СВЯТ

Домакинът на Олимпиадата въведе извънредно положение

Градът домакин на Олимпийските игри – Токио, въведе ново извънредно положение, по-малко от две седмици преди началото на Олимпиадата на фона на опасения дали тези мерки ще могат на помогнат за овладяването на ръста на случаите на COVID-19, предаде Ройтерс.

Миналата седмица организаторите обявиха, че на почти всички спортни прояви няма да бъдат допускани зрители, което попари надеждите, че Олимпиадата ще се превърне в масов спектакъл. Присъствието на зрители от чужбина бе забранено още преди месеци, а сега правителствени представители молят жителите на страната да гледат Олимпиадата по телевизията, съобщи Dariknews.bg.

„Ще помолим хората да подкрепят състезателите от дома си“, каза вчера по телевизията главният секретар на кабинета Кацунобо Като. Олимпийските игри, отложени миналата година заради пандемията, ще се проведат от 23 юли до 8 август, а извънредното положение, което е четвъртото за Токио, ще продължи до 22 август, малко преди започването на Параолимпийските игри. Властите и организаторите отдавна виждат в Олимпиадата възможност да демонстрират възстановяването на страната от разрушителното земетресение през 2011 г. и ядрената авария.


Преди дни губернаторът на префектура Фукушима, където стана ядрената авария, каза, че зрители няма да се допускат също на футболни и баскетболни мачове там, променяйки предишното си решение. Някои от големите имена в спорта, като Рафаел Надал, Серина Уилямс, Стан Вавринка, Доминик Тийм и Симона Халеп, вече обявиха, че няма да участват в олимпиадата, а тенисист номер едно в света Новак Джокович каза, че все още не е решил окончателно дали да вземе участие в игрите. Япония избегна преживените от други страни масови вълни на пандемията, като досега е регистрирала общо 815 440 случая на COVID-19 и близо 15 000 починали от заразата.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Факти.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button