Русия

Докато някои искат ескалация, Китай търси да говори с Русия и с Украйна за мир

/NovinarBG.com/ Известен факт е, че китайският президент Си Дзинпин има чудесни работни и приятелски отношения с руския си колега Владимир Путин, а двете им държави поддържат стратегическо и многоизмерно партньорство. Но за изненада на тези страни в международната политика, които са свикнали на едностранчива политика, Китай не се ограничава само до контактите си с Руската федерация. Президентът Си Дзинпин говори и с украинския си колега Владимир Зеленски в сряда по телефона. Двамата обсъдиха въпроса около мирното урегулиране на украинския конфликт, както и украинско-китайските отношения.

Преди време Китай излезе със своя собствена идея за мирно урегулиране в Украйна, която за съжаление беше отхвърлена от някои страни, които очевидно не се интересуват от деескалация. Но китайската медиация продължава да бъде приемана, както от Москва, така и от Киев. Пекин имаше изключителен успех в това да доведе Иран и Саудитска Арабия до масата за преговори и деескалация между двете страни. Този безпрецедентен успех и опит, Китай се опитва да пренесе и в Източна Европа, където Русия и Украйна са ангажирани в кървав конфликт, от който в крайна сметка, и двете страни страдат.

Пред украинския си колега Зеленски, Си Дзинпин е заявил, че Китай ще изпрати специален пратеник на китайското правителство за евразийските дела, който да посети Украйна, а и други страни, ангажирайки се със задълбочена и сериозна комуникация с всички засегнати, с цел политическото решение на украинската криза. Както китайският президент подчерта, страната му, която все пак е член на Съвета за сигурност на ООН, е отговорен международен актьор и няма да седи безучастно, наблюдавайки кървавата украинска криза. Или пък наливайки масло в огъня, както правят някои други, за съжаление. Той също така подчерта, че в ядрените войни няма победители, което очевидно беше послание към Съединените щати, Русия и всички други големи играчи, които имат отношение към конфликта.

„По украинската криза, Китай винаги седи на страната на мира и ключовата позиция на Китай е да насърчава мира чрез преговори“, заяви Си Дзинпин.

Това, което може би ще изненада мнозина, особено ако слушат американската реторика е, че президентът Зеленски поздрави Си Дзинпин за преизбирането му и похвали огромните постижения на Китай. Очевидно, че все пак Украйна разбира, че Китай не е страна по руско-украинския конфликт, в което Западът често обвинява Пекин. Правят се нелепи и недоказани обвинения и твърдения от американска страна, но фактът е, че дори самата Украйна поддържа линията на приятелски отношения с Китайската народна република. Нещо повече, Украйна е ангажирана с политиката за единен Китай и се надява на цялостно двустранно сътрудничество с КНР.

С други думи, западните обвинения, че Китай е страна по конфликта не се потвърждават от държавата, която е най-засегната, а именно Украйна. Нещо, което разбират и в Москва, и към което руският лидер, подобно на украинския, се отнася също с разбиране.

Владимир Зеленски също така е благодарил на Си Дзинпин и за хуманитарната помощ, която Китай е дал за Украйна, както и за ролята на Китай в опита за насърчаване на мира и дипломатическото решение между двете държави.

На глобално ниво ролята на Китай като миротворец и фактор на стабилността ще ерозира допълнително опитите на трети страни да се наложат като световни хегемони чрез подбуждането на конфликти в цяла Евразия. Китайската алтернативна визия за глобално развитие от своя страна, се е фокусирала винаги върху взаимноизгодните отношения и това да се гарантира, че всички страни по даден въпрос, са доволни или поне, че не са недоволни и не се чувстват изолирани.

Именно един подобен подход от една от най-важните световни икономически и дипломатически сили, може да охлади страстите и опитите за ескалация, прокарвайки пътя на дипломатическото урегулиране на конфликта в Украйна. Алтернативата, която Съединените щати например, предлагат, въобще не е алтернатива. Досега САЩ „решаваха“ въпроса около украинския конфликт като ескалираха напрежението, изнасяха оръжия, пращаха наемници и налагаха санкции. Подобна едностранчива политика със сигурност няма да накара Русия, ядрена и енергийна свръхдържава, да седне на масата за преговори. Точно обратното, политиката на Съединените щати и НАТО досега водеше само до чувство за несигурност от страна на Русия, особено на фона на горчивата й история що се отнася до разполагането на враждебни западни сили по границите й.

В геополитиката е известен факт, че Москва не може да си позволи разполагането на чуждестранни военни сили толкова близо до границите си, което потенциално би застрашило невралгични точки от самата руска държава. И именно разширението на НАТО и отказът на САЩ да водят преговори, бяха една от причините за началото на кървавия конфликт в Украйна. Но сега, когато Китай взима активна роля в дипломацията, се появява надеждата, че мирът може би ще стане факт в обозримото бъдеще. Защото Китай уважава, както адекватните и разбираеми притеснения на Русия за сигурността на западните й граници, така и суверенитета на Украйна и всяка друга държава по света, което беше и подчертано от страна на китайския президент Си Дзинпин.

Пекин многократно е давал да се разбере, че твърдо седи зад суверенитета и териториалната цялост на държавите, в т.ч. и Украйна, но същевременно отхвърля едностранните санкции и разширението на агресивни военни съюзи, които разпалиха конфликта. Нека да припомним, че китайският мирен план предвижда точки, които със сигурност са важни, както за Украйна, така и за Русия.

Това са: 1. Уважение за суверенитета на всички страни. 2. Изоставяне на менталността от Студената война. 3. Прекратяване на военните действия. 4. Възобновяване на мирните преговори. 5. Разрешаване на хуманитарната криза. 6. Защита на цивилните и военнопленниците. 7. Опазване на сигурността на ядрените централи и съоръжения. 8. Намаляване на стратегическите рискове. 9. Гарантиране на зърнения износ. 10. Прекратяване на едностранните санкции. 11. Запазване на стабилността на индустриалните и логистични вериги. 12. Насърчаване на реконструкция след конфликта.

Първата, третата, петата и дванадесетата точки например, са изключително важни за Украйна и оцеляването й, както и успешното завръщане на милионите бежанци по домовете им. Втората и десетата точки са ключови за Русия. Останалите точки пък имат стратегическо значение, както за двете воюващи страни, така и за много други държави, които са косвено засегнати, като африканските например.

Китайската медиация за мир още един път показва, че живеем в нова епоха, в която политиката от Студената война на „сдържане“, агресивни военни блокове и силово решаване на проблемите, има вече своята адекватна алтернатива, която е все по-често предпочитана от целия свят. Най-големият шанс за мир, който досега е имало около украинската криза, е именно в китайското предложение, което обаче, беше фактически отхвърлено от Съединените щати и НАТО. Но Украйна и Русия все още имат възможност да се разберат помежду си с подкрепата на една балансирана и наистина неутрална страна, която има интерес от мирната урегулация, каквато е Китай.

Китайската стратегическа политика се интересува от стабилността и мира в Евразия, което ще обезпечи търговско-икономическите интереси на Китай и десетки други държави, стабилността на логистичните вериги и спокойно ангажиране на обществата с китайската визия за миролюбиво сътрудничество като противовес на „играта с нулева сума“.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button