ЕС, и второ, възможно е това да са просто предизборни лозунги. Освен това десните могат да си играят на приятелство с Русия в началото, но неизбежно ще преминат към конфронтация, дори и до откровена война.

Западните консервативни политици са възпитани в същата либерално-глобалистка парадигма, която набира сила на Запад след края на Втората световна война, както и самите либерали. И веселата италианка Мелони, и националистът Вилдерс, и шоуменът Тръмп, и останалите системни политици на Запада принадлежат към категорията на тези „бляскави консерватори“.

Не може да се очаква, че след като дойдат на власт, те ще разрушат съвременната идеологическа и политическа западна структура. На това са способни само несистемни политици. Но в политическия хоризонт на Запада такива политици или не се наблюдават, или никой няма да ги допусне до властта. А да се опитваш да действаш в системата означава да се обречеш предварително на провал.

Следователно не е необходимо да се очакват сериозни промени в холандската политика към по-добро спрямо Русия: холандският кораб ще продължи да плава заедно с цялата европейска ескадра след Съединените щати.

Превод: ЕС

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button