Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИСВЯТ

Договорът на Сърбия за доставките на руски газ се превърна в ново „главоболие“ за Запада

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Споразумението между Белград и Москва за доставки на газ в рамките на три години се превърна в нов проблем за антипутинския Запад, твърди CNN. Сърбия е важен играч на Балканите, така че президентът Александър Вучич се опитва да балансира между Европа и Русия, поддържайки благоприятни отношения и с двете страни.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че е постигнал споразумение с руския «Газпром» за доставка на газ в рамките на три години, новината, както пише CNN, е «ново главоболие» за антипутинския Запад и преди всичко за Съединените щати.

От една страна, ръководителите на европейски държави са затънали в изтощителните преговори по шестия пакет от санкции срещу Москва. В понеделник вечерта беше обявено, че са постигнали споразумение за частично ембарго над руския петрол. В същото време, за да подпише споразумението, ЕС трябваше да направи изключение за Унгария, Словакия и Чехия, което някои членове на блока считат за голяма отстъпка.

Вучич е полезен както за Брюксел, така и за Москва, затова очевидно счита, че може да продължи да играе и за двете страни, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button