Микроблейдинг
СВЯТ

Диверсиите срещу “Северен поток” не помогнаха на пазара на ВПГ

/NovinarBG.com/ Обикновено се смята, че дефицитът на тръбопроводен газ ще доведе до допълнително търсене на пазара на ВПГ. В общия случай това е така, но факторът време се оказва ключов. В крайна сметка газът е необходим тук и сега, а нов ВПГ може да бъде осигурен само след пет години. Но ще бъде ли наистина необходим този нов ВПГ след пет години над планираните обеми? Както винаги, има много неясноти, но предлагаме да спекулираме по тази тема.

Новини първо. Онзи ден стана известно, че двама купувачи наведнъж – търговецът „Витол“ и „Шел“, които не се нуждаят от представяне, прекратиха договорите за закупуване на ВПГ от бъдещия американски завод за втечняване „Дрифтуд“. Събитието отново отлага приемането на инвестиционно решение по този проект и съответно пълното начало на строителството.

Тук обаче си струва да се отбележи, че ценовите условия в договорите бяха обвързани с цените на борсите за ВПГ в Европа и Азия, тоест купувачите на ВПГ по тези договори не се възползваха от относителната евтиност на газа в Съединените щати. По един или друг начин „Дрифтуд“ отново е отложен, а няма сигурност и за други нови проекти. След зелената светлина за изграждането на два завода през май и юни (за общо 22 милиона тона годишно), нови инвестиционни решения не се приемат, въпреки факта, че сега е трудно да се очакват забележими обеми нов ВПГ от някъде извън Катар и Съединените щати.

Още веднъж подчертаваме: от една страна, отвсякъде се чува, че американският ВПГ ще спечели от сегашната ситуация в Европа, но няма толкова много решения за нови заводи. Най-вероятно няма свръхоптимизъм за ВПГ в дългосрочен план на газовия пазар. Каква може да е причината за този парадокс?

Вече обсъдихме най-простия отговор малко по-рано: несигурността на бъдещето на износа на руските тръбопроводи за Европа затруднява вземането на решения за нови инсталации за втечнен природен газ, тъй като е трудно да се предвиди бъдещият баланс на търсенето и предлагането. Казано по-просто: ами ако износът се възстанови и новият ВПГ, насочен към Европа, се окаже излишен.

Но сега ситуацията се промени донякъде. След неотдавнашни експлозии и течове на поне три от четирите линии на „Северния поток“, шансовете за възстановяване на износа за Европа стават още по-малки. Какво следва от това? Първо, отбелязваме, че в тази дискусия все още пропускаме сценария за рязко увеличаване на транзита през Украйна. Въпреки че този вариант е теоретично и технически възможен, той предполага значително намаляване на напрежението между всички европейски страни в конфликта, включително Киев.

Ако това не се случи, тогава руският газ ще бъде блокиран за пет до десет години, докато строителството на нови газопроводи ще продължи към Китай. Но приблизително толкова време отнема изграждането на нови заводи за ВПГ със сравним капацитет в САЩ или някъде по света.

Така че, искате или не, светът ще трябва да намали потреблението на газ за този период, заменяйки го с всички възможни сурогати (вероятно на първо място ще се окажат въглищата, както и изгарянето на петролни продукти вече извън транспортния сектор).

И така, нека си представим, че светът е принуден да намали потреблението на газ. Минават пет-десет години и руският тръбопроводен газ навлиза на китайския пазар. И ако ВПГ, който на теория трябваше да компенсира руския дефицит, навлезе едновременно на световния пазар, ще възникне нов излишък. Участниците на пазара също се опасяват от срив на цените, особено във време, когато са поставени под въпрос както устойчивостта на ниските вътрешни цени на газа в САЩ, така и производствените разходи в други региони на света, с изключение на Катар, които пряко влияе върху цената на самия ВПГ.

Всъщност основният въпрос е дали светът ще може и ще иска бързо да се възстанови и рязко да увеличи количеството консумиран газ след няколко години принудителни икономии, за да поеме двойното количество допълнително предлагане. Това важи особено за Европа, която вече обяви в плановете си постепенно намаляване на дела на газа.

Вярно е, че уж Китай и другите азиатски страни винаги са готови да увеличат обемите на добра цена. Но и тук не всичко е толкова просто. Ако в Европа има инфраструктура, която сега няма да се използва напълно, то в Азиатско-тихоокеанския регион тя се създава само за постепенно увеличаване на търсенето на газ. Това от своя страна ще затрудни бързото увеличаване на търсенето на газ, дори ако има свръхпредлагане.

И разбира се, друго важно обстоятелство за Китай е гарантирането на доставките. Отново, след експлозиите в „Северен поток“, които се смятаха за надежден източник на доставки на газ, вероятността при определени обстоятелства да бъде трудно да се разчита на ВПГ, особено по южните маршрути, само се увеличава.

Китай тази година, както знаете, значително намали потреблението си на ВПГ, вносът падна с 20% през първите седем месеца на годината. Високата цена изигра своята роля. Но е възможно в условията на нарастващо международно напрежение КНР по принцип няма да иска да увеличи зависимостта си от вноса на втечнен газ.

Любопитно е, че преди месец се заговори за историята: Европа бързо напълни газовите си хранилища, включително и защото китайски компании ѝ препродадоха част от своя ВПГ, при това с руски произход. Но в това няма нищо неочаквано. Пазарът на ВПГ е глобален и във всеки случай всички преразпределения ще бъдат направени от пазара (не китайския, а на другите търговци), като се фокусира върху разликата в цената.

Във всеки случай, през последните години вече беше повдигната темата за конкуренцията между руския втечнен природен газ и тръбопроводните доставки за Европа от Русия. Например руският ВПГ пречи на доставките на газ от Русия. Но сега подобен въпрос, само че „напротив“, вече е уместно да се обсъжда в контекста на китайския пазар. Ясно е, че новият износ по тръбопровод за Китай ще бъде защитен от дългосрочни договори. Въпросът е дали в Китай ще има място за нов руски ВПГ, ако има много тръбопроводен износ на газ. Освен това Китай се опитва да диверсифицира географски източниците си на суровини. Вярно е, че доставките на ВПГ, например от Катар и Русия, изглеждат по-надеждни от американските доставки в сценария на влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

Нека обобщим. Дори да приемем, че руският износ за ЕС не се възстанови, средносрочните перспективи за пазара на ВПГ изглеждат двусмислени. Разбира се, при всички случаи пазарът ще расте, но в рамките на планираните обеми, а не за компенсиране на руския газ. В тази прогноза сегашната умерена активност в строителството на нови заводи изглежда по-логична. Освен това Китай може да внимава с увеличаването на вноса на ВПГ от страни, които не са достатъчно приятелски настроени.

В по-дългосрочен план бъдещето на пазара на газ като цяло и на пазара на ВПГ в частност ще се определя от напредъка в изпълнението на проекти за възобновяема енергия. Тук традиционно се получават противоположни сигнали: от една страна, текущите темпове на растеж на сектора са доста добри, от друга страна, възможни физически ограничения (свързани с добива), ако се поддържат същите темпове на растеж.

В заключение припомняме, че наскоро консултантската компания „Ристад“ публикува своята дългосрочна прогноза за развитието на пазара на ВПГ, според която „пикът на ВПГ“ (тоест максималното търсене на този продукт) ще настъпи най-рано като 2034 г. Обемът на пазара на върха обаче е планиран доста приличен – над 700 милиона тона годишно (сега – около 400 милиона). Любопитно е, че значителна част от този растеж все още изобщо не е потвърден от конкретни проекти. Ще видим как. Но може да се окаже и обратното: на фона на проблемите, разгледани по-горе, ще видим по-бавен, но дългосрочен растеж на пазара. Тоест, устойчива газова ера, особено ако темпото на енергийния преход все се забавя.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button