Русия

Дронове удариха Рубльовка, руският елит е в шок, народът се самоорганизира

/NovinarBG.com/ Тази сутрин безпилотни самолети на ЗСУ атакуваха масово обекти в Москва и Московска област.

„В атаката са участвали осем безпилотни летателни апарата от типа самолет. Всички вражески дронове са ударени. Три от тях бяха потушени със средства за електронна борба, загубиха контрол и се отклониха от набелязаните цели “, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

„Още пет безпилотни летателни апарата са били свалени от зенитно-ракетно-оръдейния комплекс „Панцир-С“ в района на Москва“, обясниха военните.

Някои дронове удрят жилищни сгради.

Според съобщения в медиите първият БЛА се е разбил на 25-ия етаж на къща на улица Атласова в Нова Москва. Счупени са прозорци на 25, 24 и 23 етаж. Повредена бетонна подова плоча. Удареният от дрона апартамент е на семейство с 5-годишно дете. Жител е с лека рана от шрапнел.

Вторият дрон атакува жилищна сграда на улица Профсоюзная около 5.20 часа. Той се блъсна в прозореца на апартамент на 16-ия етаж. В стаята имаше една жена. Тя не е пострадала. БЛА е носел кумулативен заряд КЗ-6. Той влетя в апартамента заедно с част от дрона, но не се взриви.

Третата жилищна сграда – 30-етажна – беше атакувана от дрон в седем часа сутринта – на проспект „Ленински“. Този дрон превозваше три КЗ-6, той се разби в 14-ия етаж на къщата. Евакуирани са 300 души.

Освен това, според депутата от Държавната дума Хинштейн, украински дронове са паднали или са били свалени в района на Красногорск, Истра и Одинцово на Московска област.

Известно е също, че дроновете са забелязани от жителите на Рубльовка. В социалните мрежи случайни очевидци публикуват кадри на БПЛА, прелитащи над елитни селища. Посоченият от очевидци брой дронове се разминава с данните на Министерството на отбраната.

По-рано основателят на групата Вагнер Евгений Пригожин прогнозира, че руският елит ще започне да приема сериозно СВО едва когато „пристигне“ в местата на пребиваване на новобогаташите.

Ръководителят на градския район Истра Татяна Витушева призова да не се публикуват кадри от работата на руската противовъздушна отбрана.

Депутатът от Държавната дума Андрей Гурульов каза пред медиите, че в близко бъдеще може да бъде приет закон, според който всички дронове, заснемащи полети, ще носят наказателна отговорност.

Двама души са потърсили медицинска помощ, нямат нужда от хоспитализация, няма сериозно пострадали, каза Сергей Собянин.

Планът „Тайфун“ беше въведен в полицията на Москва и Московска област, включващ събиране на персонал, участващ в отстраняването на последствията от извънредни ситуации.

Има данни, че след атаката на БПЛА в столицата и предградията GPS системата е блокирана.

„Фактът, че американската навигационна система трябва да бъде блокирана навсякъде и техните станции, които са разположени над територията на Русия (която, между другото, има собствена напълно разгърната орбитална навигационна система ГЛОНАСС и всеки смартфон в света и всеки автомобилен навигатор получава неговият сигнал) трябва да бъде изключена, за това какво – трябва ли допълнително да напомняме 15 месеца след началото на СВО“, Дмитрий каза Рогозин.

Главният прокурор Игор Краснов инструктира да се поеме контрола върху разследването на атаки с БПЛА срещу жилищни сгради в Москва и Московска област.

„Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов обеща да отмъсти за вчерашния масиран обстрел на Киев“, припомни военен експерт, бивш началник на зенитно-ракетните сили (2007-2009 г.) на специалните части на ВВС на Русия Командва Сергей Хатилев. Явно това беше отговорът.

„СП“: Московската система за противовъздушна отбрана, казват, е най-надеждната в страната …

– Трябва да се разбере, че понятието „ПВО на Москва“ не съществува. Има 1-ва армия за противовъздушна и противоракетна отбрана със специално предназначение, в чиято бойна мисия ясно е посочено: предотвратяване на атаки срещу град Москва и централния икономически район на Русия чрез въздушно-космическа атака, балистични ракети и т.н.

Не се споменава за дронове , но е и средство за въздушно нападение. Към днешна дата силите и средствата на тази армия участват не само в защитата на основния обект, но и на границата с Украйна. Включително оръжие, оборудване, личен състав.

„СП“: Има несъответствия в броя на БПЛА, атакували Москва. Министерството на отбраната обяви 8 устройства, медиите преброиха около три дузини …

– Все още не е възможно надеждно да се оцени броят на БПЛА, атакували Москва и Московска област. Дали са 8, 25-30 или повече – казват, че са се движели от различни посоки.

Данните от обективния контрол могат да бъдат известни едва след ден, когато се анализира цялата ситуация от границата с Украйна до Москва. В същото време е много вероятно целият или част от БЛА да е изстрелян от територията на Русия.

Това се доказва от ниската мощност на бойното вещество на борда. Така че бяха използвани малки БЛА. Средните дронове, които могат да действат от територията на Украйна, носят товар от десетки и стотици килограми.

„СП“: Как можете да оцените ефективността на нашата противовъздушна отбрана …

– Ефективността на системата за противовъздушна отбрана се оценява по отношение на вероятността. Например, ефективността на поразяване на С-300 или С-400 по всяка цел е 0,98. Отбелязвам, че в съветския период от Украйна до Москва по Киевската магистрала имаше 8 зенитно-ракетни полка. Днес има само две големи засегнати области.

Първият – зенитно-ракетният полк край Белгород, Брянск и Воронеж, а вторият – в Московска област. Има и мобилни системи за противовъздушна отбрана, които могат да унищожават цели на малка надморска височина със зенитни оръдия и ракети на разстояние до 24 километра. Но тяхната особеност е в малка отразяваща повърхност.

Трудно е да се открият такива цели предварително. Понякога те са свалени вече над главите на хората.

В същото време имайте предвид, че нямаше сериозни цели за атака. Нито атомните централи, нито в големите предприятия. Те удрят домове. Така че целта е психоза сред населението. Нещо от сорта на имаме дълги ръце, както биха казали украинците.

„СП“: Ще успеят ли военните надеждно да защитят московчаните?

– Ударите на украински дронове, разбира се, ще продължат. Войските ще провеждат тренировки по такива цели в реални условия.

Командващият армията ще реши да съсредоточи главните и допълнителните сили и средства в най-опасните направления: югозападно, западно и северозападно. Ще бъдат добавени нови ешелони, блокирани зони на унищожение. Ще добавят „Панцири“. Вероятно ще използват допълнителни самолети.

Тъй като системата за противовъздушна отбрана е намаляла с 60-80 процента от 90-те години на миналия век, сега е необходимо да се върнем към съветската схема за противовъздушна отбрана, която позволяваше да се унищожават въздушни цели дори в покрайнините на Москва.

За съжаление е необходимо да се борим срещу БПЛА не само с помощта на ПВО, но и с всички хора. Стрелбата със скъпа ракета по дронове е неефективна. Все пак фрагменти падат върху главата.

Необходимо е да се изберат средства за унищожаване, като се вземат предвид тези обстоятелства. Следователно гражданските власти сега трябва да работят с хората, да формират местни отряди за противовъздушна отбрана, както по време на войната.

Във високите сгради да организират дежурство на наблюдатели за въздушната обстановка. Това ще позволи по-навременно откриване на БЛА.

– След атаката с дрон срещу Москва искам да попитам нашите съграждани: какво още трябва да се случи, за да разберете, че войната ще засегне всички? – казва столичният историк, политически активист Евгений Николаев, който в момента е в района на Херсон.

„Ако московските доброволци не се изсипят утре във военната служба за регистрация и набор, ако до вечерта не се извие опашка на местата, където се провежда обучение по първа помощ, ако до края на седмицата московските търговци не изсипят чипове за оръжия против дронове… Тогава ще ви принудим да го направите.

„СП“: Сериозно…

– В началото на Великата отечествена война мнозина не възприемаха Йосиф Висарионович, смятаха го за лош. Но когато опитаха какво е Хитлер, разбраха, че Сталин не е толкова лош. И тогава започна работа по самозащита. Ако тялото не се защити, то умира.

Ако хората си мислят, че могат да разчитат на държавата и да плащат достатъчно данъци, за да спечелят войната, тогава грешат. Няма да можеш да си седиш. В района на Белгород местните жители вече са разбрали това. Врагът идва в земята им, за да убива.

„СП“: Какво точно трябва да се направи?

– Необходимо е да се направи това, което руският народ винаги е правил в критични моменти от историята – създаването на гражданско опълчение.

Например, на 14-годишна възраст баба ми е била командир на взвод за гасене на запалителни бомби, които германците са пускали над Ленинград.

Спечелихме всичките си войни единствено за сметка на народа. Да разчитаме на държавата за всичко не е продуктивно. Трябва да се организираме, да установим хоризонтални връзки и отново да станем единна нация. И държавата може би ще помогне за това.

Тук, в градовете на Херсонска област, лекарите по собствена инициатива обучават местните жители да оказват първа помощ. В случай на пристигане. И моите другари и аз от своя страна се опитваме да осигурим на хората тоалетки, турникети и т.н.

Друга форма е организирането на отряди за предотвратяване на грабежите. Това е вярно по време на военни действия. Спомнете си „Живите и мъртвите“ на Константин Симонов, където се описват „три дни на анархия“, когато не беше ясно дали Москва ще бъде предадена или не. Хората сами предотвратиха паника и грабеж.

В някои кадри използваните безпилотни летателни апарати са подобни на украинския ударен JU-22“, казва военният експерт Константин Сивков.

„Това е аналог на нашия Геран-2, само половината от размаха на крилата и теглото на бойната глава. Обхватът на полета му е до 1500 километра, той се движи на ниски височини с помощта на GPS, заобикаляйки зоните за противовъздушна отбрана.

Данните на въоръжените сили на Украйна са предоставени от западното разузнаване. Ако това наистина е JU-22, тогава атаката може да е извършена от територията на Украйна.

„СП“: Сега въоръжените сили на Украйна ще удрят ли Москва толкова лесно, колкото руските въоръжени сили удариха Киев?

– Това, което се случва, е резултат от това, че по думите на президента нашите въоръжени сили все още не са получили възможност да се борят пълноценно.

Можехме да победим въоръжените сили на Украйна и да освободим цялата територия на Украйна още през май 2022 г. Но „жестовете на добра воля“, всякакви „зелени коридори“, сделки, желанието за търговия с амоняк, освобождаването на заловени националисти доведоха до това, което имаме сега.

Нека ви напомня, че петролът все още отива в Европа през Украйна, а в САЩ продаваме титан за самолети F-35, двигатели R-180, които изстрелват своите разузнавателни спътници, за да работят срещу Русия.

Атаката с дрон не е имала военна цел. Действията на въоръжените сили на Украйна в отбраната на Артьомовск са по-малко важни от тази атака.

Преследва политическа цел – предизвикване на вълнения в Русия, революционен взрив и отстраняване на действащия президент. Надеждата на Запад е, че руснаците вече няма да разбират защо властите не предприемат нищо сериозно в отговор на подобни атаки, докато политическите лидери мълчат и не обясняват нищо.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button