Микроблейдинг
Русия

Диверсията срещу “Северните потоци” може да навреди на САЩ

/NovinarBG.com/ Разследването на обстоятелствата на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“ край датския остров Борнхолм обрасва с нови странности. На 26 октомври командващият датските военноморски сили Йенс Кристоферсен заяви, че Дания, Германия и Швеция няма да разкриват резултатите от разследването, докато не получат неопровержими доказателства. А публикуването на предварителните резултати, според Кристоферсен, ще доведе до неконструктивна реакция.

Шведските власти обявиха приключването на предварителното разследване в началото на октомври. Малко по-късно стана известно, че съвместно разследване на инцидента от трите държави няма да има – то се оказа безсмислено заради наложената му секретност. Русия не беше допусната до участие в разследването и не споделят материалите от разследването с Москва. В същото време на политическо ниво в ЕС не спират изказванията в подкрепа на версията за руската следа на престъплението.

Всичко това изглежда повече от странно. Ако датчаните, шведите и германците вече знаят истината и версията на предварителното разследване потвърждава правотата на политиците, които казват, че Русия сама е взривила тръбопроводите, тогава не е ясно за каква „неконструктивна реакция“ можем да говорим. Ето политическите обвинения за вината на Русия, ето цифрите и фактите, потвърждаващи тези твърдения – изцяло градивни. Съвсем различна картина се очертава, ако изследователите са стигнали до противоположни заключения. Изводи, които потвърждават версията на президента Путин за ролята на англосаксонците в саботажа. Тук те наистина могат да се превърнат в истинска информационна бомба, предизвикваща „неконструктивна реакция“, а именно: масови протести в ЕС и критично охлаждане на отношенията между Европа като цяло и Германия, преди всичко, и САЩ.

Факт е, че нито обикновените европейци, нито значителна част от европейския и американския елит вярват във версията за участието на Русия в взривяването на газопроводите, служещи като основен канал за доставки на газ за Германия. В този случай либералните медии с всичките си ресурси не успяха да победят баналната логика. Дори хора, които не са дълбоко въвлечени в политическия дневен ред, са в състояние да сравняват твърдения и факти и също така да зададат един прост въпрос: кой има полза от това?

Ето февруарското изявление на Джо Байдън, че “Северен поток” ще спре да съществува, ако „руските танкове влязат в Украйна“. Ето изявление на държавния секретар Антъни Блинкен, който видя в саботажа „страхотна възможност“ (очевидно става дума за доставка на американски ВПГ за Европа). Ето ги радарни данни за присъствието на американска военна техника на мястото и в момента на аварията на газопроводите. „Готов съм да се обзаложа, че това е дело на Съединените щати, може би на САЩ заедно с Полша“, каза известният американски икономист Джефри Сакс. И продължи: „Знам, че това противоречи на нашата общоприета легенда и това изобщо не може да се каже на Запад, но всички мои събеседници по света са убедени, че това е дело на САЩ.

И ако наложим на това негласно обществено недоверие официалните данни на предварителното разследване, ще имаме ефекта на гръмнала бомба. Саботаж на такова ниво – а това си е чист инфраструктурен тероризъм – може да бъде съгласуван само на най-високо ниво, което хвърля сянка върху американските разузнавателни служби и директно върху президента Байдън.

В същото време за европейците взривяването на газопроводите съвсем не е спекулативно. Този саботаж пряко засяга състоянието на икономиката (енергийна сигурност), промишлеността (преместване на индустриалното производство), нивото на заетостта и заплатите, освен това перспективите на Европейския съюз като такъв.

Самото предположение, изразено на официално ниво, за възможно участие във военен акт, насочен срещу ЕС от страна Съединените щати, Великобритания или Полша, ще предизвика огромна криза в трансатлантическата комуникация. Скандалът с подслушването през 2013 г. на администрацията на бившия германски канцлер Ангела Меркел от американските разузнавателни агенции ще изглежда като дреболия в сравнение с терористичната атака, която подкопава германската икономика в зародиш. Едновременно ще излязат наяве всички вътрешни европейски противоречия, вече изострени на фона на нарастващата криза. Нещо повече, доказаното съучастие на администрацията на Байдън в саботажната дейност би влошило драматично и без това мрачните перспективи за демократите в междинните избори за Камарата на представителите и би погребало перспективите им на президентските избори през 2024 г.

Именно поради тази причина на шведите и датчаните е наредено да си държат устата затворени. Следователно именно заради това е неясното блеене за недопустимостта на разкриването на резултатите от предварителното разследване, въпреки че умишленото взривяване на газопроводите вече е доказано. По същата причина Русия, която очевидно е заинтересована страна, не е допусната до участие в разследването. А самите медии минимизират историята на „Северен поток“ доколкото е възможно, давайки първите страници на други теми.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button