ОБЩЕСТВОУ Нас

Днес Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на кабинет с БСП

снимка Булфото

Днес Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на кабинет с БСПв 15:00 ч. на „Дондуков“2.

Президентът започна консултациите на 26 октомври с най-голямата по численост парламентарна група в новия парламент ГЕРБ-СДС. След това той се срещна и с „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Позицията на президента Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът „избори след избори“ не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.

Като подчерта, че следва строго процедурата по конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите, каза Радев.

Президентът заяви също необходимостта от редовно правителство. Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, заяви Румен Радев.

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова ден след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, спечелени от ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно управление.

От БСП поставят акцент върху важността на бюджета за следващата година. В началото на ноември те поканиха на разговори парламентарните сили в търсене на съгласие по минимум предложения, за които може да се гарантира, че ще има мнозинство по бюджета.

Има или няма правителство, бюджет трябва да има. За нас задача номер едно е да гарантираме увеличение на доходите, грижа за деца, млади хора, работници, енергийно бедни, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим икономиката, заяви Корнелия Нинова. Според БСП удължаване на бюджета от 2022 г. би означавало замразяване на доходите при повишаващи се цени. От левицата обясниха още, че между първо и второ четене на закона за продължаване действието на стария бюджет ще направят предложения, с които да се гарантира спокойствие на хората и предвидимост на икономиката, посочва БТА.

След консултациите с БСП президентът трябва да разговаря с още две формации преди да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство – на ГЕРБ.

Още новини

Back to top button